skip to Main Content

Aardbeien oorzaak watertekorten in Huelva

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUELVA – (Else Beekman) Volgens het Wereld Natuur Fonds neemt het illegale watergebruik voor de aardbeienteelt in de Spaanse provincie Huelva toe. De organisatie vermoed dat de oorzaak hiervan is te vinden in enerzijds het toenemende watertekort veroorzaakt door droogte en anderzijds door de groei van de export van dit ‘rode goud’, zoals aardbeien in deze Zuid-Spaanse regio ook wel worden genoemd.

Spanje is met een marktwaarde van ruim 400 miljoen euro per jaar de grootste exporteur van aardbeien ter wereld en in de sector werken zo’n 50.000 personen. Duitsland is met eenderde van de totale exportwaarde de belangrijkste afnemer van de Spaanse aardbeien. Zwitserland vormt een belangrijke markt voor de biologische aardbeien uit de regio.

Volgens een woordvoerder van het WNF wordt illegaal water gebruikt door speciale boorgaten en daar moet iets aan gedaan worden omdat ook de dieren in de omgeving niet meer over voldoende drinkwater in de natuur beschikken.

Milieuactivisten

Het WNF wil minder grond voor de landbouw in de regio om zo meer water over te houden. Het zal echter moeilijk zijn een overeenkomst tussen aardbeientelers en milieuactivisten te bereiken, want water is nu eenmaal nodig voor de belangrijkste sector in de regio.

Van de Spaanse aardbeien, die het hele jaar door worden geoogst, gaat ruim eenderde van de totale export naar Duitsland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend