Whatsapp gaat strijd aan met fake news en beperkt het doorsturen

Whatsapp gaat strijd aan met fake news en beperkt het doorsturen
Beeld: Freepik

Whatsapp gaat strijd aan met fake news en beperkt het doorsturen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – WhatsApp gaat een beperking invoeren op het doorsturen van berichten. Deze beperking wordt opgelegd om de verspreiding van fake news berichten en desinformatie te beperken. Als voortaan een gebruiker een bericht ontvangt dat al veel keer is doorgestuurd kan dat bericht nog maar één keer verder worden verstuurd.

Volgens velen komt deze maatregelen veel te laat want juist WhatsApp wordt veel gebruikt voor het verspreiden van fake news berichten, ook wel ‘bulos’ genoemd in het Spaans. 

Volgens een blogbericht van WhatsApp is deze nieuwe beperking een aanvulling op de functie die in 2019 werd ingevoerd wat betreft veelvuldig doorgestuurde berichten. Deze berichten zijn voorzien met dubbele pijlen om aan te geven dat ze oorspronkelijk niet afkomstig zijn van een contact van de gebruiker. Die berichten zijn dus veel minder persoonlijk dan de berichten die normaal via WhatsApp worden verstuurd. Nu wordt een limiet ingevoerd zodat deze berichten maar naar één chat per keer kunnen worden doorgestuurd, aldus het blogbericht.

Verder is te lezen : Zijn alle doorgestuurde berichten slecht? Natuurlijk niet. We weten dat veel gebruikers nuttige informatie doorsturen, en ook grappige video’s, memes of betekenisvolle bedenkingen of gebeden. In de afgelopen weken hebben mensen WhatsApp ook gebruikt om openbare steunbetuigingen te organiseren voor zorgpersoneel en hulpverleners. 

We hebben echter ook een aanzienlijke toename gezien in de hoeveelheid doorgestuurde berichten die gebruikers kunnen overrompelen en die bijdragen aan het verspreiden van desinformatie. We vinden het belangrijk om de verspreiding van dit soort berichten te verminderen zodat WhatsApp gebruikt wordt voor persoonlijke communicatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.