Hoe vaak hebben Nederland en Spanje tegen elkaar gevoetbald?

Hoe vaak hebben Nederland en Spanje tegen elkaar gevoetbald?
Beeld: ai-beeld / redactie

Hoe vaak hebben Nederland en Spanje tegen elkaar gevoetbald?

Spanje heeft zich, net zoals Nederland, geplaatst voor de halve finale van het EK-2024 wat een hele prestatie is. Spanje moet het opnemen tegen Frankrijk en Nederland staat tegenover Engeland op het veld. Maar stel dat zowel Spanje als Nederland zouden winnen, dan staan ze dus tegenover elkaar in de finale van een EK. Het zou de eerste keer zijn tijdens een Europees kampioenschap dat beide landen tegen elkaar spelen. De laatste keer dat dit gebeurde was in de finale van de 2010 WK-finale, die toen door Spanje werd gewonnen.

De rivaliteit tussen Nederland en Spanje in het mannenvoetbal heeft een lange geschiedenis die zich uitstrekt over meerdere decennia. Beide landen hebben een indrukwekkende staat van dienst op het wereldtoneel, met sterke teams die vaak tot de favorieten behoren bij grote toernooien. Laten we eens kijken naar de ontmoetingen tussen deze twee voetbal grootmachten, inclusief de belangrijkste wedstrijden en resultaten.

Nederland en Spanje hebben door de jaren heen verschillende keren tegenover elkaar gestaan in zowel vriendschappelijke wedstrijden als in competities op grote toernooien zoals het Europees kampioenschap (EK) en het Wereldkampioenschap (WK). Deze ontmoetingen hebben vaak geleid tot spannende wedstrijden.

De eerste officiële ontmoeting tussen Nederland en Spanje vond plaats op 31 maart 1920 in een vriendschappelijke wedstrijd, waarbij Nederland met 3-1 verloor van Spanje. Deze wedstrijd legde de basis voor een reeks van confrontaties die in de daaropvolgende jaren zouden plaatsvinden.

Wereldkampioenschap 2010

Een van de gedenkwaardigste ontmoetingen tussen Nederland en Spanje vond plaats op 11 juli 2010, tijdens de finale van het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Deze wedstrijd was bijzonder omdat het de eerste keer was dat beide landen de finale van een WK bereikten. Spanje won de wedstrijd met 1-0 dankzij een doelpunt van Andrés Iniesta in de verlenging, wat Spanje hun eerste wereldtitel opleverde. Nederland eindigde als tweede, wat ook hun beste prestatie was sinds de finales in 1974 en 1978.

Vriendschappelijke wedstrijd 2014

Op 31 maart 2014, bijna vier jaar na hun WK-finale, kwamen Nederland en Spanje opnieuw tegenover elkaar te staan in een vriendschappelijke wedstrijd. Nederland behaalde een indrukwekkende 2-0 overwinning, wat een zekere mate van eerherstel betekende na de teleurstelling van de WK-finale.

Wereldkampioenschap 2014

Een van de sensationeelste wedstrijden tussen Nederland en Spanje vond plaats op 13 juni 2014 tijdens de groepsfase van het Wereldkampioenschap in Brazilië. Nederland vernietigde de toen regerende wereldkampioen Spanje met een verbluffende 5-1 overwinning. Deze wedstrijd werd vooral gekenmerkt door het spectaculaire doelpunt van Robin van Persie, die met een ‘vliegende kopbal’ scoorde, en het sterke optreden van Arjen Robben. Deze overwinning gaf Nederland een geweldige start in het toernooi.

Totaaloverzicht van wedstrijden

Nederland en Spanje hebben in totaal 11 keer tegen elkaar gespeeld, waarvan Spanje zes keer won, Nederland vijf keer, en geen enkele wedstrijd in een gelijkspel eindigde (tot 2023). Hieronder een overzicht van de belangrijkste wedstrijden en hun uitslagen:

 • 31 maart 1920 – Nederland 1-3 Spanje (vriendschappelijk)
 • 5 april 1934 – Nederland 1-2 Spanje (vriendschappelijk)
 • 23 maart 1957 – Nederland 1-5 Spanje (vriendschappelijk)
 • 11 november 1987 – Nederland 2-1 Spanje (EK-kwalificatie)
 • 1 november 1989 – Nederland 1-0 Spanje (EK-kwalificatie)
 • 15 juni 2000 – Nederland 2-1 Spanje (EK-groepsfase)
 • 27 maart 2002 – Nederland 1-0 Spanje (vriendschappelijk)
 • 11 juli 2010 – Nederland 0-1 Spanje (WK-finale)
 • 31 maart 2014 – Nederland 2-0 Spanje (vriendschappelijk)
 • 13 juni 2014 – Nederland 5-1 Spanje (WK-groepsfase)
 • 31 maart 2021 – Nederland 1-2 Spanje (vriendschappelijk)

Tactische strijd en stijlverschillen

De wedstrijden tussen Nederland en Spanje zijn vaak een strijd tussen verschillende voetbalfilosofieën geweest. Nederland staat bekend om zijn ‘Totaalvoetbal’, een speelstijl die in de jaren 70 populair werd door legendarische spelers zoals Johan Cruijff en trainer Rinus Michels. Deze stijl wordt gekenmerkt door veelzijdige spelers, hoge druk, en vloeiende aanvallen.

Spanje daarentegen staat bekend om hun ‘Tiki-taka’-stijl, die werd verfijnd door clubs zoals FC Barcelona en het nationale team tijdens hun gouden periode van 2008 tot 2012. Tiki-taka is gebaseerd op balbezit, korte passes, en geduldig opbouwen van aanvallen om openingen te creëren in de verdediging van de tegenstander.

Ga naar de inhoud