Spaanse Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt Mercadona vanwege camera’s

123rf
Beeld: 123rf

Spaanse Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt Mercadona vanwege camera’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Agencia Española de Protección de Datos ofwel de Spaanse versie van de Nederlandse Autoriteit persoonsgegevens gaat een onderzoek starten naar de populaire Spaanse supermarktketen Mercadona. De reden is dat de keten in een 40 tal supermarkten speciale camera’s heeft opgehangen waarmee men gezichten kan scannen.

De bedoeling van Mercadona is niet om alle gezichten van de klanten te scannen en te bewaren maar de camera’s moeten bepaalde personen detecteren. Er wordt alleen uitgekeken naar personen die een gerechtelijk bevel hebben om weg te blijven van de Mercadona winkels of personen die een gebieds- of straatverbod hebben gekregen en niet in de buurt of in de Mercadona supermarkten mogen komen.

Deze speciale camera’s kunnen in 0,3 seconden gezichten herkennen en als er niets gevonden wordt in de database worden de gescande gegevens volgens Mercadona weer gewist. Maar het probleem voor de Agencia Española de Protección de Datos is niet zozeer dat mensen gescand worden maar meer waar de supermarktketen de informatie van de personen met een straatverbod vandaan haalt.

Mercadona wil met de deze camera’s die van een Israëlisch bedrijf zijn bepaalde personen die dus een verbod hebben herkennen waarna de politie gewaarschuwd kan worden om problemen te voorkomen. Het gaat nu om 40 winkels in Zaragoza, Valencia en Mallorca.

De Valenciaanse keten zegt dat ze het hele proces in overleg hebben ontwikkeld met de autoriteiten waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens die desondanks toch een onderzoek is gestart.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.