Search
menu
Search

Gehandicapte walvis met scoliose gespot voor de kust van Valencia

Gehandicapte walvis met scoliose gespot voor de kust van Valencia
Beeld: @Oceanografic_vl / twitter

Gehandicapte walvis met scoliose gespot voor de kust van Valencia

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Guardia Civil in Valencia heeft samen met het reddingsteam van de Fundación Oceanogràfic een gedesoriënteerde walvis gelokaliseerd die voor het strand van Cullera in de provincie Valencia zwom. Op vier maart kreeg de Guardia Civil een waarschuwing van de baas van een boot die voor de kust van Cullera navigeerde.

De man liet aan de agenten weten dat er een walvis was die te lang op dezelfde plek bleef. Dit was op ongeveer twee mijl van het strand van Cullera, een dorpje net onder de stad Valencia. Dit gedrag is vreemd voor dit soort dieren. 

Er ging direct een patrouille van de Valenciaanse Guardia Civil op af met vijf dierenartsen en twee biologen van de Fundación Oceanogràfic aan boord. Het Oceanographic is een groot aquarium in Valencia dat veel doet aan het beschermen van bedreigde diersoorten in en rond het water. 

Toen de patrouille op de genoemde coördinaten was aangekomen, konden ze de walvis lokaliseren. Het ging om een walvis van zeventien meter met een gewicht van ongeveer veertig ton. 

De experts van de Fundación Oceanogràfic konden observeren dat de vis een vreemde vorm had en al snel werd duidelijk dat het om scoliose ging. Het is mogelijk dat de aandoening is aangeboren. Er is kans dat de aandoening ook de reden is van het slechte zwemmen van de walvis. 

In eerste instantie probeerde men een tracker te plaatsen op de rugvin van de walvis, maar vanwege de misvorming van de ruggengraat bleek dit onmogelijk. Korte tijd later ging de vis zelf weer richting de diepe zee en verwijderde zich van de kust. 

Verschillende gemeenten en organisatie zijn wel ingelicht van het bestaan van het dier en men hoopt zo het beest toch een beetje te kunnen volgen en te zien of hij het goed maakt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?