Gemeente Tudela erkend de jongen van 15 jaar die man uit de rivier Ebro redde

Gemeente Tudela erkent de jongen van 15 jaar die man uit de rivier Ebro redde
Beeld: Ayuntamiento de Tudela

Gemeente Tudela erkend de jongen van 15 jaar die man uit de rivier Ebro redde

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Op maandag 5 juli reikte de burgemeester van de gemeente Tudela in de autonome regio Navarra, Alejandro Toquero, een symbolisch wapenteken uit aan Raduan Hamdai, de jongeman die een paar dagen geleden een man van de verdrinkingsdood redde. 

De feiten vonden plaats op 23 Juni kort na 19 uur. Raduan Hamdai zit met een aantal vrienden op de oever van de rivier Ebro. Plots duikt een man op, zichtbaar dronken, die moeite heeft met rechtop te staan. De politie komt toevallig langs het gebeuren, neemt de man een fles alcohol af en noteert zijn paspoort gegevens. Nadien verliest hij echter meermaals het evenwicht. Hij bezeert zich eerst aan zijn elleboog en knie, tot hij uiteindelijk een ongelukkige val maakt aan de rand van de trappen die het water in lopen. De man komt in de rivier terecht en wordt meteen door de stroming van bij de oever weggesleurd.

Raduan Hamdai denkt geen twee keer na. Hij trekt zijn hemd en zijn schoenen uit en springt het water in. Uiteindelijk slaagt hij er in de dronken man bij de hals en en bij één hand te grijpen. Met vereende krachten sleurt hij hem terug naar de oever, waar zijn vrienden helpen om de man terug op het droge te hijsen. De jongeren bellen de hulpdiensten maar moeten de dronken man in toom houden, daar hij zich opnieuw het water in probeert te werpen.

Burgemeester Alejandro Toquero bedankte Hamdai in het bijzijn van het volledige schepencollege. “Er is slechts een ogenblik nodig om een held te worden”, zei de burgemeester. “Maar een heel leven om een goed man te worden. Jij, Raduán, hebt dat ogenblik al doorstaan, en ik ben er zeker van dat hier voor ons het project van een groot man staat.”

Ook benadrukte de burgemeester dat Raduán’s gedrag een lichtpunt in moeilijke tijden is. In het hele land ligt het gedrag van de jongeren onder vuur, nu blijkt dat het vooral onder hen is dat de nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus zich afspeelt.  “Jij toont ons de goede kant van de mens, en in het bijzonder van de jeugd.”, beweerde de burgemeester.

Raduan Hamdai is een jongeman van Marokkaanse origine, maar geboren op de Spaanse Balearen. Hij geeft toe dat hij zich in het water de vraag stelde “wat doe ik hier in godsnaam?”, maar dat het redden van een mensenleven het won van zijn twijfels. “Op zo een moment denk je niet na, maar handel je gewoon”, besluit de jongeman.

Ga naar de inhoud