skip to Main Content
Grote brand in chemische opslagplaats Tarragona (UPDATE)
Twitter

Grote brand in chemische opslagplaats Tarragona (UPDATE)

TARRAGONA – Nabij de regionale hoofdstad van de Costa Dorada Tarragona heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed in een chemische opslagplaats. De brand ontstond om 2 uur waarna er diverse wegen afgesloten werden en er 20 brandweerwagens naar de brand werden gestuurd. De brand is op het moment van schrijven nog niet geblust. (UPDATE zie onderaan artikel)

De brand ontstond in een loods van het bedrijf Miasa in het bedrijvencentrum Entrevies bij de stad Tarragona. In de loods bevonden zich grote hoeveelheden chemische producten die door het vuur zijn verwoest. Volgens de autoriteiten was er op geen enkel moment gevaar voor de bevolking en dus hoefde niemand geëvacueerd te worden en werden de sirenes voor chemisch gevaar niet gebruikt.

Vanwege de brand werden de N-340 weg tussen Torreforta en Campclar en de C-31b die naar de drukke badplaats Salou gaat afgesloten. Zondagmorgen rond 5.30 uur werden deze wegen echter weer voor het verkeer geopend. Bedrijven in de omgeving mogen deze zondag niet open gaan en niemand mag het getroffen gebied betreden.

Volgens de krant Diari de Tarragona zijn er diverse chemische producten verbrand waarbij men het meeste spreekt over natriumchloriet (clorito sódico), een product dat gebruikt wordt bij de productie van papier.

Ondanks dat de autoriteiten zeggen dat er geen gevaar is voor de bevolking en er volgens diverse metingen geen chemicaliën in de lucht terecht zijn gekomen, heeft het Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat toch het speciale plan ‘Pla d’Emergències Químiques (Plaseqcat)’ in werking laten treden.

Volgens de Twitterberichten van Protecció Civil was er praktisch geen wind op het moment van de brand waardoor de rookwolk niet verspreid werd naar de dorpen en steden rondom de plaats van de brand. De brandweer sluit echter niet uit dat een deel van het natriumchloriet in het water terecht is gekomen.

Op het moment van schrijven (zondag 7 juli 10 uur) heeft de brandweer kunnen voorkomen dat andere loodsen die zich op slechts 20 m afstand bevinden in brand zijn gegaan. Daarnaast meldt men dat de brand onder controle is maar nog niet geheel geblust.

UPDATE: Het sein brand meester is nog niet gegeven zondagavond maar de brand is wel onder controle en het speciale plan dat in werking was getreden vanwege de chemicaliën is gedeactiveerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Natriumchloriet (NaClO2) wordt ook gebruikt om zwembaden, ziekenhuizen, e.a. te ontsmetten en drinkwater te zuiveren. Ook is het een bleekmiddel en wordt het gebruikt om textiel te bleken. Vlees, vis en groenten worden er langer mee bewaard indien behandeld met Natriumchloriet, werkt ontsmettend.
    Afhankelijk van de concentratie kan Natriumchloriet brand bevorderen, is oxiderend. Kan ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken. Kan zeer giftig zijn voor in het water levende organismen. Kan giftig zijn bij inslikken. Kan dodelijk zijn bij contact met de huid en bij inademing.

  2. Er komt ellendige troep in de lucht maar er is nooit gevaar voor de gezondheid, denken ze nou echt dat de mensen dat nog geloven?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by