skip to Main Content

Restauratie “Caminito del Rey” in El Chorro zal 9 miljoen euro gaan kosten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – (Redactie) Volgens de Diputación Provincial de Málaga zal het restaureren van de Caminito del Rey in het natuurpark Desfiladero de los Gaitanes in El Chorro, nabij Álora, meer dan 9 miljoen euro gaan kosten. Om precies te zijn 9.076.880 euro wat voor de helft betaald zal worden door de Junta de Andalucía en de andere helft door de Diputación Provincial de Málaga.

Volgens een persbericht zal aanstaande 17 juni een handtekening gezet worden onder de papieren die het mogelijk moeten gaan maken om dit zeer speciale wandelpad te restaureren zodat er weer veilig van gebruik gemaakt kan worden. Men gaat ervanuit dat als de papieren getekend zijn men nog dit jaar zou kunnen beginnen met de werkzaamheden die in 2015 compleet voltooid zouden moeten zijn.

Beide partijen zouden elk vijf keer bedragen van 907.000 euro neerleggen zodat elke keer de drie kilometer lange Caminito del Rey in stappen gerestaureerd kan worden. Volgens de oppositiepartij PP gaat het enkel en alleen om weer een socialistische publiciteitsstunt voor de regionale- en gemeenteverkiezingen van 22 mei aanstaande. Hoe dan ook, er wordt al jaren gesproken van het restaureren van de Caminito del Rey.

Een stukje geschiedenis

El Caminito del Rey (“Het Koningspad”) is een vervallen wandelpad dat loopt van Álora in Málaga (Spanje) naar Campillos door de El Chorro-kloof. De naam wordt vaak afgekort tot El Camino del Rey. In 1901 werd duidelijk dat men een pad nodig zou hebben om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren. Na vier jaar bouwen werd in 1905 het pad geopend. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam.

In de 20ste eeuw raakte het pad in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat verkeren. Het pad is 3 kilometer lang, ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier en stuwmeer. Op vrijwel geen enkele plaats bevinden zich leuningen. Op sommige plaatsen bestaat het pad slechts uit een smalle metalen balk. In 1992 werd het pad officieel gesloten, om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds betreden is het eerste stuk van het pad gesloopt. Desondanks weten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden. Vier mensen overleden in twee ongelukken in 1999 en 2000, in februari 2010 is er een 24 jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val. Ook nu nog lopen er elk weekend weer mensen over het in zeer slechte staat verkerende wandelpad (zie video) waarmee ze niet alleen hun leven riskeren maar ook boetes van wel 6.000 euro als men wordt betrapt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend