Search
menu
Search

Proces gestart om de AP-7 in Catalonië tolvrij te maken

Proces gestart om de AP-7 in Catalonië tolvrij te maken
Beeld: 123rf

Proces gestart om de AP-7 in Catalonië tolvrij te maken

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het ministerie van Transport is het proces gestart om na 31 augustus 2021 de AP-7 tussen Tarragona en Barcelona en van Barcelona tot aan de grensovergang La Jonquera in Gerona tolvrij te maken. Op die datum eindigt het concessiecontract met beheerder Albertis waarna de snelweg in handen komt van de staat.

Sinds dat de nieuwe PSOE regering aan de macht is zijn eind 2018 de AP-1 tussen Burgos en Armiñón en begin 2020 de AP-7 tussen Tarragona en Alicante en de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz tolvrij geworden. 

Eind augustus of begin september 2021 moeten daar de AP-7 tussen Tarragona en Barcelona, de AP-7 tussen Barcelona en La Jonquera (Gerona) en de AP-2 Zaragoza – Mediterráneo bij komen.

In totaal gaat het om 479 km snelweg dat tolvrij zal worden waar dagelijks tussen Tarragona en Barcelona zo’n 47.000 voertuigen en tussen Barcelona en de grensovergang La Jonquera zo’n 39.000 voertuigen gebruik van maken. Op de AP-2 rijden dagelijks veel minder auto’s met zo’n 9.700 voertuigen.  

Costa del Sol

Een druk deel van de AP-7 snelweg is gelegen tussen Málaga en Guadiaro aan de Costa del Sol (Andalusië). Het gaat om een 105 km lang deel die gebouwd werd om de druk van de gratis A-7 autoweg en N-340 nationale weg te verminderen. Deze AP-7 bestaat uit twee delen, te weten Málaga-Estepona en Estepona-Guadiaro.

Ondanks dat door de regionale autoriteiten gevraagd wordt om een tolvrije snelweg, zullen de weggebruikers in het zuiden van het land daar nog lang op moeten wachten. De beheerders van dit deel van de AP-7 snelweg hebben nog jarenlange contracten, om precies te zien voor het deel tussen Málaga en Estepona is dat nog tot het jaar 2046 en voor het deel Estepona naar Guadiaro is dat tot het jaar 2054.

LEESTIP: Tolvrije snelweg Costa del Sol nog lang geen realiteit

Crevillente – Cartagena

De AP-7 snelweg tussen Crevillente en Cartagena zal ook nog steeds tegen betaling zijn omdat het contract met de beheerder Ausur nog actief is. Het deel van deze weg is gratis in de autonome regio Murcia maar niet bij de tolpoorten van Los Montesinos en La Zenia in de provincie Alicante.

Zoals het er nu naar uitziet zal de tolweg tussen Crevillente en Cartagena in de provincie Alicante (want in de regio Murcia is deze weg tolvrij) nog tot het jaar 2028 met tol zijn. In dat jaar loopt pas het contract af met de huidige beheerder. In 1998 kreeg de beheerder van de PP-regering van Aznar een verlenging van maar liefst 50 jaar, met andere woorden de komende 28 jaar heeft Ausur nog het beheerdersrecht.

Naam AP-7?

De naam van de AP-7 zal nog steeds hetzelfde blijven (de P staat officieel voor Peaje). De reden daarvoor is om geen verwarring te veroorzaken met de gratis A-7. De Spaanse overheid zal een nieuwe benaming moeten zoeken of voor de AP-7 of voor de A-7. Oorspronkelijk had deze weg de naam A-17 tussen Frankrijk en Barcelona en het deel tussen Crevillente-Cartagena was de A-37. 

Onderstaande kaart geeft de volgende wegen aan: De AP-1 (Burgos-Armiñón); AP-2 (Tarragona-La Jonquera); AP-7 (Montmelo-Papiol); AP-7 (Tarragona-Valencia-Alicante); AP-7 (Zaragoza-Olleria); AP-4 (Sevilla-Cádiz). Kaart gemaakt door de krant El Español.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?