menu: rubrieken, zoeken & meer

België plaatst Catalonië en Murcia op oranje reisadvies (UPDATE)

België plaatst Catalonië en Murcia op oranje reisadvies
Beeld: 123rf

België plaatst Catalonië en Murcia op oranje reisadvies (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – België heeft op zondag de kleurcodes voor wat betreft de reisadviezen aangepast voor twee autonome regio’s in Spanje. Vanaf maandag 7 juni zijn er in plaats van 8 nu 10 regio’s die de ORANJE kleur hebben. Nieuw op deze lijst zijn de Murcia regio die weer van ROOD naar ORANJE is veranderd en als helemaal nieuw staat Catalonië nu ook op de ORANJE lijst.

ATTENTIE: Vanaf woensdag 16 juni heeft Catalonië op aanraden van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) weer de kleurcode ROOD gekregen van België, KLIK HIER voor meer informatie.

Dat is goed nieuws voor de Belgen die op vakantie willen gaan naar bv. de Costa Brava, Costa Dorada of Barcelona en het achterland in de provincie Lerida in de Pyreneeën. Daarnaast is de Murcia regio die op 2 juni nog van oranje naar rood veranderde nu opnieuw aangepast naar de kleur ORANJE

Daarmee komt de teller te staan op 10 gebieden of regio’s in Spanje die nu de ORANJE kleur hebben gekregen: Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Catalonië (NIEUW), Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden.

De regio’s Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Madrid regio, La Rioja, Baskenland, Ceuta en Melilla hebben op dit moment nog steeds kleurcode ROOD wat betreft het reisadvies. Dat geldt ook voor Andorra.

Opmerking: De autonome stad Ceuta stond op oranje maar wordt vanaf 9 juni weer op ROOD geplaatst.

België baseert zich met de kleurcodes op de informatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en de gecombineerde indicator kaart van Europa met daarop de kleuren per gebied, regio en land. (zie kaart van Europa onderaan).

De kleurcodes hebben effect op de wijze hoe de inwoners van België op reis kunnen en meer nog aan welke eisen ze moeten voldoen na terugkomst in eigen land.

De Belgische autoriteiten raden het reizen naar het buitenland nog steeds af. Iedereen die terugkeert naar België na een bezoek aan het buitenland moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PDF) invullen ten vroegste 48 uur voor vertrek naar België. 

  • Lees HIER meer informatie over de quarantaine in België.
  • Bekijk HIER de kleurcodes.
  • KLIK HIER voor het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in PDF-formaat.
  • Lees HIER meer algemene informatie over België en het reizen naar het buitenland.

Naar België reizen

Personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben en langer dan 48 uur in het buitenland verbleven (in geval van eigen vervoer) of terugkeren met het vliegtuig, boot, trein of bus moeten het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48 uur voor aankomst in België invullen.

Op basis van de antwoorden op dit digitale formulier wordt berekend of iemand in quarantaine moet gaan of niet. Als je een SMS ontvangt wordt je gezien als hoog risicocontact en moet je in quarantaine moet je jezelf laten testen op dag 1 en 7 van de quarantaineperiode. Deze quarantaine en test zijn verplicht en je riskeert een boete van 250 euro als je dit niet respecteert.

Heb je als reiziger die naar België reist de hoofdverblijfplaats buiten België dan moet je beschikken over een negatieve PCR-test van max. 72 uur oud voor je vertrek uit een rode zone. 

Deze verplichte testuitslag geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. Dan is een negatieve PCR-testuitslag niet nodig. In alle andere gevallen wel. KLIK HIER voor meer informatie over de PCR-test en uitzonderingen.

Alle reizigers die ongeacht het vervoermiddel naar België reizen moeten ten vroegste 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Dit geldt voor alle reigers, ook voor eigen vervoer reizigers tenzij men max. voor 48 uur in het buitenland was of voor max. 48 uur in België verblijft. KLIK HIER voor meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier en uitzonderingen.