skip to Main Content
Het Retiro park in Madrid weer open na dood van vierjarige jongen

Het Retiro park in Madrid weer open na dood van vierjarige jongen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het bekendste en grootste stadspark van de hoofdstad van Spanje Madrid, El Retiro, is na een sluiting van ruim 14 dagen deze zaterdag weer open gegaan voor het publiek. Het park werd op 24 maart gesloten nadat een boom omwaaide en op een vierjarig jongen terecht kwam die direct overleed. Inmiddels heeft de gemeente alle bomen nagekeken en daar waar nodig weggehaald om verdere incidenten te voorkomen.

Het stadspark El Retiro is deze zaterdag 7 april na een sluiting van 14 dagen weer open gegaan voor de inwoners en bezoekers van de stad Madrid. Niet alles in het park is toegankelijk aangezien er veel delen afgezet zijn om problemen met bomen te voorkomen en twee ingangen, te weten Herrero Palacios en Hernani, blijven voorlopig nog gesloten.

Het grootste stadspark van Madrid werd op 24 maart gesloten nadat door hevige wind een boom omwaaide en op een vierjarige jongen terechtkwam. Dit jongetje overleefde dit trieste ongeval niet waarop werd besloten alle bomen opnieuw na te kijken om te controleren of ze “gezond” zijn en indien dat niet het geval was de bomen weg te halen of takken eraf te zagen.

Die werkzaamheden zijn inmiddels voor een groot deel uitgevoerd waarbij het het El Retiro park nu 99 bomen minder heeft waarvan er 28 deels of helemaal omgewaaid zijn tijdens stormen en de overige bomen of omgezaagd werden of verplaatst naar andere delen van het park of daarbuiten. Daarnaast zijn er 71 bomen waarvan veel takken zijn verwijderd en moeten er nog 11 bomen onderzocht worden.

Het El Retiro park wordt normaal gesproken gesloten als er sprake is van windstoten van meer dan 85 km/uur. Op de dag dat de vierjarige jongen overleed was er een geel weeralarm met windstoten tussen de 71 en 85 km/uur. Op die dag werden er geen hogere windstoten verwacht maar blijkbaar hebben die wel plaatsgevonden waarop besloten werd om het park te ontruimen waarbij de boom op de jongen terecht kwam.

Parque del Buen Retiro

De Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro, kortweg El Retiro, is een stadspark in de Spaanse hoofdstad Madrid. Buen Retiro betekent “aangename afzondering”. Het park heeft een oppervlakte van 1,4 km² en bevindt zich direct ten oosten van het centrum van de stad.

Hier stond ooit het paleis van Filips IV, het Real Sitio del Buen-Retiro-paleis, waarvan nog twee gebouwen resten: het Casón del Buen Retiro en het Museo del Ejército. Tot 1869, toen het park werd opengesteld voor het publiek, was in de 17e eeuw dit het privépark van de koninklijke familie. Centraal in het park ligt een vijver met een zuilengalerij in de vorm van een halve maan met een standbeeld van koning Alfons XII. Men kan er roeiboten huren terwijl straatmuzikanten, portretschilders en waarzeggers het publiek amuseren.

Ten zuiden van het meer liggen het Palacio de Velázquez en het door architect Ricardo Velásquez Bosco gebouwde Palacio de Cristal. Voor dit laatste gebouw liet de architect zich inspireren door het intussen verdwenen Crystal Palace van Joseph Paxton te Londen. Het ontwerp is van 1887 en het werd gebouwd om tropische planten tentoon te stellen.

Foto: Celso Garcia / Google

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken