Internet in Spanje sneller dan in België, Duitsland, Frankrijk en de VS

123rf
Beeld: 123rf

Internet in Spanje sneller dan in België, Duitsland, Frankrijk en de VS

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek naar internetsnelheden in landen wereldwijd blijkt dat Spanje op nummer 12 is geëindigd. Daarmee staat Spanje wat betreft de snelheid van het internet 4 plaatsen achter Nederland dat op nummer 8 staat maar voor België (13), De Verenigde Staten (14), Frankrijk (21) en Duitsland (buiten de top 25).

Spanje staat van de 25 snelste landen halverwege op een 12e plaats wat niet slecht is vergeleken met enkele jaren geleden. Op de website waar de onderzoeksgegevens te vinden zijn staat dat Spanje in twee jaar tijd van 2017 naar 2019 maar liefst 84% verbeterd is wat betreft internetsnelheden. Wat betreft deze ontwikkeling staat Spanje op een 7e plaats, veel hoger dan België op de 20e en Nederland op de 23e plaats.

De Spaanse telecombedrijven zijn de laatste jaren druk bezig om het ‘fibra optica’ ofwel glasvezel internet aan te leggen, niet alleen in de grote steden maar ook daarbuiten en ook steeds meer in het plattelandsgebied. 

Met name dat laatste is essentieel voor de ontwikkeling van deze gebieden die met uitsterven bedreigd worden vanwege de leegloop. Snel internet kan daar verandering in brengen, zeker nu met de trend van thuiswerken (teletrabajar).

Als men in Spanje zo doorgaat dan komt het land wat betreft de internetsnelheden steeds dichterbij Nederland dat op de 8e plaats staat. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat geografisch gezien Spanje waarschijnlijk een ingewikkelder land voor de verspreiding van glasvezelkabels is dan Nederland. België staat net achter Spanje op de 13e plaats.

In alle gevallen is er gekeken naar de download snelheid die in Spanje gemiddeld 36,06 Mbps is waardoor het downloaden van een 5GB film 18 minuten en 56 seconden duurt. In Nederland is de downloadsnelheid gemiddeld 40,21 Mbps en download je een 5GB film in 16 minuten en 59 seconden wat in België 19 minuten en 08 seconden is met een downloadsnelheid van 35,69 Mbps.

Nu kun je je afvragen waarom er gekeken is naar het downloaden van een film want tegenwoordig doet iedereen aan streamen met Netflix, Amazon Prime etc.

Ga naar de inhoud