Search
menu
Search

Portugal wil Spanje lesje leren met verlaging BTW op elektriciteit en gas

Oeps ... foto ontbreekt!

Portugal wil Spanje lesje leren met verlaging BTW op elektriciteit en gas

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Portugal regeert een coalitie van linkse partijen en die hebben nu een van de meest gewaagde beslissingen genomen sinds 2015. De BTW op elektriciteit en gas zal vanaf 1 juni verlaagd worden van de huidige 23% naar 6%. Portugal was het EU-land met de hoogste BTW percentages voor elektriciteit en gas maar daar komt vanaf volgende maand een einde aan.

Portugal heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie om de BTW op elektriciteit en aardgas te verlagen. Dat doet de linkse regering dan ook meteen drastisch door van de huidige 23% naar 6% te gaan vanaf 1 juni. In augustus 2012 besloot de toenmalige rechtse regering de BTW te verhogen naar 23% waarna Portugal het duurste EU-land werd wat betreft de BTW op stroom en gas.

Volgens berekeningen van de Portugese regering zullen wat betreft elektriciteit 3,1 miljoen inwoners (de helft van de bevolking) profijt hebben van de BTW verlaging waardoor de rekeningen gemiddeld zo’n 6% goedkoper gaan worden (nee, dit is geen rekenfout, zo staat het vermeld in het oorspronkelijke artikel). Wat betreft aardgas zullen 1,4 miljoen inwoners profijt hebben van de BTW verlaging.

De beslissing van Portugal is een lesje voor de Spaanse regering want Spanje en Portugal delen de groothandelsmarkt voor elektriciteit, dat wil zeggen de megawatt prijzen zijn identiek in beide landen.

Terwijl Portugal de BTW dus verlaagt van 23% naar 6% voor elektriciteit en aardgas blijft dat voorlopig nog 21% in Spanje en heeft de regering ook nog geen plannen om dat te veranderen. Daarnaast dient men in Spanje naast 21% BTW (IVA) ook nog eens 5% op de factuur te betalen voor een speciale elektriciteitsbelasting, een tarief dat al in 1997 werd ingevoerd.

Het is niet dat Spanje er niet over nadenkt want een mogelijkheid tot BTW verlaging in Spanje ligt al geruime tijd op tafel bij de desbetreffende ministeries. De enige politieke partij die de BTW verlaging voor elektriciteit en aardgas had opgenomen in het verkiezingsprogramma was Unidas-Podemos die melding doet van een BTW tarief van 10% op alle basisvoorzieningen voor kwetsbare consumenten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?