skip to Main Content
Het fenomeen “Top manta” langs de Spaanse toeristische kust en in grote steden
(Barcelona) Vozpopuli

Het fenomeen “Top manta” langs de Spaanse toeristische kust en in grote steden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Top Manta verkopers langs de Spaanse kust

(Barcelona) Vozpopuli

MADRID – Heb je er ooit van gehoord? Top manta! Het is een veel gebruikte omschrijving van de (veelal Afrikaanse) illegale straatverkopers in Spanje. Deze heb je ongetwijfeld wel gezien in Spanje of ergens anders in Europa want ze zijn overal. Naast grote steden als Buenos Aires, Londen, Rome of Parijs waar je ze nog in kleine aantallen ziet, zie je in Spanje overal langs de toeristische kust en in de grote steden de straatverkopers die met lakens vol schoenen, tassen, horloges, sjaals etc. lopen om deze op clandestiene wijze te verkopen aan de vaak gewillige toeristen.

De Top manta is een fenomeen en een soort plaag aan het worden want het lijkt er wel op dat de autoriteiten of niets willen doen of niets kunnen doen aan de vaak illegale straatverkopers die illegale namaak spullen verkopen. Het lijkt erop dat er steeds meer bijkomen en dat houdt dus in dat ze vrijgelaten worden om te verkopen en dat er door de mensen vraag is naar illegale spullen. Vooral de toeristen die langs de boulevards en promenades tientallen Afrikanen spullen zien verkopen vinden het eigenlijk wel leuk, een soort van openlucht markt of warenhuis maar dan met veel goedkopere spullen.

Hartstikke illegaal

Waar de kopers van de Top manta producten echter geen rekening mee houden is dat er een soort van maffia achter het hele gebeuren zit en dat het kopen van illegale spullen hartstikke fout en strafbaar is. Het zal niet de eerste keer zijn dat de politie gekochte spullen in beslag neemt en daarbovenop een boete van meer dan 300 euro uitschrijven, leuk souvenir dus voor de toeristen. Tevens betalen de illegale Top manta verkopers uiteraard geen belasting (dat kan ook niet over illegale spullen) en dat is weer in strijd met de wet.

Daarnaast verdienen de normale winkeliers die soortgelijke echte producten verkopen minder want zij moeten wel aan alle verplichtingen doen. Het kan ook soms voorkomen dat een toerist als deze op het vliegveld aankomt gecontroleerd wordt waarbij illegale spullen in beslag genomen worden en er weer sancties kunnen volgen. De kans op boetes en/of controles is klein maar het kan voorkomen en het is al gebeurd.

Arme mensen

Nu wordt er vaak door de toeristen gezegd “arme mensen” die dat moeten verkopen en dus wordt er iets gekocht. Houdt er dan wel rekening mee dat het meeste geld niet naar die “arme mensen” gaat maar naar de maffiabazen die op de achtergrond vele tienduizenden euro’s kunnen verdienen. Het merendeel van de verkopers komt uit Sub-Sahara Afrika, Senegal en diverse andere Afrikaanse landen en zijn vaak op illegale wijze Spanje binnengekomen. Op sommige plaatsen of in sommige steden zoals bijvoorbeeld Madrid, hebben de straatverkopers wel een licentie en zijn ze meestal legaal in het land.

Catalonië

Een van de regio’s waar de meeste Top manta verkopers te vinden zijn is Catalonië waar de kustplaatsen van noord (Costa Brava) naar zuid (Costa Dorada) en alles daartussenin elke zomer (en vaak in de winter) te maken hebben met het fenomeen Top manta. Op sommige plaatsen loopt het echt de spuigaten uit, vinden winkeliersverenigingen in heel Catalonië. Zij hekelen dan ook de lakse houding van de gemeenten die weliswaar roepen dat men er iets aan probeert te doen maar hun handen gebonden zijn vanwege de wetten. Ook in de stad Barcelona kom je niet om de straatverkopers heen. Je ziet ze langs de Ramblas, in de Port Vell haven en bij de populaire attracties zoals Parc Guell en de Sagrada Familia of aan de Passeig de Gracia winkelstraat.

Van CD naar valse Nike, Adidas…

Vroeger verkochten de Top manta verkopers alleen nog CD’s en DVD’s maar dat zie je bijna niet meer. Tegenwoordig worden er praktisch hele winkels neergezet (soms met rekken en spiegels en al) of worden de spullen op kleden neergelegd waarbij de normale wandelaar of fietser bijna geen plaats meer heeft. De artikelen worden op karren, fietsen en allerlei andere manieren naar de verkoopplaatsen gebracht, vaak niet door de verkopers zelf maar door andere Afrikanen. Dan zijn er nog personen die de politie in de gaten houdt waarbij je vroeger de Top manta verkopers snel zag wegrennen maar tegenwoordig is men niet meer zo bang voor de politie omdat ze weten dat deze vaak niet meer kan doen dan zeggen dat ze weg moeten … om later weer gewoon terug te komen.

Politiek

Voorlopig lijkt het erop dat er geen einde komt aan het fenomeen Top manta en lijkt het wel of het steeds erger en meer wordt. De lokale politiek probeert er vaak wat aan te doen maar op de een of andere manier slaagt men er op veel plaatsen niet in, althans in Spanje. In andere europese steden is dat wel gelukt zoals Parijs, Berlijn, Londen etc.

Er zal waarschijnlijk een wetswijziging voor nodig zijn om strenger en beter te kunnen optreden tegen de Top manta verkopers maar dat lijkt nu niet de prioriteit. Misschien moet men het gaan omdraaien en de kopers van de illegale spullen strenger gaan aanpakken, immers als de vraag daalt zal ook het aanbod dalen, aldus enkele experts.

Dit artikel is origineel geplaatst in oktober 2017 maar nog steeds actueel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Al dat leer , tassen , riemen , schoenen , kleding enz. Denkt men nog aan het welzijn van de dieren die massaal gedood worden voor deze illegale praktijken. e.d. Nee is helaas het woord. Spanje heeft ronduit bewezen niet dier-vriendelijk te zijn , met uitzondering van die wel opkomen voor het behoud van diersoorten.
  Vrouwen kunnen hier veel in veranderen door massaal diervriendelijke artikelen te kopen. Kom op dames laat eens wat zien en horen.

  Deze wereld is beestachtige slecht voor alle dieren.
  Triest en krankzinnig.

  De situatie die ik persoonlijk in Altea , Costa Blanca heb meegemaakt is het irritante aan bellen aan de voordeur van de ingang / apartementen.
  rond 22.30 uur . De ligging van het apartement is vlakbij de bekende boulevard met de verbrede stranden. Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. `Op z,n hollands gezegd de woede brak uit.
  Ik ging over de rooie , daarna was het aanbellen gelukkig gestopt.
  Deze creaturen zijn hardnekkig en moeilijk te stoppen.

  Fake horloges , zonnebrillen , ringen , houte beelden. e.v.a artikelen. Ook drugs helaas.
  Als je zou vragen heb je ook vrouwen in de aanbieding , dan staat de hele boulevard vol. De gekte is compleet.
  Vluchtelingen die daarna gedwongen moeten verkopen zijn ook de dupe . Constant heen en weer lopen om wat te kunnen verkopen is niet echt een leuke baan als de hitte je om de oren slaa

  Water naar de zee dragen . Dweilen met de kraan open. Wat is de ultieme oplossing . Een mega loods met een legale vergunning , meer import controle. En de rest van de omgeving een totaal verbod invoeren. Kijk even naar de chinezen in Spanje . Als je even de ogen sluit zie je nog overal chinezen l. En zelfs bij het sluiten van de ogen in de spiegel . Begin je verdacht veel er uit te zien als een chinees .

  1. Ze verkopen geen leer maar plastic. Er loopt er niet een rond die iets van leer verkoopt. Ik zit in het leer weet waarover ik het heb.

 2. Vlaming….en daarom moeten we dat toelaten De Costa Blanca is er ook van vergeven.
  Vindt jij het prettig zelfs op een terras of binnen in het restaurant te worden lastig gevallen .
  De restauranthouders zijn er bang van en de verkopers worden arroganter met de dag.
  Hun spreuk”” I want your money my friend “”waarop mijn repliek soms is I am NOT your friend

  1. Heb ik gezegd toelaten? Dacht het niet. Ik beweer enkel: neem hun enige broodwinning af en het probleem zal verergen (lees: meer diefstal/overvallen…enz). Heb jij liever dit scenario? Ik niet.

 3. De illegale straatverkopers hebben allemaal en smartphone bij en staan continu met elkaar in verbinding. Van zodra er politie wordt waargenomen wordt dit onmiddellijk gemeld en volgen ook snel de updates. De politie heeft geen schijn van kans om deze illegale straatverkopers te vatten. In Calpe heb ik meerdere keren gezien dat de politie de hele promenade en toegangswegen afsluit om ze te vatten.
  Tip : als je merkt dat de illegale straatverkopers angstig worden voor een achtervolging, zoek dan snel een terrasje op en aanschouw het hele gebeuren.

 4. de mooie wandelwegen langs de zee ,worden verpest door dit soort handel .Ongestoord genieten van een drankje op een terras ,onmogelijk .Constant ,tot vervelens toe ,komen ze hun waardeloze spullen aanbieden .Politie ???? doen niks meer ,spijtig voor de eerlijke handelaars
  Zou snel opgelost zijn ,iedere dag hun spullen in beslag nemen ,telkens weer ….
  En lieve toeristen ,koop hen rommel niet meer

 5. Bezoek de kathedraal in Palma,je struikelt er letterlijk over die gasten,ze versperren de trappen en de politie staat erbij en doet niets .De reden is simpel :de politie kan niet optreden er zijn namelijk zoveel van die gasten dat het ook hier dweilen met de kraan open is.

 6. Ze stelen al door illegale handel te verkopen, en velen zijn zelf niet eens legaal. Als je zelf niets onderneemt legaal te zijn en ook nog eens illegaal verkoopt tja dan vraag je er gewoon om.

 7. Met het toelaten van gelukzoekers is na verloop van tijd ook het illegaal verblijf voorzien van een verblijfsvergunning, want de man zegt werk te hebben als zelfstandige.
  Daarnaast is de controle op de werkelijke verdelers, de maffia dus, buiten schot gebleven. Wel zijn er om de zoveel tijd grote invallen in de bedrijvencentra waar zich de loodsen bevinden om namaak goederen in beslag te nemen.
  Echter in de badplaatsen moeten ze in burger meer gaan schaduwen om te achterhalen wie de grote afnemer is en de verdeler is, en deze oppakken en het land uitzetten. Dan pas zal je resultaten bereiken.

 8. Het grootste gedeelte aan de costa de luz regio Cadiz zie je dat ook en als de politie komt knopen ze de 4 punten van de laken samen en rennen, 10 minuten later staan ze er weer . Trouwens die Adidas en Nike schoenen voor 2 tientjes soms 15 euro zitten net zo lekker als die van over de 100 euro. Zo ook de merk kleding ziet er leuk uit . Oké naar een aantal keren wassen is het misschien te zien maar ja dan is de zomer al weer voorbij .

 9. Het zijn niet de verkopers die men moet aanpakken maar hun opdrachtgevers .Als de politie de goederen in beslag zou nemen en telkens vernietigen ze zouden wel anders gaan denken.Het opsporen van waar de goederen komen en vanaf waar ze verdeeld worden zou wel aarde aan de dijk brengen want nu loopt het werkelijk de spuigaten uit

 10. Hier dient gewoon keihard een einde aan gemaakt te worden, want het is moderne slavernij. Door de corruptie in Spanje lukt dat niet meer, tenzij al die toeristen hier eens beter bewust van worden. Dus iedereen: Stop met kopen!

 11. Die lokale politici zullen er wel niets aan doen omdat die gesmeerd worden door de maffiabazen. Corruptie zal hiet het grootste probleem zijn….

 12. Is het niet zoiets als kiezen tussen de griep en de pest? Verbied het en ze zullen gaan stelen? Die mensen moeten ook eten…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken