Aantal coronavirus ic-patiënten neemt af in Spanje

Aantal coronavirus ic-patiënten neemt af in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal ic-patiënten is in Spanje aan het afnemen volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid. Het gaat vooralsnog om kleine aantallen minder patiënten maar diverse ziekenhuizen zien hoe de werkdruk aan het verminderen is. En dat is ook een van de redenen waarom iedereen in Spanje binnenshuis dient te blijven om te voorkomen dat er geen verdere verspreiding is en het gezondheidssysteem en dan met name de intensive care capaciteiten niet overbelast raken.

De Intensivecareafdeling heeft in Spanje de naam ‘Unidad de Cuidados Intensivos’ of in het kort UCI. Spanje heeft volgens de gegevens van Statista 777 ziekenhuizen waar plaats is voor 158.292 patiënten. Deze ziekenhuizen kunnen onderverdeeld worden in 344 publieke ziekenhuizen en 433 privé ziekenhuizen en medische centra. Spanje heeft een capaciteit van 5.798 UCI of ic-bedden waarvan normaal gesproken 60% bezet is. 4.627 ic-bedden zijn te vinden in de publieke ziekenhuizen en 1.171 ic-bedden in de privé ziekenhuizen.

Op 6 april is het aantal ic-patiënten in heel Spanje opgelopen naar 6.931 wat er nog steeds heel veel zijn. Het goede nieuws is echter dat dit aantal van 5 op 6 april ‘slechts’ gestegen is met 70 patiënten terwijl dit de dag daarvoor nog 329 ic-patiënten was en daarvoor 116 patiënten. In onderstaand schema zijn de data te zien en de stijging van het aantal ic-patiënten in heel Spanje.

Beeld: RTVE

Maar de verdeling per autonome regio is ongelijk. De meest getroffen regio’s zijn de Madrid regio, Catalonië, Castilla-La Mancha en Baskenland. In alle autonome regio’s wist men het oorspronkelijk aantal beschikbare ic-bedden in korte tijd fors uit te breiden zodat er geen overbelasting zou zijn. Op dit moment is de enige grote druk te vinden in Catalonië en in sommige provincies van Castilla-La Mancha.

Het probleem in Spanje wat betreft de informatie is dat elke autonome regio een eigen manier aanhoudt wat betreft de registratie van ic-patiënten. Zo geven de autonome regio’s Madrid, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Comunidad Valenciana en Galicië de reële cijfers weer van ic-patiënten die elke dag op de afdelingen liggen terwijl andere regio’s de totalen aangeven over de hele periode waaruit dus niet opgemaakt kan worden hoeveel er echt in de ziekenhuizen liggen.

In onderstaand schema is te zien hoeveel bedden er normaal zijn, hoeveel bedden er zijn na uitbreiding vanwege de corona-crisis en hoeveel ic-patiënten er zijn op 6 april.

* De regio Catalonië geeft alleen de totalen weer en niet de reële patiënten. In sommige gevallen zijn de data niet helemaal compleet, met name de capaciteit en capaciteitsvergroting. Het is lastig om de juiste informatie te vinden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.