Search
menu
Search

8-M: Internationale Vrouwendag met feministische protesten in Spanje

8-M: Internationale Vrouwendag met feministische protesten in Spanje
Beeld: Canva

8-M: Internationale Vrouwendag met feministische protesten in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de problematische 8-M bijeenkomsten in het eerste corona-jaar, een week voordat de noodtoestand werd afgekondigd in Spanje en er meteen een thuisblijfplicht gold, werden de Internationale Vrouwendag bijeenkomsten in 2021 afgelast. Maar in 2022 zal er weer gemanifesteerd worden op honderden plaatsen in Spanje.

Op 8 maart 2022 is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje voor het vijfde jaar bij stil staan door middel van manifestaties van alle vrouwen die werken en niet werken, de zogenaamde ‘Revuelta Feminista’. Het Spaanse Ministerie van Gelijkheid is reeds begonnen met een campagne genaamd ‘In Spain we call it Igualdad’, gebaseerd op een lied van Rigoberta Bandini, de zangeres die met ‘Ay Mama’ een gooi deed als vertegenwoordiger voor Spanje bij het Eurovisiesongfestival.

In praktisch alle grote Spaanse steden zijn manifestaties gepland met duizenden deelnemers maar de aantallen van voor de corona-pandemie zullen niet gehaald worden. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste manifestaties in Spanje op dinsdag 8 maart.

In de Spaanse hoofdstad Madrid vinden twee grote manifestaties plaats. Een wordt georganiseerd door La Comisión 8M met circa 30.000 deelnemers en de tweede wordt georganiseerd door Movimiento Feminista de Madrid met circa 3.000 deelnemers.

In Barcelona vinden ook twee manifestaties plaats terwijl een regionale vakbond ook een staking heeft aangevraagd voor dinsdag 8 maart. In Valencia zal een grote manifestatie door het centrum van de stad gaan. Ook in Sevilla zijn twee manifestaties in het centrum van de stad.

Ook op andere plaatsen zal gemanifesteerd worden zoals in Zaragoza, Murcia, Málaga, Granada, in diverse steden in Galicië, in de regio Asturië en op de Balearen en Canarische Eilanden.

8-M staat voor de ‘movilización de las mujeres 8 de marzo’. 8-M is de dag dat de vrouwen laten zien dat ze GENOEG hebben van agressies, vernederingen, ongelijkheid, uitsluitingen, seksistisch geweld etc. Alle vrouwen in het land zijn opgeroepen deel te nemen aan deze feministische manifestaties en bijeenkomsten die in principe alleen bedoeld zijn voor de vrouwen maar mannen mogen ook meedoen.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Ook in Nederland en in België zullen ook manifestaties en bijeenkomsten zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?