Hoe gaven twee zakenmannen de 6 miljoen euro uit van het Madrileense corruptieschandaal rond de mondkapjes?

Hoe gaven twee zakenmannen de 6 miljoen euro uit van het Madrileense corruptieschandaal rond de mondkapjes?
Beeld: Europa Press

Hoe gaven twee zakenmannen de 6 miljoen euro uit van het Madrileense corruptieschandaal rond de mondkapjes?

MADRID – Spanje was er een tijdje door ontdaan. Twee Madrileense zakenmannen verkochten in Maart 2020 een lading sanitair materiaal aan het stadsbestuur van Madrid. Twee jaar na de feiten komt aan het licht waar het geld precies naartoe ging, terwijl de overheid hen beschuldigt van woekerwinsten op essentieel medisch materiaal.

15,8 miljoen euro. Zo veel streken de twee Madrileense zakenmannen Luis Medina en Alberto Luceño in Maart 2020 op via de verkoop van medisch materiaal aan de stad Madrid. Naar eigen zeggen deden ze dat uit goede wil, om de pandemie te bestrijden, maar het stadsbestuur beschuldigd hen nu van oplichting, valsheid in geschriften en witwaspraktijken. De twee zakenmannen streken namelijk elk een persoonlijke commissie van 6 miljoen euro op. Volgens de Spaanse belastingdienst Hacienda gaat het om een overdreven en onrechtmatige winst.

Twee jaar na de feiten komt aan het licht wat de twee zakenmannen precies met het geld hebben gedaan. Eerst en vooral kochten ze een dozijn luxewagens. In het lijstje onder meer een Ferrari en een Lamborghini. Bovendien schaften ze zich een luxe jacht aan, een appartement in Pozuelo (geschat op meer dan 1 miljoen euro) en verbleven ze een weekje op hotel in Marbella ter waarde van 6.000 euro per nacht. Verder in het rijtje stonden ook nog een aantal luxe horloges: een metalen van 6.550 euro en twee gouden (ter waarde van 26.000 en 9.900 euro).

Het onderzoek van de Spaanse belastingdienst begon al in november 2020, maar werd pas vorige week bekend gemaakt. Het nieuws zette de noodaankopen van de regering tijdens de pandemie in de schijnwerpers. Zo ontstond in februari nog heisa rond een aankoop van mondkapjes door de broer van de Madrileense presidente Isabel Díaz Ayuso.

Een van de zakenmannen, Luis Medina , contacteerde in Maart 2020 zelf het stadsbestuur van Madrid. Hij gebruikte daarvoor een aantal contacten binnen de overheid. Het onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies fout is gegaan binnen de hele verkoop.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.