Search
menu
Search

Semana Santa in Spanje: veel processiebezoekers maar weinig kerkbezoekers

Semana Santa in Spanje: veel processiebezoekers maar weinig kerkbezoekers
Beeld: 123rf

Semana Santa in Spanje: veel processiebezoekers maar weinig kerkbezoekers

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het katholieke Spanje gaat tijdens de Semana Santa en emotionele processies massaal de straten op om deze te bekijken, om te huilen en in sommige gevallen om te zingen. Maar feit is dat deze miljoenen processiebezoekers niet terug te vinden zijn in de kerken tijdens de speciale missen tijdens de Heilige Week.

Zes op de tien Spanjaarden zegt een van de processies bij te wonen, maar zeer weinigen zullen de diensten op Goede Donderdag of Goede Vrijdag bijwonen; vieringen die steeds meer cultureel en minder religieus zijn in een land waar het katholicisme jaar na jaar aan kracht verliest.

Tijdens de Semana Santa herdenken christenen het lijden, de dood en de opstanding van Jezus, terwijl niet-gelovigen genieten van een paar dagen vrij. Volgens enquêtes nemen beide groepen voornamelijk deel aan de 14.848 processies die in heel Spanje plaatsvinden, waarbij meer dan drie miljoen personen meelopen, naast degenen die de processies volgen in drukke straten, vooral op de middagen van Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Hoewel slechts 4.741 van deze processies zijn geregistreerd bij officiële instanties, volgens deze enquêtes.

Uit de enquête van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) van afgelopen maart blijkt dat 61% van de Spanjaarden aangeeft naar de processies van Semana Santa te gaan. Bijna een kwart gaat ‘normaal gesproken’ (23%), terwijl 38% ‘soms’ gaat, bijna net zoveel als degenen die zeggen ‘nooit’ naar de processies te gaan. Wat betreft de deelname aan de mis tijdens deze dagen, verandert het beeld. Slechts 14% van de bevolking gaat hier regelmatig naartoe, terwijl meer dan de helft (56%) dit nooit doet.

In de steden en dorpen van Spanje brengen 14.024 broederschappen en verenigingen 20.871 beelden en sculpturen naar de straten, waardoor ze de belangrijkste sociale beweging van Spanje zijn. De gegevens laten zien dat bijna drie miljoen mannen (en steeds meer vrouwen, hoewel velen nog steeds worden geweigerd of niet mogen deelnemen als dragers of als belangrijke leden van de broederschap) lid zijn van deze broederschappen en verenigingen. 

In Córdoba alleen al behoren 300.000 van de 800.000 inwoners tot een broederschap, wat een beslissing is die van generatie op generatie wordt doorgegeven en die een persoonlijke, familiale en economische band creëert. Lid worden van een broederschap kost tussen de 10 en 70 euro per maand, terwijl het kledingstuk om als nazareno in een processie deel te nemen tussen de 350 en 900 euro kan kosten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?