Search
menu
Search

Cabify is terug in Barcelona (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Cabify is terug in Barcelona (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Cabify gebruikers kunnen vanaf deze donderdag weer gebruik maken van de diensten van het Spaanse transportbedrijf als alternatief voor de traditionele taxi’s. Op 31 januari besloten Cabify en Uber de Catalaanse hoofdstad te verlaten nadat de regioregering de autonome wetten had aangepast op aandringen van de taxisector.

Afgelopen 31 januari verlieten Cabify en Uber Barcelona en andere Catalaanse steden omdat ze volgens eigen zeggen niet met de nieuwe regionale wetten konden werken. De Generalitat gaf toe aan de druk van de taxisector door als belangrijkste eis te stellen dat de diensten van VTC diensten zoals Cabify en Uber tenminste 15 minuten van tevoren besteld moet worden.

Cabify en Uber verlieten vanwege o.a. deze nieuwe regels Barcelona en andere Catalaanse steden maar het Spaanse Cabify heeft een manier gevonden om weer haar diensten te kunnen aanbieden en de 15 minuten regel te omzeilen.

Naast de 15 minuten regel mogen de chauffeurs van o.a. Cabify geen gebruik maken van geolokalisatie waardoor de klant in de smartphone app niet kan zien waar de Cabify voertuigen zich bevinden. De Generalitat zegt dat dit namelijk hetzelfde is als dat iemand de hand opsteekt om een taxi aan te houden op straat. Ook moeten de voertuigen van o.a. Cabify na hun service verplicht terugkeren naar de basis om van daaruit verder te gaan met nieuwe ritten.

Cabify heeft echter de eigen regels aangepast om de regionale eisen te omzeilen. Zo kunnen personen die eerder gebruik hebben gemaakt van de diensten van Cabify na het accepteren van de nieuwe voorwaarden weer als vanouds een rit bestellen. Nieuwe gebruikers zullen bij de eerste rit wel 15 minuten moeten wachten maar na het accepteren van een jaarcontract hoeven ze bij volgende ritten niet meer een kwartier te wachten.

Het feit dat Cabify terugkeert geeft niet aan dat het bedrijf het eens is met de in hun ogen absurde wetten maar men wil weer operatief zijn in Catalonië en met name in Barcelona om de één miljoen gebruikers in Catalonië weer van dienst te zijn en om banen te redden zodat niemand ontslagen hoeft te worden.

Ondertussen gaat de juridische strijd op de achtergrond verder. Volgens Cabify zijn de nieuwe wetten van de Catalaanse regioregering niet constitutioneel, iets waar de Autoritat Catalana de la Competència het mee eens is. Cabify heeft de Generalitat voor de rechter gesleept omdat de regionale wetten ook niet conform de regel zijn van de vrije keuze van de klant.

Deze donderdag is Cabify weer met 300 voertuigen begonnen in Barcelona maar dat aantal zal verhoogd worden de komende dagen en weken.

UPDATE: De Catalaanse autoriteiten hebben inmiddels de Guardia Urbana in Barcelona de opdracht gegeven om elke Cabify die zich niet aan de Catalaanse nieuwe regels houdt tegen te houden en stil te zetten. Volgens de Govern is Cabify schuldig aan een fraude van de wet maar Cabify zegt dat hun nieuwe voorwaarden en werkwijze compleet legaal is. De strijd is dus nog lang niet voorbij in Catalonië.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?