skip to Main Content
62 procent van de auto’s in Spanje is ouder dan 10 jaar
Freepik

62 procent van de auto’s in Spanje is ouder dan 10 jaar

MADRID – Terwijl de Spaanse regering wil dat het wagenpark vernieuwd wordt en het vanaf 2040 niet meer is toegestaan om auto’s die niet elektrisch rijden te verkopen en het vanaf 2050 niet meer is toegestaan om met diesel, benzine en hybride personenwagens te rijden in Spanje, blijkt dat het wagenpark anno 2019 erg oud is.

Spanje heeft zes miljoen personenwagens die ouder zijn dan 20 jaar waarbij opgemerkt kan worden dat het wagenpark in 2018 met 2,7% ouder is geworden waarbij er 27 miljoen oude auto’s zijn. 62% van de auto’s is ouder dan 10 jaar en 13% is ouder dan 7 jaar. De gemiddelde leeftijd van een auto in Spanje is 12 jaar.

Bij 94,6% van de auto’s die ouder is dan 10 jaar is de kilometerstand de 100.000 km voorbijgestreefd. Dat is 73,3% bij de auto’s die jonger zijn dan 10 jaar. Slechts 23,6% van alle auto’s die op de Spaanse wegen rondrijden heeft minder dan 50.000 km op de teller staan, aldus de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT.

Het hebben van veel oude auto’s is voor het milieu geen goed nieuws. De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is in 2018 dan ook toegenomen tot 117 gram per kilometer, bijna 2% meer dan in 2017

Maar ook voor de veiligheid van de weg deelnemers is het hebben van auto’s ouder dan 10 jaar niet bevorderlijk. Hoe ouder een voertuig, des te minder beveiligingssystemen het bevat. Momenteel is een groot percentage van de nieuwe auto’s standaard voorzien van een Anti-blokkeersysteem (ABS), Elektronische Stabiliteitscontrole (ESC), bandenspanningssensoren (TPMS) of Dagrijverlichting (DRL) systemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Van waar gaan die elelectric halen, als er geen wind, bewolk en of donker is ?
  Stroomkabelnetwerk rond de evenaar?Misschien waterstofvrachtschepen.

 2. Hola. Er rijden heel veel oude auto’s rond in Spanje…de technische controle is er ook niet zo streng als in België ,zelf ondervonden en hoe zou dat komen ?

 3. Nieuwe technologie is natuurlijk vooruitgang , mits er goed mee om wordt gegaan. De bekende gesjoemel software. Het manipuleren van resultaat gegevens is niet de weg om te bewandelen. Samenwerking in techniek is wel aan te bevelen . De macht positie van grote olie maatschappijen / politiek / banken / aandeelhouders. Bepalen nu wat wel en niet wenselijk is en zie hoe er mee om wordt gegaan niet ten gunste van burgers en milieu. Het moet eerst helemaal vast lopen voordat men tot actie overgaat De grote hoeveelheden belasting gelden worden bekeken en berekend hoeveel er nog te halen valt zonder visie en dat duurt al jaren en jaren. Niet te accepteren men rommelt maar wat aan. Projecten die wel goed zijn worden of geparkeerd dan wel van tafel geveegd. Er moet nog veel gesleuteld worden er zijn nog teveel ondeskundige politici met aanhang die alleen maar voor winst gaan en niet voor het milieu. De massa moet opstaan en zeggen nu is het genoeg en massaal er tegenin gaan Helaas is er veel verdeeldheid onder bevolkingen door media invloeden plus prijs / kwaliteit het bekende verhaal. Na het paard kwam de fiets / bakfiets , ijzeren hond , bromfiets , de auto de bus en de treinen, het vliegtuig de boot. Er zijn er nog meer op te noemen. Wat belangrijk is dat de juiste mensen aan het roer staan op die manier heeft iedereen er baat bij. Andersom is het slecht het werkt niet de boel vertraagt of loopt vast.

 4. Zoals altijd een storm in een glas water , eer dat het 2050 is zijn alle plannen alweer veranderd of in de kast terecht gekomen. !

  Allemaal plannen om de mensen gek te maken en zichzelf een veer in die donkere plaats te kunnen steken. Bah Bah.

  1. Die van mij heeft ook een kenteken dat begint met een “ J “ Gerrit. Ik heb hem in 2015 ingevoerd en dan krijg je in Spanje een nieuw kenteken.

 5. Mn Peugeot is 25 jaar, 196.000 op de teller en heeft geen paneel zonder schade. Ik wil met alle liefde elektrisch gaan rijden, maar die vindt je niet voor minder dan 1000 euro. Daarbij, k moet in het volgende dorp gaan vechten om 1 van de 2 beschikbare laadpalen. Heb in Nederland even elektrisch gereden, was erg leuk, maar meer dan 1000 voor een autootje die 12 km per dag rijdt… sorry mensen maar deze houdt het nog wel even uit 🙂

 6. Als men stelt dat een nieuwere auto beter is voor het milieu, heeft men dan ook meegenomen dat het verwerken van de oude auto ook milieuvervuilend is? De Spanjaard blijkt in ieder geval zuinig om te gaan met zijn auto in deze wegwerpmaatschappij.

  1. Niet waar George, naar mijn mening verziekt de gemiddelde Spanjaard zijn auto, van binnen, van buiten en mechanisch, slecht onderhoud en er mankeert altijd wel wat er aan.

  1. Juist zoveel nieuwe autos hier wij ook toch een diesel en wat een gezeik blijkt dat de elektrische ook niet zo gezond zijn als ze beweren

   1. Als men ze vergelijkt op echte basis dus vanaf het staal maken tot helemaal verschroten de batterijen inclusief is er bijna GEEN verschil maar dat willen de klimaat goeroes niet doen . Alleen maar de plaatselijke uitstoot telt voor hun . Waar en hoe die elektra gemaakt wordt telt ook niet. Men wil alleen nieuwe wagens verkopen aan ons want dat brengt geld in het bakske . En als iedereen een elektrische heeft begint men over de waterstof auto ,opnieuw zelfde verhaal !!!!!!!!!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken