Search
menu
Search

Whatsapp gaat strijd aan met fake news en beperkt het doorsturen

Whatsapp gaat strijd aan met fake news en beperkt het doorsturen
Beeld: Freepik

Whatsapp gaat strijd aan met fake news en beperkt het doorsturen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – WhatsApp gaat een beperking invoeren op het doorsturen van berichten. Deze beperking wordt opgelegd om de verspreiding van fake news berichten en desinformatie te beperken. Als voortaan een gebruiker een bericht ontvangt dat al veel keer is doorgestuurd kan dat bericht nog maar één keer verder worden verstuurd.

Volgens velen komt deze maatregelen veel te laat want juist WhatsApp wordt veel gebruikt voor het verspreiden van fake news berichten, ook wel ‘bulos’ genoemd in het Spaans. 

Volgens een blogbericht van WhatsApp is deze nieuwe beperking een aanvulling op de functie die in 2019 werd ingevoerd wat betreft veelvuldig doorgestuurde berichten. Deze berichten zijn voorzien met dubbele pijlen om aan te geven dat ze oorspronkelijk niet afkomstig zijn van een contact van de gebruiker. Die berichten zijn dus veel minder persoonlijk dan de berichten die normaal via WhatsApp worden verstuurd. Nu wordt een limiet ingevoerd zodat deze berichten maar naar één chat per keer kunnen worden doorgestuurd, aldus het blogbericht.

Verder is te lezen: Zijn alle doorgestuurde berichten slecht? Natuurlijk niet. We weten dat veel gebruikers nuttige informatie doorsturen, en ook grappige video’s, memes of betekenisvolle bedenkingen of gebeden. In de afgelopen weken hebben mensen WhatsApp ook gebruikt om openbare steunbetuigingen te organiseren voor zorgpersoneel en hulpverleners. 

We hebben echter ook een aanzienlijke toename gezien in de hoeveelheid doorgestuurde berichten die gebruikers kunnen overrompelen en die bijdragen aan het verspreiden van desinformatie. We vinden het belangrijk om de verspreiding van dit soort berichten te verminderen zodat WhatsApp gebruikt wordt voor persoonlijke communicatie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?