De-escalatiefase zorgt voor 75% meer fietsgebruik in Spanje

De-escalatiefase zorgt voor 75% meer fietsgebruik in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De wijze waarop mensen zich in de steden verplaatsen is veranderd dankzij de corona-crisis en met name de de-escalatiefase die op 4 mei is begonnen. Traditioneel wordt de fiets in Spanje niet zozeer gebruikt als een vervoermiddel zoals in bv. Nederland maar meer voor de sport en vrije tijd. Maar de ‘angst’ van veel mensen om in een gesloten metro, bus of tram te stappen heeft ervoor gezorgd dat men meer voor de fiets kiest.

Fietsenmakers hebben er hun handen vol aan, de oude fietsen die door de Spanjaarden van zolder, uit de kelder of uit de berging worden gehaald zodat deze gebruikt kunnen worden. Die personen die zelf geen fiets hebben en de mogelijkheid hebben om van de verhuur fietsen in de steden gebruik te maken doen dat dan ook veel.

Het gebruik van de fiets is in Spanje de laatste dagen met 75% gestegen. Veel mensen maken gebruik van fietsen om naar hun werkplek te rijden maar er zijn ook veel mensen die een fiets willen hebben of weer gebruiken voor de ‘sport’ zodat de 1 kilometer van de woonplaats beperking tijdens de dagelijkse wandeling of sportbeoefening wegvalt.

Want sinds 2 mei is het weer mogelijk voor volwassen om naar buiten te gaan om te wandelen, fietsen of sporten en juist dat fietsen wordt als sport gezien. Tijdens het wandelen dien je volgens de regels in een straal van 1 kilometer rond de eigen woning te blijven terwijl je bij sporten (en dus ook fietsen) binnen de gemeentegrenzen moet blijven wat dus meer is dan de 1 kilometer beperking.

LEESTIP: Belangrijke rol voor de fiets in de Spaanse anderhalvemeter-samenleving

Wat betreft de personen die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar hun werk rijden is 20% overgestapt op de fiets omdat dit meer een gevoel van vrijheid geeft in de openlucht en omdat dit vervoermiddel als corona-veilig wordt gezien.

Er worden dus oude fietsen naar de fietsenmakers gebracht zodat deze gebruikt kunnen worden maar er zijn ook veel mensen die fietsen kopen, zowel online als in een winkel, die winkels die open zijn dan. Het online fiets kopen is met 138% gestegen sinds de aanvang van de noodtoestand.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.