Spaanse Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt Mercadona vanwege camera’s

123rf
Beeld: 123rf

Spaanse Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt Mercadona vanwege camera’s

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Agencia Española de Protección de Datos ofwel de Spaanse versie van de Nederlandse Autoriteit persoonsgegevens gaat een onderzoek starten naar de populaire Spaanse supermarktketen Mercadona. De reden is dat de keten in een 40 tal supermarkten speciale camera’s heeft opgehangen waarmee men gezichten kan scannen.

De bedoeling van Mercadona is niet om alle gezichten van de klanten te scannen en te bewaren maar de camera’s moeten bepaalde personen detecteren. Er wordt alleen uitgekeken naar personen die een gerechtelijk bevel hebben om weg te blijven van de Mercadona winkels of personen die een gebieds- of straatverbod hebben gekregen en niet in de buurt of in de Mercadona supermarkten mogen komen.

Deze speciale camera’s kunnen in 0,3 seconden gezichten herkennen en als er niets gevonden wordt in de database worden de gescande gegevens volgens Mercadona weer gewist. Maar het probleem voor de Agencia Española de Protección de Datos is niet zozeer dat mensen gescand worden maar meer waar de supermarktketen de informatie van de personen met een straatverbod vandaan haalt.

Mercadona wil met de deze camera’s die van een Israëlisch bedrijf zijn bepaalde personen die dus een verbod hebben herkennen waarna de politie gewaarschuwd kan worden om problemen te voorkomen. Het gaat nu om 40 winkels in Zaragoza, Valencia en Mallorca.

De Valenciaanse keten zegt dat ze het hele proces in overleg hebben ontwikkeld met de autoriteiten waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens die desondanks toch een onderzoek is gestart.

Ga naar de inhoud