Aziatische wesp of hoornaar steeds vaker te zien op de Balearen

Oeps ... foto ontbreekt!

Aziatische wesp of hoornaar steeds vaker te zien op de Balearen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De zogenaamde “avispa asiática” ofwel de Aziatische hoornaar (wesp) is reeds op veel plaatsen in Spanje te vinden en ook op de Balearen eilanden werden de eerste exemplaren gezien in 2015 in de gemeente Soller. Inmiddels zijn er negen gemeenten op Mallorca waar deze potentieel gevaarlijke wesp wordt gezien.

Eind november 2017 overleed een man in de provincie Pontevedra in Galicië toen hij door tenminste 25 Aziatische hoornaars werd gestoken. Dat is vooralsnog het enige dodelijke slachtoffer van de killerwesp zoals de Vespa velutina ook wel genoemd wordt in Spanje. Op Mallorca is het nog niet tot een dodelijke confrontatie gekomen tussen mens en insect maar de Aziatische hoornaars zijn wel steeds vaker te zien blijkbaar.

Verspreiding

Het eerste exemplaar van de avispa asiática zoals de Aziatische hoornaar in het Spaans heet werd gezien in 2015 in de gemeente Soller op Mallorca. Sindsdien heeft deze wesp zich met tien kilometer per jaar verspreid over Mallorca waarbij men in 2016 schatte dat er reeds Aziatische hoornaars te vinden waren op 5.800 hectare wat in 2017 reeds uitgroeide naar 40.700 hectare.

Met dit ritme vreest men dat dit kan uitgroeien tot 100.000 hectare in 2018. De verspreiding van de redelijk gevaarlijke Aziatische hoornaar is een groot probleem aan het worden in veel delen van Spanje.

Galicië

Alleen al in de deelstaat Galicië werden er vorig jaar 18.000 nesten verwijderd maar de verspreiding van de wespen is nog steeds niet onder controle. De “avispas asiáticas” ofwel Aziatische killerwesp voelt zich helemaal thuis in het noordwesten en noorden van Spanje aangezien de temperatuur daar nagenoeg gelijk is aan de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, het noorden van India en de bergen van China.

Spanje

De Aziatische killerwesp is in 2004 in Europa gearriveerd nadat het mee was gevaren met een vracht Chinese potten. Sindsdien heeft het ongedierte zich razendsnel over West-Europa verspreid, en hebben imkers er een dagtaak aan om te zorgen dat deze moordlustige bijenverslinders met wortel en tak worden uitgeroeid.

Ecosysteem

Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten, zoals vliegen, vlinders en rupsen. De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt waardoor sommige planten minder worden bevrucht en het hele ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en op een lagere voedselproductie toe.

Killerwesp

Van dichtbij is deze wesp een angstaanjagend beestje maar in principe heeft deze killerwesp het niet gemunt op de mensen. Maar net zoals normale wespen bijten deze insecten ook als ze zich bedreigd voelen en een beet van een avispa asiática voelt net iets heftiger aan dan een beet van een gewone avispa.

Ga naar de inhoud