menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland past reisadvies voor Spanje aan maar zonder wijzigingen in kleurcodes

Nederland past reisadvies voor Spanje aan maar zonder wijzigingen in kleurcodes
Beeld: Nederlandwereldwijd.nl

Nederland past reisadvies voor Spanje aan maar zonder wijzigingen in kleurcodes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op zondag het reisadvies voor Spanje aangepast. Er wordt nu melding gedaan van de wijzigingen die Spanje vanaf maandag 7 juni heeft ingevoerd voor wat betreft het binnenkomen van het land maar Nederland heeft vooralsnog de kleurcodes niet aangepast.

In tegenstelling tot wat veel Nederlanders hoopten heeft Nederland niets veranderd aan de kleurcodes voor Spanje. Vanaf maandag 7 juni blijft praktisch heel Spanje op kleurcode ORANJE terwijl alleen de Balearen en Canarische Eilanden kleurcode GEEL hebben.

Bekijk ook Nederlandwereldwijd.nl

Oranje (vasteland)

Reizigers die naar het Spaanse vasteland reizen zoals naar de regio’s Catalonië, Aragón, Valencia regio, Murcia regio, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Madrid regio, Navarra, La Rioja, Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië en de autonome steden Ceuta en Melilla moeten om terug te reizen naar Nederland een negatieve PCR-test laten zien en worden geacht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 van de quarantaine kun je jezelf bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

Geel (eilanden)

Reizigers die naar de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera reizen of naar de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera of La Palma gaan hoeven om terug te reizen naar Nederland geen negatieve PCR-test te laten zien en hoeven ook niet in thuisquarantaine te gaan.

Waarom oranje?

Veel lezers vragen zich af waarom bv. een Valencia regio waar de laagste corona-incidentie van heel Spanje geregistreerd wordt niet door Nederland op GEEL is geplaatst. De Nederlandse Ambassadeur in Spanje heeft dat op Facebook uitgelegd:

“Het antwoord daarop is dat het RIVM zijn advies daarover niet alleen op de incidentie baseert. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het landelijk percentage positieve testen, en het aantal “geïmporteerde” besmettingen onder terugkerende toeristen in Nederland. Verder leidt een daling van de cijfers niet onmiddellijk tot een aanpassing van het advies. Het RIVM baseert zich op de cijfers van het Europese centrum ECDC en kijkt daarbij naar de gemiddelden van de voorliggende week. Voor uw beeldvorming: pas vorige week was in de ECDC-statistieken het weekgemiddelde van Spanje onder de 150. Daarnaast wil men stabiel lage, c.q. dalende cijfers zien, om te vermijden dat het advies de volgende week alweer verstrengd zou moeten worden” aldus Ambassadeur Jan Versteeg op Facebook .

België

Voor de Belgen gelden nog steeds dezelfde kleurcodes als voorheen en er is niets veranderd. De autonome regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Catalonië, Murcia regio (voorheen rood), Balearen, Canarische Eilanden en Ceuta hebben een kleurcode ORANJE.

De autonome regio’s Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Madrid regio, La Rioja, Baskenland en Melilla hebben een kleurcode ROOD. Dat geldt overigens ook voor Andorra.

Belgen die terugkomen van of reizigers uit een ROOD gebied of regio moeten een PCR-test laten afnemen en verplicht in quarantaine na thuiskomst. Meer informatie daarover lees je HIER.

Bekijk ook info-coronavirus.be