Spanje verliest 27 blauwe vlaggen bij stranden en havens

Spanje verliest 27 blauwe vlaggen bij stranden en havens
Beeld: Pixabay

Spanje verliest 27 blauwe vlaggen bij stranden en havens

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft dit jaar 27 stranden en havens minder met de blauwe vlaggen, dat heeft de Foundation for Environment Education (FEE) bekend gemaakt. In 2018 had Spanje nog 696 vlaggen voor havens en stranden en was dat 12 meer dan de 684 blauwe vlaggen in 2017 maar in 2019 is Spanje 27 vlaggen kwijtgeraakt en eindigt men op 669 blauwe vlaggen.

In totaal heeft Spanje dit jaar 669 blauwe vlaggen (banderas azules) gekregen van het FEE en het Blue Flag initiatief waar wereldwijd 49 landen aan mee doen. Daarvan gaan er 566 blauwe vlaggen naar stranden, 98 blauwe vlaggen naar havens en 5 blauwe vlaggen naar toeristische boten.

Ondanks dat Spanje 27 vlaggen is kwijtgeraakt is het land nog steeds de wereldleider met 669 blauwe vlaggen gevolgd door Frankrijk met 505 vlaggen, Griekenland met 499 vlaggen, Turkije met 481 vlaggen, Italië met 438 vlaggen en Portugal met 360 vlaggen.

Nederland staat op de lijst met 185 vlaggen voor met name de jachthavens (123) en minder voor de stranden (62). België heeft 23 blauwe vlaggen gekregen voor stranden (14) en jachthavens (9).

Minder vlaggen

De belangrijkste reden dat Spanje blauwe vlaggen is kwijtgeraakt is het niet navolgen van de Spaanse kustwet (Ley de Costas) op veel plaatsen in het land. Daardoor is Andalusië 17 blauwe vlaggen voor stranden kwijtgeraakt gevolgd door de Canarische Eilanden met 7 blauwe vlaggen minder, Catalonië met een verlies van 3 blauwe vlaggen en Galicië met 5 blauwe vlaggen minder.

Wat is de blauwe vlag

De blauwe vlag staat voor stranden en jachthavens die voldoen aan criteria zoals veiligheid, bereikbaarheid en milieuomstandigheden. Dit jaar zal een van elke zes blauwe vlaggen ter wereld opnieuw te vinden zijn in Spanje wat met 669 blauwe vlaggen opnieuw de absolute wereldleider is.

Bekijk alle blauwe vlaggen op deze website van het FEE.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.