Niet in Marbella of Estepona maar in Orihuela wordt het meeste gebouwd

Niet in Marbella of Estepona maar in Orihuela wordt het meeste gebouwd
Beeld: Pixabay

Niet in Marbella of Estepona maar in Orihuela wordt het meeste gebouwd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Als er een gemeente langs de kust is waar opnieuw veel gebouwd wordt dan is dat Orihuela (en Orihuela Costa) in het zuiden van de provincie Alicante. Er wordt in Orihuela dan ook wel gesproken van een ‘boom constructor’ waarbij er meer woningen gebouwd worden dan in andere populaire kustplaatsen zoals Marbella, Estepona en zelfs op het populaire Ibiza.

In 2017 werden er in Orihuela 1.150 vergunningen afgegeven wat er meer zijn dan de 877 bouwvergunningen in Valencia of 808 vergunningen in Alicante stad. Orihuela bevond zich dat jaar zelfs dichtbij de vele malen grotere stad Málaga waar toen sprake was van 1.283 vergunningen.

In 2018 daalde het aantal bouwvergunningen naar 651 wat net iets minder is dan de 686 vergunningen in Torrevieja en 1.076 bouwvergunningen in Alicante stad.

Deze hoge aantallen hebben alles te maken met de blijkbaar grote vraag naar nieuwbouwwoningen langs de kust. In 2018 werden er weliswaar meer woningen verkocht in Torrevieja dat met 5.225 meer had dan Orihuela met 4.055 verkochte woningen. In Marbella waren dat 4.077 en in Estepona 2.515 verkochte woningen.

Maar waarom zijn Orihuela en Orihuela Costa dan zo populair? Ten tijde van de crisis kwam er een grote bouwstop en het duurde tot 2013-2014 dat er weer hijskranen te zien waren. Grote regionale en lokale bouwondernemingen die de crisisjaren hadden overleefd kochten voor goedkope prijzen bouwgrond op waar nu weer gebouwd wordt.

In 2013 en 2014 werden er in Orihuela woningen verkocht voor 90.000-100.000 euro maar die prijzen zijn inmiddels weer gestegen naar minimaal 160.000 euro.

In de krant El Confidencial staat dat de woningprijzen in Orihuela het afgelopen jaar met 15% zijn gestegen en sinds de crisisjaren met 22%. Desalniettemin bevinden de huidige woningprijzen zich nog steeds zo’n 30% onder de prijzen van voor de crisis.

Veel woningen worden gekocht door buitenlandse kopers waarbij met name de Britten, Fransen en Belgen genoemd worden in de krant. Om een idee te hebben, 40% van alle verkochte woningen ging naar buitenlanders. Dat is meer dan de 37% op Tenerife, 30% op de Balearen of 28% in Málaga.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.