skip to Main Content
Portugal wil Spanje lesje leren met verlaging BTW op elektriciteit en gas
Pixabay

Portugal wil Spanje lesje leren met verlaging BTW op elektriciteit en gas

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Portugal regeert een coalitie van linkse partijen en die hebben nu een van de meest gewaagde beslissingen genomen sinds 2015. De BTW op elektriciteit en gas zal vanaf 1 juni verlaagd worden van de huidige 23% naar 6%. Portugal was het EU-land met de hoogste BTW percentages voor elektriciteit en gas maar daar komt vanaf volgende maand een einde aan.

Portugal heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie om de BTW op elektriciteit en aardgas te verlagen. Dat doet de linkse regering dan ook meteen drastisch door van de huidige 23% naar 6% te gaan vanaf 1 juni. In augustus 2012 besloot de toenmalige rechtse regering de BTW te verhogen naar 23% waarna Portugal het duurste EU-land werd wat betreft de BTW op stroom en gas.

Volgens berekeningen van de Portugese regering zullen wat betreft elektriciteit 3,1 miljoen inwoners (de helft van de bevolking) profijt hebben van de BTW verlaging waardoor de rekeningen gemiddeld zo’n 6% goedkoper gaan worden (nee, dit is geen rekenfout, zo staat het vermeld in het oorspronkelijke artikel). Wat betreft aardgas zullen 1,4 miljoen inwoners profijt hebben van de BTW verlaging.

De beslissing van Portugal is een lesje voor de Spaanse regering want Spanje en Portugal delen de groothandelsmarkt voor elektriciteit, dat wil zeggen de megawatt prijzen zijn identiek in beide landen.

Terwijl Portugal de BTW dus verlaagt van 23% naar 6% voor elektriciteit en aardgas blijft dat voorlopig nog 21% in Spanje en heeft de regering ook nog geen plannen om dat te veranderen. Daarnaast dient men in Spanje naast 21% BTW (IVA) ook nog eens 5% op de factuur te betalen voor een speciale elektriciteitsbelasting, een tarief dat al in 1997 werd ingevoerd.

Het is niet dat Spanje er niet over nadenkt want een mogelijkheid tot BTW verlaging in Spanje ligt al geruime tijd op tafel bij de desbetreffende ministeries. De enige politieke partij die de BTW verlaging voor elektriciteit en aardgas had opgenomen in het verkiezingsprogramma was Unidas-Podemos die melding doet van een BTW tarief van 10% op alle basisvoorzieningen voor kwetsbare consumenten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Prijzen elektriciteit rijzen de pan uit en blijft maar stijgen, logish toch dat alle regeringen willen dat je alleen maar elektriciteit gaat gebruiken. Misschien is dit wel een gemeen truukje van Portugaal om iedereen te stimuleren op elektriciteitover te gaan en daarna gaat de knop gewoon weer om. Dat lijkt dan ook meer op de iedeen van Brussel anders keuren ze zoiets nooit goed.

 2. Deze drastische verlaging van BTW betekent wel dat de Portugese staatskas behoorlijk wordt getroffen.
  Nou ja, Brussel springt dan wel weer bij, huh ?…

 3. Van 23% naar 6% is 17% verschil maar de rekeningen dalen slechts met 6%, straffe rekenkunde van de Portugezen. Rara wie steekt die 11% in zijn zakken?

  1. Als het BTW tarief 17% zakt op het verbuik van gas maar niet op het vastrecht en andere evt kosten kan het heel goed maar in totaal 6% zijn.

  2. Zoals het artikel hier is weergegeven lijkt er wel iets rekenkundig niet te kloppen.
   De BTW wordt verlaagd van 23 naar 6%, dus een daling van 17%, MAAR dit onder voorwaarden waaraan niet iedereen aan voldoet (niet gemeld in dit artikel). Het gemiddelde factuur daalt daarom met 6%.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken