Search
menu
Search

Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet in Spanje om seksueel geweld te beoordelen

Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet in Spanje om seksueel geweld te beoordelen
Beeld: 123rf

Nieuwe ‘solo sí es sí’ wet in Spanje om seksueel geweld te beoordelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nieuwe wet die dinsdag door de Spaanse ministerraad is aangenomen maar die nog door het Congres en de Senaat moet gaan, maakt een einde aan het onderscheid tussen aanranding en seksueel misbruik en brengt de definitie van instemming naar het Wetboek van Strafrecht. daarnaast zet de wet maatregelen in voor zorg, preventie en herstel van slachtoffers. In de volksmond wordt deze wet ook wel de ‘solo sí es sí’ ofwel ‘alleen ja is ja’ wet genoemd.

Seks zonder instemming zal niet alleen strafbaar worden maar wordt met deze nieuwe wet ook als verkrachting gezien. Dit is een zeer belangrijke stap voor de erkenning van slachtoffers van verkrachtingen. Officieel heet de wet ‘Ley Orgánica de Garantía Intégral de la Libertad Sexual’ maar deze wordt in de volksmond ‘solo sí es sí’ wet genoemd. 

Met deze nieuwe wet en aanpassing in het wetboek van strafrecht zal het verschil tussen misbruik (abuso) en seksuele mishandeling (agresión sexual) weg komen te vallen en zal dit automatisch een celstraf tot 15 jaar opleveren in de ergste gevallen van verkrachting (violación). 

Ook worden de misdrijven straat-pesterij, stalking, intimidatie, afpersing, pedofiele misleiding en het opzettelijke infecteren met seksueel overdraagbare aandoeningen geïntroduceerd waar ook straffen voor gegeven kunnen worden na aanpassing van het wetboek van strafrecht (Código Penal).

De aanpassing van de wet volgt vijf jaar na de bekende groepsverkrachtingszaak van ‘La Manada’ in Pamplona. Vijf mannen die een 18-jarige vrouw hadden verkracht, werden vrijgesproken van verkrachting omdat het slachtoffer ‘buiten bewustzijn’ was, aldus de rechter. De vrouw was onder invloed van drank en drugs en kon daardoor geen verzet of dwang aantonen. 

De daders gingen wel jaren de cel in maar kregen een lagere straf voor seksueel misbruik. Dit leidde tot enorme protesten in verschillende Spaanse steden waar mensen opriepen de mannen voor verkrachting te berechten. Het Spaanse Hooggerechtshof deed dit in 2019 alsnog.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?