skip to Main Content
Niet in Marbella of Estepona maar in Orihuela wordt het meeste gebouwd
Pixabay

Niet in Marbella of Estepona maar in Orihuela wordt het meeste gebouwd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Als er een gemeente langs de kust is waar opnieuw veel gebouwd wordt dan is dat Orihuela (en Orihuela Costa) in het zuiden van de provincie Alicante. Er wordt in Orihuela dan ook wel gesproken van een ‘boom constructor’ waarbij er meer woningen gebouwd worden dan in andere populaire kustplaatsen zoals Marbella, Estepona en zelfs op het populaire Ibiza.

In 2017 werden er in Orihuela 1.150 vergunningen afgegeven wat er meer zijn dan de 877 bouwvergunningen in Valencia of 808 vergunningen in Alicante stad. Orihuela bevond zich dat jaar zelfs dichtbij de vele malen grotere stad Málaga waar toen sprake was van 1.283 vergunningen.

In 2018 daalde het aantal bouwvergunningen naar 651 wat net iets minder is dan de 686 vergunningen in Torrevieja en 1.076 bouwvergunningen in Alicante stad.

Deze hoge aantallen hebben alles te maken met de blijkbaar grote vraag naar nieuwbouwwoningen langs de kust. In 2018 werden er weliswaar meer woningen verkocht in Torrevieja dat met 5.225 meer had dan Orihuela met 4.055 verkochte woningen. In Marbella waren dat 4.077 en in Estepona 2.515 verkochte woningen.

Maar waarom zijn Orihuela en Orihuela Costa dan zo populair? Ten tijde van de crisis kwam er een grote bouwstop en het duurde tot 2013-2014 dat er weer hijskranen te zien waren. Grote regionale en lokale bouwondernemingen die de crisisjaren hadden overleefd kochten voor goedkope prijzen bouwgrond op waar nu weer gebouwd wordt.

In 2013 en 2014 werden er in Orihuela woningen verkocht voor 90.000-100.000 euro maar die prijzen zijn inmiddels weer gestegen naar minimaal 160.000 euro.

In de krant El Confidencial staat dat de woningprijzen in Orihuela het afgelopen jaar met 15% zijn gestegen en sinds de crisisjaren met 22%. Desalniettemin bevinden de huidige woningprijzen zich nog steeds zo’n 30% onder de prijzen van voor de crisis.

Veel woningen worden gekocht door buitenlandse kopers waarbij met name de Britten, Fransen en Belgen genoemd worden in de krant. Om een idee te hebben, 40% van alle verkochte woningen ging naar buitenlanders. Dat is meer dan de 37% op Tenerife, 30% op de Balearen of 28% in Málaga.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
    1. Wij wonen nu 6 jaren in Orihuela Costa en denken er ernstig over om te verhuizen , door de verkeersdrukte word het hier stilletjes aan onleefbaar . Hetzelfde met Torrevieja die ieder stuk grond langs de kust volbouwd met appartementen . Was hier gezellig met strandbars met life muziek maar die moesten allen verdwijnen door appartementen ( Punta Prima ) . Alles word hier volgebouwd maar de infrastructuur blijft dezelfde .

      1. Ik kan de bevindingen van Patrick geheel onderschrijven waarbij ik als extra wil opmerken dat buiten de 332 niet alleen de ontwikkeling van de infrastructuur geen gelijke tred houd met de bouwactiviteiten maar het bestaande in een deplorabele staat van onderhoud verkeerd.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken