skip to Main Content
Rechter zegt dat er weer boetes moeten komen in Madrid Central
Archieffoto

Rechter zegt dat er weer boetes moeten komen in Madrid Central

MADRID – De eerste maatregel van de nieuwe PP-burgemeester in Madrid is door een rechter van tafel geveegd. De rechter bepaalde na een klacht van milieuactivisten en belangenverenigingen uit Madrid dat het afschaffen van de bekeuringen in Madrid Central en het openstellen van alle wegen voor het wegverkeer negatief van invloed zal zijn op de luchtkwaliteit in de stad en dus op de gezondheid van de bevolking.

Vanaf maandag, precies een week nadat de nieuwe conservatieve burgemeester van de stad het geven van bekeuringen in Madrid Central afschafte, moet de gemeente Madrid vanaf maandag dit weer invoeren in opdracht van een rechter. Het zal de grootste tegenslag zijn voor de PP-burgemeester José Luis Martínez-Almeida (PP) die zijn verkiezingsbelofte in rook ziet opgaan.

In feite zou het geven van bekeuringen meteen weer ingevoerd moeten worden op zaterdag maar vanwege de ‘Orgullo’ festiviteiten in de stad en het feit dat veel wegen voor het verkeer zijn afgesloten is dat uitgesteld tot deze maandag. Maar de burgemeester heeft al aangegeven dat de gemeente tegen de beslissing van de rechter in zal gaan en men bestudeert nu de volgende stappen.

Madrid Central

Sinds 30 november 2018 werd een 472 hectare groot deel van het centrum van Madrid afgesloten voor een groot deel van het gemotoriseerd verkeer. Vanaf 16 maart 2019 werden er boetes gegeven aan die automobilisten die zich niet hielden aan de nieuwe regels. Sinds 16 maart zijn er zo’n 6.000 boetes gegeven van maximaal 90 euro.

Bij Madrid Central ligt de nadruk op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer waarbij het traditionele autoverkeer aan banden wordt gelegd om de uitstoot van stikstofdioxide te verminderen. Het zou volgens de gemeente dus een rustiger deel van de stad moeten worden wat in het voordeel is van het milieu, de inwoners en toeristen waardoor er minder verkeer en minder herrie zal zijn. Madrid Central werd een gebied met lage emissies, net zoals in veel andere Europese hoofdsteden.

Nieuwe burgemeester

Na de gemeenteraadsverkiezingen was er een wijziging van de wacht wat betreft de regerende partij waarbij de gemeente, dankzij de steun van Ciudadanos en de extreemrechtse partij VOX, weer in handen kwam van de Partido Popular (PP). Een van de verkiezingsbeloften was het opheffen of veranderen van Madrid Central dus zo gezegd, zo gedaan.

Ondanks de waarschuwingen vanuit Brussel, protesten van inwoners en resultaten van onderzoeken van o.a. Greenpeace die aangeven dat Madrid Central ervoor heeft gezorgd dat de luchtvervuiling afnam, zette de PP door en worden er sinds 1 juli geen boetes meer gegeven.

Hierdoor hebben autorijders weer vrij spel en is men zelfs nog verder gegaan door delen van het centrum van de stad voor het verkeer te openen die al 15 jaar autovrij of autoloos zijn, nota bene ingesteld door de PP zelf.

Daar heeft de rechter nu dus een stokje voor gestoken door de gemeente te dwingen weer bekeuringen te geven. De milieuactivisten, Greenpeace en inwoners van de stad die tegen de opheffing van Madrid Central waren hebben de strijd dus gewonnen terwijl de gemeente ziet dat de grootste verkiezingsbelofte na vijf dagen alweer teniet werd gedaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. De rol die vele activistische linkse rechters (ook in Belgie) zich toemeten is een politieke rol. Aangezien ze niet verkozen zijn, en dus niet kunnen worden teruggefloten door de bevolking is dit totaal onaanvaardbaar. Erger, dit is een bedreiging voor de democratie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by