skip to Main Content
Honden niet meer welkom op de stranden in Spanje
Pixabay

Honden niet meer welkom op de stranden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf 1 april tot half of eind oktober zijn honden op de meeste stranden in Spanje niet meer welkom. Landelijke wetten en regels wat betreft honden op de stranden ontbreken maar gemeenten en autonome regio’s kunnen hun eigen regels hebben waarbij in de meeste gevallen het wandelen, spelen en zwemmen met honden tijdens de zomerperiode op de stranden niet meer is toegestaan.

Vanaf nu is het niet meer toegestaan om tot tenminste half of eind oktober op veel stranden in Spanje met een hond te komen. Doe je dat toch en ziet een agent dat dan kunnen er hoge boetes gegeven worden tussen de 300 en 1.500 euro, afhankelijk van de gemeente. Het is alleen nog toegestaan om met honden op speciale hondenstranden te komen waarvan er steeds meer komen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hondenstranden op de Balearen en aan de Middellandse Zee in Spanje[/su_note]

Veel hondeneigenaren begrijpen de wet of gemeente regels niet want zij vinden dat de mens meer vies maakt dan de honden maar dat hangt vaak ook weer af van de mensen die wel of niet de uitwerpselen opruimen etc. Daarnaast moet men er altijd rekening mee houden dat niet iedereen gediend is van honden op een strand en dat er mensen zijn die bang zijn voor honden.

De enige honden die tussen 1 april en half of eind oktober zijn toegestaan op alle stranden zijn de assistentiehonden zoals blindengeleidehonden. Alle andere honden mogen alleen nog op de speciale hondenstranden komen die o.a. vermeld staan in ons overzicht (dat regelmatig wordt bijgewerkt). Meer informatie over speciale hondenstranden is ook te vinden op de website redcanina (in het Spaans).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
 1. Nudistenstrand voor nudisten ( vorig artikel )
  Hondenstranden voor hondenbezitters
  Ik hoef geen hond naast mij die al spelend een gat graaft waarbij het zand naar alle kanten stuift of zich lekker komt uitschudden na een zwempartij
  Voor de duidelijkheid ik heb zeker geen hekel aan honden en ik pas regelmatig op een hond
  Maar geen honden op het strand

 2. En wat denk je van het riool water want in vele strand gemeenten zijn geen
  aalputten, (gezien na herstelling in kelder, de buis gaat gewoon van boven door een auto bergplaats de straat op.)Je uitwerpsel gaat gewoon met het regenwater en de rest de zee in op 1km van het strand, als het zo ver is, ik heb foto`s genomen terwijl ze een buis in de zee leggen en dan nog in september! Dan maar lekker gaan zwemmen zekers geen hond want over x aantal jaren terug heeft een mevrouw haar twee Bobtails zien sterven na drie dagen in de zee te hebben geravot, dit in een gekende badplaats.

 3. @Mieke. Ook als je op je buik ligt en je ruikt kinderpis, ook niet leuk hoor.
  En dat zijn er meer dan die van hondjes. Die kleine mensjes mogen alles. In hun blootje rondlopen, poepen en pissen waar ze ook maar staan of liggen. Maar owé als er een hond met zijn baasje op het strand komt om even te ravotten.
  Laat de honden toe op het strand en geef fikse boeten indien de eigenaar de poep van hun dier niet opruimt. En ik bedoel echt wel een fikse boete.
  Goede oplossing voor iedereen.
  PS: ook boetes voor ouders die hun kinderen overal maar wat laten rondplassen op het strand.

 4. Ik ga nog zeer weinig met mijn hondje naar het strand. Enkel op een zeldzaam tijdstip dat er niemand anders met LOSLOPENDE honden wandelt ga ik.
  Iedereen laat immers zijn honden maar loslopen en doen die dan hun behoefte op bvb 200m vh baasje dan zal die laatste het gewoon laten liggen. Ze laten het immers altijd liggen.
  Een strand moet men eigenlijk bezien als een park.
  En in een park moet men zijn rommel in de vuilbakken dumpen en moeten honden aan de leiband en hier is dan meteen het probleem!
  Zet voldoende vuilbakken en leeg ze dagelijks. Controleer dat de honden aangelijnd zijn. Blijft enkel het probleem van dolende honden en katten.

 5. wanneer je op je buik ligt op het strand en je ruikt de hondenpis, dan vind ik dit een goed besluit. Alleen een adequate controle ontbreekt nog.

   1. en de pis van kinderen, en hun kaka, die de ouders onder het zand stoppen, dat ruikt dan zeker niet vies? en trouwens honden urine ruikt bijna niet, daarentegen, kattepis wel

 6. Als er genoeg vuilnisbakken zouden staan, op regelmatige aftand geef je mensen de gelegenheid om de rommel op te ruimen. Niet iedereen gaat 2 km lopen om een luier, honde poepje of ander afval weg te gooien.

 7. Fred niet elk varken is een viezerik!!!
  Gewoon goede maatregel geen honden op het strand!!! Zeker voor “ons Nederlanders” die zo kunnen genieten van rust en reinheid!!
  Geweldig die Spaanse passie!!

 8. Dan moet men ook de babys en kleine kinderen die nog een pamper dragen van het strand weren. Je zou verschieten hoeveel pampers in het zand gestopt worden .En oudere mensen die gewoon tot net in het water gaan tot ze hun behoefte kunnen doen zowel grote als kleine behoefte.Om die reden ga ik nooit in zee op een druk strand.

 9. Heb jullie er ook al eens over nagedacht hoeveel sigarettenstompels er op het strand liggen of andere rommel die er zeker niet door honden is achtergelaten !

  1. Op een sigarettenpeuk trappen is niet vies in een hondendrol trappen anders wel. Ik rook niet en heb ook geen hond, dus van mij zal er zeker geen vuilnis achtergelaten worden.

  1. C.M.J.KUNEN Dan zijn de honden nog altijd niet vies want die kunnen hun eigen uitwerpselen niet opruimen, de eigenaars van de hond zijn dus de viezerikken. De fout ligt niet bij het dier maar bij de mens.

 10. Wordt tijd.Er zijn genoeg plaatsen en honden weides in Spanje.Het is natuurlijk zoals Gerrit zegt onder de mensen zijn ook verrekte vuilbakken.

 11. Honden op het strand is vies, natuurlijk.
  Dat ontkennen is struisvogelpolitiek.
  Terechte actie dus van de diverse gemeentes.

  1. Ken een heleboel ‘vieze’ mensen die van alles achterlaten op het strand, natuurlijk is hondenpoep vies maar een goede baas ruimt dat op en heeft ook zijn hond onder controle zodat er geen overlast hoeft te zijn

  2. Mensen op het strand is nog veel viezer honden zijn over het algemeen hele schone dieren en mensen gedragen zich als varkens op het strand.

   1. Wij zijn speciaal bij een gebied gaan wonen met veel keuzemogelijkheid van hondenstranden. In het seizoen zou ik sowieso niet met mijn hond het strand opgaan. Ze zouden zich kunnen verwonden aan de rotzooi dat de mens achterlaat of ziek ervan worden. De hondenstranden zijn wat dat betreft lekker proper. Ja je komt eens een keutel tegen. Maar zoals gezegd, het dier is niet de viezeriek maar de mens. En tja zwerfhonden en katten doen ook daar hun behoefte. Ik heb genoten dat mijn dieren nu buiten het seizoen lekker overal konden ravotten. Nu zijn we wat beperk maar de natuur is groot in Spanje. Keuze te over voor een mooi wandelroute. En voor 10u en na 22u mogen ze wel erop……in regio Murcia althans

  3. Geweldig dit hondenverbod op het strand. Bij mooi weer zijn wij altijd aan het strand te vinden nabij camping Almanat, maar het is ongelooflijk hoeveel hondenpoep daar ligt. Het belangrijkste bij dit verbod is de controle hierop en daaraan ontbreekt het helaas.

   1. Reinder, ben je zeker dat het alleen hondenpoep is?
    Van al die hopen die jij er tegen komt, heb je controle gedaan of het uit een hond gekomen is begrijp ik?
    Je wilt niet weten hoeveel mensen namelijk ook rustig even een bruine rakker achterlaten in het zand of ze doen het in het water en die drollen drijven dan lekker rond en naar het strand.
    Kijk eens op het strand na San Juan, de nacht waarin ze op het strand mogen eten, slapen etc. Daarna liggen er zoveel uitwerpselen van mensen, dat er gelijk voor de hele zomer poep ligt.
    Natuurlijk, hondenpoep dient men op te ruimen achter zijn of haar hond, dat doen wij ook netjes, maar als ik dan aan het einde van een stranddag zie wat de mensen achterlaten aan viezigheid, dan denk ik, ach wie is hier nu de hond, de viervoeter of de 2-voeter

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken