Search
menu
Search

Tweede hittegolf in Spanje met meer dan 40 graden en tropennachten

Tweede hittegolf in Spanje met meer dan 40 graden en tropennachten
Beeld: 123rf

Tweede hittegolf in Spanje met meer dan 40 graden en tropennachten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Is men in Spanje nog aan het bijkomen van de eerste extra vroege hittegolf van dit jaar, staat de tweede hittegolf alweer voor de deur. De Spaanse weerdienst Aemet verwacht dat dit weekend de temperaturen flink zullen gaan stijgen op de Canarische Eilanden, grote delen van het Spaanse vasteland en op de Balearen. Daarbij wordt gesproken over temperaturen tot boven de 40 graden en ook tropennachten met temperaturen van meer dan 20 graden.

De Spaanse weerdienst Aemet verwacht dat deze periode van extreem hoge temperaturen of ‘ola de calor’ op vrijdag/zaterdag begint en zal eindigen halverwege volgende week. Daarbij zal het kwik op veel plaatsen weer stijgen boven de 35 graden maar in het zuiden verwacht men opnieuw temperaturen boven de 40 graden.

Met deze hittegolf wordt een periode van regen en storm afgesloten waarbij het op veel plaatsen flink heeft geregend en zelfs hele grote hagelstenen (ballen) uit de lucht kwamen vallen. Maar de atmosfeer zal zich stabiliseren en de blauwe lucht zal weer terugkeren maar daarmee ook de hoge temperaturen, overdag en ‘s nachts.

Bekijk HIER ons overzicht van het SpanjeWeer per regio en provincie.

Op de Canarische Eilanden wordt gesproken over hoge temperaturen tot 40 graden, tropische nachten en de calima waardoor het extra warm zal aanvoelen. Die calima zal ook te merken zijn in het zuiden van Spanje, met name Andalusië, Extremadura en het zuiden van Castilla-La Mancha waar de komende dagen ook de hoogste temperaturen gemeten zullen worden die tot boven de 40 graden zullen stijgen.

weer1
Beeld: eltiempo.es

Tropennacht en meer

Maar niet alleen overdag maar ook ‘s nachts zal het extra warm zijn op veel plaatsen waarbij niet alleen gesproken wordt over tropennachten (noches tropicales) waarbij de nachttemperatuur niet onder de 20 graden komt maar ook over equatoriale nachten (noches ecuatoriales) waarbij de nachttemperaturen niet onder de 25 graden komt. Daar tussenin heb je dan ook nog de stomende nachten (noches tórridas) waarbij de nachttemperaturen tussen de 20 en 25 graden liggen.

Het zijn in ieder geval altijd nachten waarbij slapen met een airconditioning of een ventilator bijna noodzakelijk is. Voor diegene die deze luxe niet hebben is het soms een uitkomst om op straat te wachten totdat de temperatuur naar beneden gaat. Dat gebeurt nog al eens in steden waar vaak hele families met stoelen en tafels op straat zitten voor verkoeling omdat het in de appartementen niet te harden is.

weer2
beeld: eltiempo.es
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?