Waarom mag je niet naar een vakantiewoning gaan in Spanje?

Waarom mag je niet naar een vakantiewoning gaan in Spanje?
Beeld: Freepik & Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spoiler: Voorlopig mag je niet naar een vakantiewoning gaan tenzij je in Spanje woont en officieel als inwoner staat ingeschreven én als de vakantiewoning in dezelfde provincie ligt dan waar je woonachtig bent. Buitenlandse huizenbezitters mogen alleen Spanje binnenkomen als ze daar officieel staan ingeschreven, dat heeft met de tijdelijke grenscontroles te maken in Spanje. Lees verder voor meer informatie!

In de reacties op diverse artikelen op onze website worden vragen gesteld over wanneer buitenlandse huizenbezitters weer naar Spanje mogen komen om gebruik te maken van hun tweede woning of vakantiewoning. Spanje bevindt zich nog steeds tot 24 mei en sinds 15 maart in een ‘estado de alarma’ ofwel noodtoestand wat een uitzonderlijke situatie is met veel beperkingen in vrijheden en veel regels waarvan veel ook gelden in andere EU-landen waar het coronavirus hard is toegeslagen.

Of men het met deze maatregelen nu eens is of niet, het is nu eenmaal zo en het vormt onderdeel van de maatregelen van de Spaanse regering die op deze manier probeert het aantal corona-besmettingen en doden onder controle te krijgen. 

Op het moment van schrijven zijn er gedurende de afgelopen twee maanden 221.447 personen positief op COVID-19 getest en zijn er inmiddels 26.070 mensen overleden. Niemand weet wat er gebeurd was als de Spaanse regering geen maatregelen had getroffen. 

Dagelijks zijn er nog steeds honderden doden en besmettingsgevallen maar gelukkig ook duizenden mensen die herstellen van het coronavirus. Het merendeel van deze corona-gevallen worden geregistreerd in Madrid en Barcelona terwijl er ook regio’s en provincies in Spanje zijn waar bijna tot helemaal geen corona-gevallen meer zijn. Daarom is de Spaanse regering sinds maandag 4 mei ook begonnen met het de-escalatiefasen-plan.

LEESTIP:
Het de-escalatieplan met versoepeling corona-maatregelen in Spanje
Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 0 (V&A)
Het hoe en wat over autorijden vanaf 4 mei en in Fase 0 in Spanje

Vanwege de noodtoestand moesten alle inwoners van Spanje, met de Spaanse nationaliteit en ook buitenlandse inwoners, gedurende acht weken verplicht in een thuisisolement blijven en ook tot 24 mei zullen er nog beperkingen zijn. Sinds 26 april zijn er echter ook versoepelingen voor kinderen onder 14 jaar en sinds 2 mei zijn er versoepelingen voor volwassenen die weer mogen wandelen, fietsen en sporten. Sinds maandag 4 mei bevindt Spanje zich in Fase 0 van het vier fasen-plan terwijl enkele eilanden zich reeds in Fase 1 bevinden.

Als alles goed gaat zal het overgrote merendeel van Spanje (op uitzonderingen na) vanaf maandag 11 mei in Fase 1 belanden. Welke provincies en regio’s over zullen gaan naar Fase 1 is iets dat komende zaterdag 9 mei bekend wordt gemaakt.

Autorijden

In Fase 1 komen er meer versoepelingen waaronder het autorijden binnen de eigen provinciegrenzen. Sinds Fase 0 is het al mogelijk om met maximaal 2 personen per rij stoelen in een auto te zitten maar moeten alle inzittenden (ook familie) verplicht een mondkapje dragen. Ongetwijfeld zal de mondkapje-regel wel iets gaan versoepelen maar op dit moment is dat de regel (hoe onzinnig het sommige lezers dan ook mag klinken, de controle is zo uiteraard wel makkelijker).

In Fase 1 wordt het over het algemeen ook mogelijk om met de eigen auto (en motor of scooter) binnen de provincie waar men woont of verblijft te rijden. Dat houdt dus in dat iemand in de provincie Alicante niet naar Valencia of Murcia mag rijden maar wel naar Benidorm of Torrevieja of dat iemand in de provincie Málaga niet naar Granada of Cádiz mag rijden maar wel naar Nerja of Marbella. Wat betreft de eilanden geldt dat men op het eigen eiland dient te blijven.

Vakantiewoning

Het zal volgens de huidige regels en volgens het vier fasen-plan echter pas mogelijk worden om naar een vakantiewoning (segunda residencia) te gaan vanaf Fase 1 (voorheeh zou dat pas vanaf Fase 2 mogen maar dit is aangepast). Maar die vakantiewoning moet binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland liggen. Het is dus niet mogelijk om vanuit Madrid naar Alicante of Málaga te rijden. 

UPDATE: Vanaf Fase 1 is het uiteindelijk toegestaan om naar de vakantiewoning te gaan binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland. Dat geldt dan altijd als men al in Spanje is.

De reden daarvoor is eigenlijk ook logisch want dat zou anders een ongecontroleerde exodus van personen uit regio’s, provincies of steden waar meer besmettingen zijn naar regio’s waar minder besmettingsgevallen zijn zoals aan de kust of in de kleine bergdorpen worden.

Het interprovinciaal reizen zal waarschijnlijk pas mogelijk worden na het afsluiten van Fase 3 die op 8 juni moet beginnen en zal eindigen eind juni. Met andere woorden, zoals het er nu naar uitziet en zoals men nu de regels van het vier fasen-plan kan interpreteren zou het vanaf juli weer mogelijk moeten zijn om naar een vakantiewoning te gaan die buiten de eigen provincie ligt.

Buitenlandse huizenbezitters

Deze regel geldt voor de Spaanse tweede huizenbezitters en voor de buitenlandse tweede huizenbezitters, daar wordt geen onderscheid in gemaakt in Spanje. En dat is ook logisch want het zou niet eerlijk zijn als men buitenlanders wel toe zou staan naar een vakantiewoning te gaan terwijl Spanjaarden dat niet zouden mogen.

Vanaf juli zou het voor de Spaanse en buitenlandse huizenbezitters die zich op Spaans grondgebied bevinden in principe en volgens de informatie die nu bekend is mogelijk moeten zijn om naar een vakantiewoning buiten de eigen provincie te gaan. Dit is echter altijd afhankelijk van een eventuele stijging in besmettingen. 

LEESTIP:
Wat is de verklaring van inschrijving als EU-inwoner in Spanje
Stappenplan NIE nummer aanvragen in Spanje
Wat is het NIE nummer in Spanje

Maar als je dus niet in Spanje bent op dit moment en ook niet officieel in Spanje resident of woonachtig bent dan mag je voorlopig niet naar je vakantiewoning gaan. Je bent officieel inwoner als je de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” kunt laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg).

Daar komt bij kijken dat er tot een onbekende datum ook grenscontroles zijn bij de Spaanse grenzen. Alleen personen met een Spaanse nationaliteit en inwoners van de Europese Unie die naar de HOOFDWONING gaan mogen Spanje binnenkomen als ze dus officieel kunnen laten zien door middel van het groene kaartje dat men in Spanje woont. Een hoofdwoning is niet hetzelfde als een vakantiewoning, tweede woning of camping.

CONCLUSIE: Zoals de informatie op dit moment bij de redactie bekend is mogen Spanjaarden en buitenlanders die zich in Spanje bevinden vanaf Fase 2 (25 mei) naar de vakantiewoning gaan MITS deze gelegen is in dezelfde provincie. Het interprovinciaal reizen wordt pas mogelijk vanaf juli (na Fase 3) en dus vanaf die datum mogen ook vakantiewoningen buiten de eigen provincie bezocht worden. Deze regels gelden voor zowel de Spaanse als de buitenlandse huizenbezitters met als nadeel dat men vanuit het buitenland op dit moment alleen Spanje binnenkomt als men officieel in Spanje woont en naar de hoofdwoning reist. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.