skip to Main Content
Steeds meer leugens en onwaarheden over de Master van de Madrileense regiopresidente Cifuentes

Steeds meer leugens en onwaarheden over de Master van de Madrileense regiopresidente Cifuentes

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wat als een nieuwsbericht na een uitgebreid en gedetailleerd onderzoek van de krant El Diario begon is inmiddels gegroeid naar een nieuw politieke schandaal in Spanje. We hebben het hier over de leugens en onwaarheden van de regionale presidente van de Comunidad de Madrid Cristina Cifuentes van de Partido Popular (PP) die naar eigen zeggen een masteropleiding op de Universiteit Rey Juan Carlos (URJC) heeft afgerond maar daar zijn geen duidelijke bewijzen van. Dit schandaal wordt in Spanje ook wel “cristinagate” of “mastergate” genoemd.

Cristina Cifuentes van de PP is in Spanje het gesprek van de dag vanwege een vermeende fraude wat betreft haar studie op de Universiteit van Madrid. De Krant El Diario kwam met het nieuws naar buiten over de vreemde ontwikkelingen wat betreft de masteropleiding van Cifuentes waarbij er volgens de krant niets klopt van de documenten. Cifuentes zelf heeft volgens eigen zeggen alle bewijzen laten zien maar blijkbaar stapelen de leugens en onwaarheden zich steeds meer op.

Direct nadat de vermeende fraude bekend werd presenteerde Cifuentes op Twitter een document met handtekeningen wat volgens haar het bewijs is dat ze haar masteropleiding heeft afgerond. Nu is gebleken dat de leraar, Enrique Álvarez Conde, die dit document heeft opgesteld en heeft laten ondertekenen door de handtekeningen van twee leraressen te vervalsen dit in opdracht deed van de directeur van de Universiteit, Javier Ramos. Cifuentes heeft al tweemaal in een onderzoekscommissie antwoord kunnen geven aan politici van andere partijen maar de PSOE heeft er geen vertrouwen meer in en presenteerde een motie van wantrouwen, iets wat ook door Podemos gesteund wordt maar (nog) niet door Ciudadanos.

In de loop van het onderzoek heeft de krant El Diario veel informatie naar buiten gebracht zoals dat de leerlingen die bij Cifuentes in dezelfde klas zaten de regiopresidente nooit gezien hebben en dat ze ook geen examens heeft gemaakt. Daarnaast kloppen de data en betalingen aan legesgelden niet op de documenten en zijn alle e-mails spoorloos verdwenen, zowel bij Cifuentes die zegt een oude mailaccount van de PP te hebben gebruikt die nu niet meer bestaat alsook bij de Universiteit die geen e-mails als bewijzen kan overhandigen. Erger is nog dat het eindexamenstuk wat verlicht is voor deze Master niet gevonden kan worden, zowel niet bij de Universiteit alsook niet bij Cifuentes zelf. De vraag is dan ook of dat ooit wel gemaakt is door Cifuentes.

Op vrijdag presenteerde de rector van de Rey Juan Carlos Universiteit in een persconferentie diverse verklaringen dat hij alles tot op de bodem gaat uitzoeken en dat hij alle documentatie aan de justitie in Madrid heeft overhandigd voor een officieel justitieel onderzoek. Mocht namelijk blijken dat hier sprake is van fraude en misbruik van machtsposities dan kan dat niet alleen grote gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van de grootste Universiteit van Spanje (die gesteund wordt door overheidsgeld) maar ook voor de regionale presidente van de Comunidad de Madrid die veroordeeld kan worden tot maximaal zes jaar celstraf als bewezen kan worden dat hier sprake is van valsheid in geschrifte en machtsmisbruik.

Het einde van het zogenaamde “cristinagate” of “mastergate” is nog lang niet in zicht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 42 reacties
 1. Beste Juan.

  Ik geniet echt van je commentaar.Ik begrijp echt niet waar het over gaat, maar dat terzijde.
  Zal wel aan mijn opleiding liggen.Ik hoop wel dat we nog wat Los Santos en Pons krijgen.
  Ik moet wel zeggen dat hun opmerkingen gevaarlijk zijn en dat zij alleen maar de de `zaak Catalonie`kunnen laten escaleren met hun ongenuanceerde kreten. Gelukkig probeerde Rajoy dit alles nog wat te temperen,maar ja Rajoy is verleden tijd denk ik.
  Gr vanuit een zonnig 020.

 2. Beste Vlaming.

  De Europese commissie zal wel bedoelen dat Spanje ruimhartig met de Europese subsidies omgaat. In de praktijk betekent dit dat veel geld komt in de zakken van hen voor wie het niet bedoeld is.Ik denk niet dat je vriend Juan mij voor een pilsje zal uitnodigen , maar daar kom ik wel overheen denk ik. Verder wens ik je veel sterkte bij je operaties en hoop dat je het ziekenhuis gezond kunt verlaten

  1. Bedankt a bakker en excuses omdat ik dacht dat je alles dubbel plaatste.
   Soms kan je er kop noch staart aan knopen op deze site. Gisteren had ik ook problems met een plots opduikend rood scherm v SV. Bleek dat het dit keer aan mijn VPN verbinding lag.
   Juan en ik hebben veelal dezelfde gedachtegang. Hij zal me wellicht soms sparen als ik het verkeerd voor heb maar Juan: je mag me wel verbeteren hoor. Ik moet soms wel lachn met zijn “sappige” schrijfstijl.
   Prettige avond verder, ook aan de redactie…

   1. Beste Vlaming,

    Excuses aanvaard en een fijne dag verder.Ik weet zeker dat we elkaar weer tegenkomen op deze site.

    Groetjes

 3. Beste Juan,

  Je hebt gelijk met die 74. Ik ben al wat ouder en mijn ogen zijn niet zo best meer. Mijn geleidehond ligt naast me. Vergeef me aub.
  Ja ik vermaak me best.Wel was het mijn bedoeling om iets meer van Spanje te weten te komen.Helaas lukt dit niet zo goed vanwege al die corruptiegevallen die in Spanje plaatsvinden.Waarom ga je niet in op hetgeen ik Vlaming antwoordde. En ja ik ben al jarenlang met pensioen en geniet ervan .Dank je. Over serieus gesproken. Zelfs ironie is je vreemd.Lees nog maar eens na wat je geschreven hebt.

  1. Je wilt meer van Spanje te weten komen?
   Eerder zei je dat je er al 50 jaar komt? En een Catalaanse vrouw hebt?
   Hoeveel meer kan je dan nog weten?

   Je mist Vlaming zijn punten en de mijn volledig…de 74 en 47 ging over mij en niet over jou hoor. Je noemde mij 47, maar mijn 74 is mijn jaar en een geweldig wijnjaar….dus 44 nog maar.

   Daarnaast….het ging over mijn pensioen niet over de jouwe….man man, ik heb dit soort gesprekken al eens eerder gehad met mensen, maar dan was ik op bezoek ik een tehuis voor demente bejaarden, geweldige mensen, lieve mensen, maar ze vergeten wel eens iets, dat vergeven we je dan Bakker….mijn fout, jij weet niet beter, als ik dat had geweten was ik niet zo vervelend geweest tegen je….en ik zal dit bericht de komende uren dan herhalen, want na 5 minuten vergeet jij het…..

   Ik heb respect voor de ouderen, die hebben Nederland toch na WO2 weer er boven op geholpen….en ik had van die mensen zeker verwacht dat ze bepaalde acties van mensen in Spanje niet zouden accepteren, helaas ik zat daar dus fout in…die mensen laten dat gewoon weer toe.

   1. Misschien moet hij de naam? 1 van zijn berichten staat er meerdere keren op: je moet maar 1x drukken op het knoppeke “reactie plaatsen” he

     1. Bedankt redactie.Dacht even dat ik al zo seniel was als Juan mij toewenste.

 4. Beste Vlaming

  Wil je even hier in spanjevandaag kijken met als datum 04-10-2016.
  Hier staat 2016, maar what’ s a year. De EC kwam met deze eretitel naar aanleiding van de vele miljarden die Europa in Spanje gepompt had en die op onverklaarbare wijze verdwenen waren.
  Ik had het jaar 2017 uit een engelse krant,maar spanjevandaag komt voor jou misschien betrouwbaarder over.kul enz laat ik maar buiten beschouwing

  1. Bakkertje….weer….dan dus maar:
   ZZZZZ.
   feiten en cijfers.
   De boeren in Catalunya, betalen zeg ff 2,5 Miljard per jaar aan Madrid….want jij wil dat Madrid noemen…hoeveel gaat er terug naar de landbouw en boeren in die regio via de EU….ohhh….4 Miljard.
   Simpele rekensom, de boeren betalen X en krijgen Y. De Y is de hogere factor…Wiskunde.

   Dus al die mafkezen die nu roepen dat de Catalanen via de EU echt wel de armere landen en regio´s willen steunen en dus dat in Spanje ook zouden doen….HELLO….dus niet.
   Ze willen van Spanje af, want dat kost geld, maar willen in de EU want dat brengt geld!

   Dat ze via Spanje moeten betalen om vanuit de EU geld te krijgen, ach dat ontgaat ze….
   Je draagt af als regio aan je centrale regering, die draagt af aan de EU….die zend weer gelden terug…dat je dat in 020 niet snapt, begrijp ik zeker wel…want mijn en jouw NL draagt het meeste af aan de EU, als je kijkt naar het hoofd per bevolking…..

   Maar dan nog…je reactie is echt mega BS

   1. Beste Juan.

    Waarom zeg je niet gewoon dat Spanje per jaar 2 miljard overhoudt aan de EU en dat Catalonie flink wat meer moet betalen aan de Centrale Regering dan het terugkrijgt..Helaas voor jouw voorbeeld zijn de boeren maar een heel klein deel van de Catalaanse economie,maar dat begrijp jij ook wel toch?

    1. Je hebt gelijk dat Spanje geld overhoudt aan de EU, dat betalen met name landen als Nederland en Duitsland. Echter begrotingen worden telkens aangepast en daarna worden overschotten wel weer verrekent.

     Waar je GEEN gelijk in hebt is dat de Catalanen meer betalen dan dat ze krijgen.
     Aan de centrale regering, wel, maar, ze betalen aan de centrale regering, die moet betalen aan Brussel en via Brussel krijgen de Catalanen meer aan subsidies dan dat ze aan de centrale regering afdragen. Zeker de landbouw.

     Dat de landbouw een kleine sector is, valt wel mee. In aantallen mensen die er werkzaam zijn is het een behoorlijk groot deel nog van de beroepsbevolking. Die wellicht qua aandeel in de economie minder bijdragen dan zeg even het toerisme, maar dat is overal in Spanje zo. Zouden ze er echter niet meer zijn, of niet serieus worden genomen, dan heeft Spanje toch een enorm probleem.

     Het rare is overigens dat met name mensen uit die sector voor een afscheiding van Spanje zijn, dus ook uit de EU gaan. Terwijl juist hun sector het meeste voordeel heeft bij een EU lidmaatschap.
     Misschien kan je mij als leek uitleggen hoe dat zal komen?
     Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat hen wordt wijsgemaakt dat ze ook zonder Spaans te zijn nog in de EU blijven?? Dat zou toch een leugen zijn of niet soms?

     Verder, mijn deur staat altijd open hoor, ook voor 020 mensen. Biertje of koffie, of wat anders, kan altijd gedaan worden. Gastvrij zijn we ook nog eens hier in het zonnige zuiden.

  2. Ik blijf bij mijn standpunt. Jouw reactie van 6/4/18 om 23.10u op het artikel van SV van 5/4/18. Vermeld je wel degelijk 2017. Maar inderdaad wat is een jaar: in 2016 stond Spanje ook niet in de top 10 van meest corrupte Europese landen. Ze hadden toen zelfs een score van 50 (op 100). 2017: gezakt met 1 punt: 49. Als SV dit zo gepubliceerd heeft dan wil ik best de link plaatsen vd volledige wereld-landenlijst. En zoals al vele keren hier aangehaald: SV vertaald enkel de artikels uit Spaanse kranten…inclusief de fouten van dezen!

   1. Vlaming beste vriend….
    Hebben wij niet iets beter te doen dan op die Bakker te reageren?
    Kom eens hier, dan drinken we lekker een goed biertje samen.
    020 is weer aan het balen dat PSV volgende week tegen zijn club kampioen kan worden.

    Ik nodig je van harte uit Vlaming om dat samen hier te komen kijken, het zonnige zuiden…kan je dat niet vanwege jouw omstandigheden, dan doen we het wel online man.

    We hopen allemaal, althans ik, dat het goed met je gaat….het beste gewenst…
    Ja ja, anderen, deze Juan heeft echt wel hele menselijke trekjes.

    1. Thx Juan. Het zou me smaken maar heb nét 2 zwaar dagen in een Antwerps ziekenhuis doorgebracht en ik sta wederom voor een zware operatie. 16/4 weet ik of ik ze kan uitstellen naar september. Zoja: ONMIDDELLIJK VERTREK naar mijn geliefkoosd stekje, lekker aan het zandstrand (op 10m van mijn deur, jawel!) op het schiereiland van de delta vd Ebro (achter mij een gigantisch vogelreservaat) jaja ik droom er zelfs van…

     1. Sorry om te horen van je operaties en gezondheid.
      Veel sterkte ermee en hopen dat je goed mag herstellen.
      Mooie stek heb je dus daar.
      Tis hier ook niet mis hoor hahaha.
      Aan de kust maar ook met 15 minuten zo in prachtige natuurparken en ver weg van de drukte.
      Misschien kom ik nog voor wat zaken in Vlaanderen, maar dat zal pas denk ik over 3 of 4 weken zijn.
      Nogmaals het beste met alles en have a great sunday!

   2. Nog bijkomende info:
    De gemiddelde score van de CPI (= Corruption Perceptions Index) van alle 180 landen vd wereld is 43 dus Spanje doet toch nog zo slecht niet, nietegenstaande dat wat de sep lovers beweren!
    Bron: Transparancy International

    1. Dit is inderdaad de site die ik bedoel.
     Als je deze lijst even doorspit dan kom je tot een ander beeld dat a bakker in een andere reactie neerpende. Spanje is NIET het meest corrupte land van Europa.
     Nu goed: dit heeft maar indirect iets te maken met dit artikel.

     1. Beste Vlaming ,

      Ben blij dat je de reactie van de redactie `goed “ gelezen hebt.Helaas zie ik dat niet terug in jouw reactie op mijn verhaal.

  3. Zoals je onderaan vraagt: een reactie op jouw verhaal. Dat er vele miljarden(?) zijn verdwenen kan misschien wel zijn maar dan kan je je wel afvragen hoeveel er dan ook verdwenen is in de corrupte landen die nog vóór Spanje staan nietwaar?
   MIJN verhaal ging over jouw overdreven bewering dat Spanje het meest corrupte land vd EZ is. Wat ik + redactie heb onderuit gehaald via de links. Ook ik vind hetvspijtig dat je niet verder gaat op mijn verhaal.. maar okay. Ik heb mijn standpunt hierover nu voldoende verduidelijkt.

 5. 6 jaar gevangenisstraf, das nogal wat. Kan je beter een staatsgreep plegen, kan je nog rustig maanden lang rondhuppelen in andere Europese landen, die je kennelijk met moeite willen of kunnen uitzetten. En dat grapje wordt ook nog allemaal gefinancierd…………….rare wereld !!!!

 6. Wat heeft het hebben van een al dan niet terecht verkregen academische graad te maken met politiek functioneren? Kijk eens naar de huidige Nederlandse regering en naar 85% van de Tweede Kamerleden: als je ze in de dagelijkse talkshows ziet en hoort bazelen, komen ze niet boven Lager Onderwijs niveau uit. En dan schat ik het nog hoog in, om het kleuteronderwijs te sparen.

  1. U mist het punt! Het gaat hier niet over het hebben van bepaalde opleidingen! Het gaat hier over het bewust liegen over het hebben van bepaalde opleidingen!!

    1. Ok
     Bakkertje…dus bewust liegen is volgens jou heel erg toch??
     Dat snappen we allemaal….want jij doet niet anders….maar dat vergeven we je….misschien

     MAAR, je zegt dus dat bewust liegen een overtreding is die heel erg is en heel strafbaar?
     Toch??

     Ik doe het ff stap voor stap, want je zegt zelf dat je minstens 70+ bent, dus ik wil dat simpel houden…

     Eens hoor met je, bewust stout doen…oh oh, heel slecht.
     Dus jij en ik en vele anderen zijn het heel erg eens, dat als je stout doet tegen de wet, dan ben je echt wel heel stout toch?? Ja, toch??

     Hmmm, dus als er een, zeg ff, grondwet is die zegt, je mag geen illegaal referendum houden en je mag geen overheids gelden misbruiken en je mag zelfs geen overheidsbezit kapot maken, slopen, bekladden enz. enz.
     Nou zeg, dan ben je wel heeeeel erg stout toch???

     Nou dan, dan is mijn ineens hele slechte bijdrage, volgens jou begrippen dan, nu toch ineens wel heel waardevol geworden….al zal ik direct wel inzien dat jij dat niet vind, niet snapt etc…maar Bakker, ik doe maar 1 ding heh, jouw eigen woorden en opmerkingen gebruiken….dat je dat niet leuk vind, ach…maar dat het wel zo is….oeffff…

  2. Alles Fran.

   Er staat zelfs in Spanje gevangenisstraf op. Ik ben het met je eens dat dat niet met functioneren in de politiek te maken heeft, maar wel hoe je er gekomen bent.Dit is dezelfde dame die de beheerders van de zwart kas in Madrid van moreel verval berichtte.hmmmmm!!!!!
   De rest van je betoog zal ik maar laten voor wat het is.Daarin heb je volledig gelijk . Ook ik haal dat niveau niet .Helaas.

 7. Ik heb net in El Pais gelezen dat de rector van de betreffende universiteit zijn steun voor Cifuentes intrekt.
  Zoals minister van onderwijs in Spanje Mendez de Vigo terecht opmerkte heeft deze zaak niets met politiek te maken.Iederen in Spanje heeft zo veel macht dat zij/zij mensen zover krijgt om zaken te “`regelen”`.Maar ja deze minister is dan ook lid van de PP:

 8. Ik heb gelezen dat de rector van de Juan Carlos universiteit binnenkort een avond organiseert in de Corte Ingles waar hij `masters` zal ondertekenen.Waarschijnlijk tegen betaling natuurlijk.

 9. Arme jonge en minder bedeelde studenten. Kom je later met je CV op solicitatie en vragen ze je of je diplomas hebt gekregen bij het tanken of geërft van je overleden opa.

 10. Schering en inslag!!!! Nu zal ik wel weer als een extremist beschouwd worden maar het is gewoon een feit dat het hele “madrileense pluche” van leugens en corruptie aan elkaar hangt. Alles wat met de centrale gevestigde orde te maken is gewoon extreem verrot. Het grote probleem is dat de gevestigde orde daar geen nieuwe mensen accepteerd met andere of vernieuwende ideeën. In Valencia en op de Balearen begint het nu gelukkig iets te veranderen. Catalunya: één van de peilers van de catalaanse beweging is gebaseerd op vernieuwing met nieuwe leiders, de oude 3% leiders enz zijn langzaam weggeserveerd. Had nog wel wat sneller gemogen trouwens. Het door de gevestigde orde in gang gezette fabel dat de catalaan iets tegen de spanjaard heeft is gewoon een strategie. Een fabel die helaas in de rest van Spanje helaas veel succes heeft. Samengevat, het zal nog tientallen jaren gaan duren voor dat er ook maar enige verandering komt in de madrileense kringen. Een groot percentage van de bevolking daar is direct danwel indirect te afhankelijk van het systeem en zal dus geen revolutie in gang gaan brengen.

  1. Ik denk dat u gelijk heeft en wil graag toevoegen dat het gehele land (inclusief Catalonië) verrot is. Dit heeft te maken met de absolute politieke meerderheid – wie aan de macht is steelt alles bij elkaar!

   Dit is ook de enige reden dat de PSOE niets durft te zeggen, want wanneer er één begin te praten valt alles als een kaartenhuis in elkaar.

   Mbt de 3% leiders – prima omschreven!! Er zouden wel reacties komen, maar niemand durft politiek iets te zeggen omdat het anders stemmen kost in de rest van Spanje… maar als je ziet dat er vanaf 2003 door tripartit een einde is gekomen aan de absolute meerderheid van Pujol, kun je ook zien dat een coalitie veel gezonder is dan de meerderheid.

   1. Mag ik een korte samenvatting onder welke noemer de politiek over het algemeen werkt en niet alleen in Spanje overigens?
    (Vergeef me ff de woordkeuze AUB)
    VERNEUK DE MASSA, GRIJP DE KASSA!

    1. Beste Juan,

     Je reacties worden steeds ongenuanceerder en minder to the point.Ik zou graag willen dat je reageert op wat er geschreven wordt. Die kreten doen het echt niet hoor!

     1. Die van jou dan wel bakker? Zo plaatste je recent nog een reactie waarin je stelde dat “Spanje het meest corrupte land is vd EU in 2017”. Wééral een (bewust?) foutieve mededeling. Spanje komt zelfs niet in de top 10 voor! O.a. Italië en Griekenland staan er nog slechter voor. Zie het lijstje in mijn reactie aan jou. Dus ik zou ook graag willen dat jij eens eerst de juiste feiten weergeeft ipv foute- of opgeblazen kul hier op dit forum verkondigd.

     2. Ach Bakker toch, je hebt een nieuwe hobby, deze site…
      Leuk voor je, maar mijn opmerking was niet echt serieus…zoals ik er al achter zette.
      Al raakt die opmerking wel waar het over gaat.
      En je leest het en snapt niet wat en hoe?? Zo jammer.

      Je hebt teveel tijd….je denkt dat ik 47 ben??
      de 74 snap je niet?
      Dat maakt mij 44…rekenen is ook een vak.

      Iemand die 44 is, en al 11 jaar in Spanje woont, dus niet iemand die al 50 jaar er komt zoals jij en die een Catalaanse vrouw heeft, kennelijk wonen jullie niet in Spanje, en waarom niet???

      Je bent een 020 product, veel praten, weinig info en weinig verstand, daar kan je niets aan doen….daarom zit de NL regering in Den Haag en niet in 020, zelfs die snappen dat.

      Maar hey, tel ff uit….44 jaar, 11 jaar hier en ik ben al met pensioen, al heb ik nog vele bedrijven….jij zit met je AOW in NL commentaar te leveren op een land waar je zelfs naar 50 jaar het te bezoeken niet woont….ff rekenen…je vrouw is Catalaanse..jij komt hier 50 jaar, denk op vakantie…dus je bent minimaal 70…oh crap, dan moet je nog werken in NL ook!!!!

      Dus Bakker echt waar je raakt me niet, met niets. Zoals Vlaming en anderen al zeggen, je roept veel, maar je zegt niets. Hoe is het met je ¨dove geleide hond?¨
      Blijf ons vooral happy maken met je reacties, want ach, dan hebben de jonge mensen ook nog eens iets te lachen.

      Ik wens je een een geweldig weekend, al duurt die voor jou dan dus 7 dagen in de week en 24 uur per dag…..ppppfffff

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by