menu: rubrieken, zoeken & meer

Om naar Spanje te reizen hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer te hebben

Om naar Spanje te reizen hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer te hebben
Beeld: SpanjeVandaag

Om naar Spanje te reizen hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer te hebben

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed nieuws voor iedereen die vanuit een EU-land zoals Nederland of België naar Spanje reist met het vliegtuig. Vanaf nu hoef je namelijk geen SpTH gezondheidsverklaring meer in te vullen om het land binnen te mogen komen. Als je een digitaal EU-covidcertificaat hebt en dus gevaccineerd, getest of hersteld bent (zie onderaan) kun je vanaf nu Spanje binnenkomen zonder de gezondheidsverklaring in te vullen. Heb je geen digitaal EU-covidcertificaat dan moet je het SpTH-formulier nog wel invullen.

UPDATE: Sinds 2 juni 2022 hoeven reizigers uit Europese Unie en Schengenlanden die naar Spanje reizen GEEN digitaal EU-covidcertificaat of coronapas meer te hebben om Spanje in te mogen. Meer informatie lees je HIER.

De inreisregels voor Spanje zijn veranderd . Vanaf nu hoef je geen SpTH gezondheidsverklaring meer in te vullen als je het digitaal EU-covidcertificaat hebt. Het digitaal EU-covidcertificaat is hetzelfde als de Nederlandse internationale QR-code in de CoronaCheck app (LINK ) of in de Belgische CobvidSafe-app (LINK ). In de Nederlandse en Belgische smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) laten zien of je gevaccineerd, getest of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken.

De SpTH gezondheidsverklaring geldt/gold alleen voor reizigers met het vliegtuig of de boot en NIET voor reizigers met het eigen vervoer die over land Spanje binnenkomen zoals met de auto, camper, motor, fiets etc. De eigen vervoer reizigers moeten wel een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben om Spanje binnen te mogen komen. Daarop kan gecontroleerd worden bij de Spaanse grens (maar dat gebeurt zelden tot nooit).

Het vervallen van de eis om de SpTH gezondheidsverklaring in te vullen is woensdag 6 april 2022 gepubliceerd in de Staatscourant BOE-A-2022-5523.

Uitvoeren SpTH controle

BELANGRIJK: De Nederlanders en Belgen die de smartphone app gebruiken moeten een papieren of digitale versie aanvragen omdat je deze nodig hebt om via de SpTH website te uploaden. Op die manier kan het systeem in Spanje controleren of je een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebt. Dat uploaden kan via DEZE WEBSITE gebeuren waarbij je het volgende moet invullen:

LET OP: de validatie van jouw digitaal EU-covidcertificaat hoef je niet te doen. De ingevoerde gegevens worden niet opgeslagen, het is slechts een test om te kijken of jouw coronapas geldig is of niet. Dat is waarschijnlijk met name belangrijk vanwege de boosterprik, de test of herstelbewijs.

  1. De datum van de reis naar Spanje (kiezen op kalender) 
  2. Het land waar je vandaan komt (kiezen uit lijst, Netherlands of Belgium)
  3. Kies daarna de provincie waar je vandaan reist (kiezen uit lijst)
  4. Het uploaden van je digitaal EU-covidcertificaat (via de knop Select file) Dat kan een PDF, PNG, JPG, SVG, GIF of JPEG file zijn.
  5. Zeg daarna als spam-controle dat je ‘human’ bent en klik op de knop met de tekst ‘Validate’

Als daarna jouw digitaal EU-covidcertificaat als geldig wordt gezien verschijnt de tekst VALID waarbij aangeraden wordt om 72 uur voor vertrek de gezondheidssituatie nogmaals te controleren.

ORANJE borden vliegveld 

Na aankomst bij het vliegveld in Spanje moet je de borden volgen voor de ORANJE gezondheidscontrole. Daar moet je bij het personeel nogmaals jouw digitaal EU-covidcertificaat laten zien (dat kan dan via de smartphone app of de papieren/digitale versie). Reizigers die geen geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben moeten de borden volgen voor de BLAUWE gezondheidscontrole.

Het digitaal EU-covidcertificaat

Het digitaal EU-covidcertificaat en dus in Nederland de internationale QR-code in de CoronaCheck app of in de Belgische CobvidSafe-app bestaat uit 1 van de volgende 3 documenten die verplicht zijn voor reizigers vanaf 12 jaar om Spanje binnen te mogen komen.

Vaccinatiebewijs // Geldigheid: tussen 14 en 270 dagen na de laatste geplande dosis van de primaire vaccinatiereeks werd toegediend. Na 270 dagen moeten vaccinatiecertificaten een boosterdosis bevatten (3/3). Alle vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn goedgekeurd, worden aanvaard.

OF

Testbewijs // Negatief resultaat van een PCR-test vóór vertrek (geldig 72 uur voor aankomst) of snelle antigeentest (24 uur geldig voor aankomst). Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen.

OF

Herstelbewijs // Bewijs van herstel van de COVID-19. Geldigheid vanaf dag 11 na de eerste positieve moleculaire test en tot 180 dagen na de monsterdatum. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Dit moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van het indienen van deze certificaten, maar niet van het invullen van het SpTH gezondheidsformulier en het verkrijgen van een QR-code.

NOTA: Mocht je in Spanje woonachtig zijn dan hebben we HIER omschreven hoe je jouw ‘Certificado COVID Digital de la UE’ kunt opslaan en bewaren in de SpTH-app.

ATTENTIE: Controleer ALTIJD voor aanvang van de reis de officiële websites van de autoriteiten zoals in Spanje het Ministerio de Sanidad , in Nederland Nederlandwereldwijd.nl en in België Diplomatie.belgium.be . Kijk ook eens op Re-open EU van de Europese Unie waar alle huidige regels staan. Dit artikel is geplaatst op 7 april 2022.