MADRID – Zoals de Nederlandse pers op zondag aangeeft zullen premier Rutte en minister De Jonge op maandagavond bekend maken dat het negatieve reisadvies om naar het buitenland te reizen verlengd wordt tot 15 april. Het huidige reisadvies eindigt 31 maart maar daar moeten dus twee weken bij komen.
De Nederlandse kranten geven aan dat het definitieve besluit nog genomen moet worden maar dat ingewijden bevestigd hebben dat de verlenging van het negatieve reisadvies op maandagavond bekend wordt gemaakt.
Een negatief reisadvies is geen verbod op reizen maar men raadt iedereen ten zeerste af om naar het buitenland te reizen. Blijf in Nederland en ga niet op reis, is op de website van Rijksoverheid.nl te lezen. Het boeken van een reis is een risico.
Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland. Reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.
Ga je toch op reis? Houd er dan rekening mee dat de situatie in een land snel kan veranderen. Een geel reisadvies kan snel veranderen naar oranje. Reizen naar een land met een oranje reisadvies kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld: de reisverzekering; de mogelijkheid om naar huis te kunnen en of je in quarantaine moet bij thuiskomst.
België
Recent heeft men in België ook het verbod op reizen naar het buitenland voor niet-essentiële reizen verlengd tot 19 april. Daar schreven we HIER al over.
Spanje heeft geen inreisverbod
Voor Spanje geldt overigens geen inreisverbod, dat wil zeggen dat de Spaanse overheid het toestaat om het land binnen te reizen mits je een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur oud hebt en het zogenaamde SpTH digitaal gezondheidsformulier hebt ingevuld.
Spanje verbiedt het reizen naar het land dus niet maar het gaat om reisverboden en negatieve reisadviezen uit andere landen, in dit geval dus België en Nederland.
Eenmaal in Spanje moeten reizigers rekening houden met de daar regionale of lokale geldende regels en maatregelen zoals de regionale, provinciale en lokale lockdowns, avonklok etc.