Plasticvervuiling Middellandse Zee is de schuld van toeristen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Plasticvervuiling Middellandse Zee is de schuld van toeristen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft in een nieuw rapport gemeld dat de snel toenemende hoeveelheid plastic in de Middellandse Zee o.a. de schuld is van de toeristen in de populaire vakantiebestemmingen. Toeristische kustregio’s bij Barcelona, Valencia in Spanje, Marseille in Frankrijk, Venetië in Italië, Tel Aviv in Israël en Izmir in Turkije staan bij de tien meest vervuilde locaties waar de grote hoeveelheden zwerfvuil in zee verdwijnen.

De hierboven genoemde toeristische gebieden langs de Middellandse Zee worden jaarlijks door ongeveer 200 miljoen toeristen bezocht waardoor de vervuiling in de zee met zo’n 40% toeneemt. Het WWF meent dat dit komt door slecht functionerende afvalverwerkingsinstallaties en falend overheidsbeleid in de desbetreffende landen.

Spanje

In Spanje staan twee gebieden langs de Middellandse Zee op de lijst, te weten Barcelona en Valencia. In het WWF-rapport (bekijk PDF) staat de regio bij Barcelona met 26,1 kg/km dagelijkse ophoping van plastic langs de kust zelfs op de tweede plaats achter het Turkse Cilicië met 31,3 kg/km. De regio Valencia staat op een vijfde plaats met 12,9 kg/km. Gemiddeld spoelt aan de Mediterrane kust elke dag 5,1 kg plastic per km kust/strand aan.

Plasticvervuiling Middellandse Zee is de schuld van toeristen
WWF

Massatoerisme

De concentratie microplastics in Middellandse Zee is één van de hoogste ter wereld, staat in het nieuwe WWF-rapport. Elke minuut verdwijnt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 33.800 petflessen in zee. Massatoerisme speelt daarbij een grote rol. In de zomermaanden, als circa 200 miljoen toeristen de regio bezoeken, neemt de vervuiling in zee met 40 procent toe. Dat komt vooral door beperkte en slecht functionerende afvalverwerking.

Door de afgesloten ligging van de Middellandse Zee hoopt het plastic zich bovendien snel op en komt het terecht in het voedselsysteem van mens en dier. Als niet wordt ingegrepen dreigt de vervuiling in 2050 te zijn verdrievoudigd. Voor diersoorten als walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden is de plastic crisis soms nu al fataal. Er zijn al meerdere walvissen gestrand met hun maag vol plastic.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.