62 procent van de auto’s in Spanje is ouder dan 10 jaar

62 procent van de auto’s in Spanje is ouder dan 10 jaar
Beeld: Freepik

62 procent van de auto’s in Spanje is ouder dan 10 jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de Spaanse regering wil dat het wagenpark vernieuwd wordt en het vanaf 2040 niet meer is toegestaan om auto’s die niet elektrisch rijden te verkopen en het vanaf 2050 niet meer is toegestaan om met diesel, benzine en hybride personenwagens te rijden in Spanje, blijkt dat het wagenpark anno 2019 erg oud is.

Spanje heeft zes miljoen personenwagens die ouder zijn dan 20 jaar waarbij opgemerkt kan worden dat het wagenpark in 2018 met 2,7% ouder is geworden waarbij er 27 miljoen oude auto’s zijn. 62% van de auto’s is ouder dan 10 jaar en 13% is ouder dan 7 jaar. De gemiddelde leeftijd van een auto in Spanje is 12 jaar.

Bij 94,6% van de auto’s die ouder is dan 10 jaar is de kilometerstand de 100.000 km voorbijgestreefd. Dat is 73,3% bij de auto’s die jonger zijn dan 10 jaar. Slechts 23,6% van alle auto’s die op de Spaanse wegen rondrijden heeft minder dan 50.000 km op de teller staan, aldus de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT.

Het hebben van veel oude auto’s is voor het milieu geen goed nieuws. De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is in 2018 dan ook toegenomen tot 117 gram per kilometer, bijna 2% meer dan in 2017

Maar ook voor de veiligheid van de weg deelnemers is het hebben van auto’s ouder dan 10 jaar niet bevorderlijk. Hoe ouder een voertuig, des te minder beveiligingssystemen het bevat. Momenteel is een groot percentage van de nieuwe auto’s standaard voorzien van een Anti-blokkeersysteem (ABS), Elektronische Stabiliteitscontrole (ESC), bandenspanningssensoren (TPMS) of Dagrijverlichting (DRL) systemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.