skip to Main Content
Groot bosbranden gevaar in een droog en warm Spanje deze zomer

Groot bosbranden gevaar in een droog en warm Spanje deze zomer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bosbrand14MADRID – Volgens een rapport van de WWF heeft Spanje deze zomer weer een groot bosbrand gevaar nu het op veel plaatsen extreem droog is en daarnaast erg warm. Volgens het Wereld Natuurfonds zijn de meeste grote bosbranden tegenwoordig veel gevaarlijker en vernietigender dan jaren geleden. Daarnaast heeft Spanje te maken met een gebrek aan investering in infrastructuur, materiaal en manschappen om bosbranden te bestrijden.

Volgens het nieuwe rapport van de WWF wordt 65% van alle bosbranden in Spanje snel geblust, nog voordat er één hectare natuur vernietigd wordt. Dat geeft aan dat de bestrijding van de meeste bosbranden erg effectief is al is er een groot gebrek aan materiaal en manschappen. Toch meent de WWF dat deze zomer extreem gevaarlijk is voor bosbranden vanwege de grote droogte op veel plaatsen in het land en de enorme hitte.

In het rapport staat te lezen dat gedurende de laatste 10 jaar het aantal bosbranden met 37% is afgenomen naar gemiddeld 13.000 bosbranden op jaarbasis. Dat is volgens de WWF nog steeds veel te veel bosbranden en al helemaal als je weet dat in 96% van alle bosbranden deze zijn aangestoken door de mens, hetzij met opzet of na onoplettendheid. Tussen 2006 en 2015 verbrandde er op jaarbasis gemiddeld 98.800 hectare natuur, een daling van 10% in vergelijking tot 10 jaar geleden.

In totaal hebben er tussen 1 januari en 31 mei dit jaar alweer 1.616 grote en kleine bosbranden plaatsgevonden in het land waarbij meer dan 2.700 hectare natuur in vlammen is opgegaan. 2015 werd afgesloten met een totaal van 5.218 kleine en grote bosbranden met een verlies van 12.511 hectare natuur.

De regio’s waar de meeste bosbranden plaatsvinden zijn Galicië, Andalusië, Aragón, Comunidad Valenciana en Catalonië waarbij Galicië verreweg de regio is met de meeste bosbranden, bijna allemaal aangestoken – (Remco Stoffer)

De grote bosbranden tot nu toe dit jaar in kaart gebracht (WWF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken