Search
menu
Search

Steeds meer leugens en onwaarheden over de Master van de Madrileense regiopresidente Cifuentes

Oeps ... foto ontbreekt!

Steeds meer leugens en onwaarheden over de Master van de Madrileense regiopresidente Cifuentes

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat als een nieuwsbericht na een uitgebreid en gedetailleerd onderzoek van de krant El Diario begon is inmiddels gegroeid naar een nieuw politieke schandaal in Spanje. We hebben het hier over de leugens en onwaarheden van de regionale presidente van de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes van de Partido Popular (PP) die naar eigen zeggen een masteropleiding op de Universiteit Rey Juan Carlos (URJC) heeft afgerond maar daar zijn geen duidelijke bewijzen van. Dit schandaal wordt in Spanje ook wel “cristinagate” of “mastergate” genoemd.

Cristina Cifuentes van de PP is in Spanje het gesprek van de dag vanwege een vermeende fraude wat betreft haar studie op de Universiteit van Madrid. De Krant El Diario kwam met het nieuws naar buiten over de vreemde ontwikkelingen wat betreft de masteropleiding van Cifuentes waarbij er volgens de krant niets klopt van de documenten. Cifuentes zelf heeft volgens eigen zeggen alle bewijzen laten zien maar blijkbaar stapelen de leugens en onwaarheden zich steeds meer op.

Direct nadat de vermeende fraude bekend werd presenteerde Cifuentes op Twitter een document met handtekeningen wat volgens haar het bewijs is dat ze haar masteropleiding heeft afgerond. Nu is gebleken dat de leraar, Enrique Álvarez Conde, die dit document heeft opgesteld en heeft laten ondertekenen door de handtekeningen van twee leraressen te vervalsen dit in opdracht deed van de directeur van de Universiteit, Javier Ramos. Cifuentes heeft al tweemaal in een onderzoekscommissie antwoord kunnen geven aan politici van andere partijen maar de PSOE heeft er geen vertrouwen meer in en presenteerde een motie van wantrouwen, iets wat ook door Podemos gesteund wordt maar (nog) niet door Ciudadanos.

In de loop van het onderzoek heeft de krant El Diario veel informatie naar buiten gebracht zoals dat de leerlingen die bij Cifuentes in dezelfde klas zaten de regiopresidente nooit gezien hebben en dat ze ook geen examens heeft gemaakt. Daarnaast kloppen de data en betalingen aan legesgelden niet op de documenten en zijn alle e-mails spoorloos verdwenen, zowel bij Cifuentes die zegt een oude mailaccount van de PP te hebben gebruikt die nu niet meer bestaat alsook bij de Universiteit die geen e-mails als bewijzen kan overhandigen. Erger is nog dat het eindexamenstuk wat verlicht is voor deze Master niet gevonden kan worden, zowel niet bij de Universiteit alsook niet bij Cifuentes zelf. De vraag is dan ook of dat ooit wel gemaakt is door Cifuentes.

Op vrijdag presenteerde de rector van de Rey Juan Carlos Universiteit in een persconferentie diverse verklaringen dat hij alles tot op de bodem gaat uitzoeken en dat hij alle documentatie aan de justitie in Madrid heeft overhandigd voor een officieel justitieel onderzoek. Mocht namelijk blijken dat hier sprake is van fraude en misbruik van machtsposities dan kan dat niet alleen grote gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van de grootste Universiteit van Spanje (die gesteund wordt door overheidsgeld) maar ook voor de regionale presidente van de Comunidad de Madrid die veroordeeld kan worden tot maximaal zes jaar celstraf als bewezen kan worden dat hier sprake is van valsheid in geschrifte en machtsmisbruik.

Het einde van het zogenaamde “cristinagate” of “mastergate” is nog lang niet in zicht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?