Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet in Spanje om seksueel geweld te beoordelen

Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet in Spanje om seksueel geweld te beoordelen
Beeld: 123rf

Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet in Spanje om seksueel geweld te beoordelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De nieuwe wet die dinsdag door de Spaanse ministerraad is aangenomen maar die nog door het Congres en de Senaat moet gaan, maakt een einde aan het onderscheid tussen aanranding en seksueel misbruik en brengt de definitie van instemming naar het Wetboek van Strafrecht. daarnaast zet de wet maatregelen in voor zorg, preventie en herstel van slachtoffers. In de volksmond wordt deze wet ook wel de ‘solo sí es sí’ ofwel ‘alleen ja is ja’ wet genoemd.

Seks zonder instemming zal niet alleen strafbaar worden maar wordt met deze nieuwe wet ook als verkrachting gezien. Dit is een zeer belangrijke stap voor de erkenning van slachtoffers van verkrachtingen. Officieel heet de wet ‘Ley Orgánica de Garantía Intégral de la Libertad Sexual’ maar deze wordt in de volksmond ‘solo sí es sí’ wet genoemd. 

Met deze nieuwe wet en aanpassing in het wetboek van strafrecht zal het verschil tussen misbruik (abuso) en seksuele mishandeling (agresión sexual) weg komen te vallen en zal dit automatisch een celstraf tot 15 jaar opleveren in de ergste gevallen van verkrachting (violación). 

Ook worden de misdrijven straat-pesterij, stalking, intimidatie, afpersing, pedofiele misleiding en het opzettelijke infecteren met seksueel overdraagbare aandoeningen geïntroduceerd waar ook straffen voor gegeven kunnen worden na aanpassing van het wetboek van strafrecht (Código Penal).

De aanpassing van de wet volgt vijf jaar na de bekende groepsverkrachtingszaak van ‘La Manada’ in Pamplona. Vijf mannen die een 18-jarige vrouw hadden verkracht, werden vrijgesproken van verkrachting omdat het slachtoffer ‘buiten bewustzijn’ was, aldus de rechter. De vrouw was onder invloed van drank en drugs en kon daardoor geen verzet of dwang aantonen. 

De daders gingen wel jaren de cel in maar kregen een lagere straf voor seksueel misbruik. Dit leidde tot enorme protesten in verschillende Spaanse steden waar mensen opriepen de mannen voor verkrachting te berechten. Het Spaanse Hooggerechtshof deed dit in 2019 alsnog.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.