Scoutskamp van 51 jongeren geëvacueerd in de Pyreneeën door hevige regenval

Scoutskamp van 51 jongeren geëvacueerd in de Pyreneeën door hevige regenval
Beeld: video screenshot

Scoutskamp van 51 jongeren geëvacueerd in de Pyreneeën door hevige regenval

Wie ooit zelf in de jeugdbeweging zat, kent het goed genoeg. Een zomerstorm daalt neer over het kamp en de helft van de tenten komt onder water te staan. In de vallei van Bardají in de provincie Huesca viel op sommige plaatsen meer dan 150 liter per vierkante meter. Een scoutskamp van 51 jongeren en 27 begeleiders werd met spoed geëvacueerd.

Het scoutskamp in Bisaurria, vlak bij het dorp La Muria, werd gisteren verrast door extreem hevige regenval. Slecht nieuws voor de 51 minderjarigen en 27 volwassenen uit Zaragoza die hoopten op een heerlijk weekje kamperen.

Omstreeks 20.30 uur zaterdagavond besliste één van de monitoren de Guardia Civil politie op te bellen. De hevige regenval had de tenten al onder water gezet, en de landweg die toegang tot het kamp verschafte was zo goed als onbegaanbaar.

Het noodweer, met pieken tot 150 liter per vierkante meter, bracht moeilijkheden voor de hele vallei van Bardají mee. Verschillende wegen werden afgesloten en hier en daar trad de rivier uit haar oevers. Agenten uit Graus, Benasque en Benabarre ontruimden het scoutskamp met spoed.

Alle jongeren werden naar het gemeentelijk paviljoen van Castejón de Sos gebracht. De kinderen hadden het koud, maar waren er verder goed aan toe. Een aantal lokale hotels en restaurants zorgden voor een warme maaltijd.

Het vreemde van het verhaal is dat het bekend was dat er veel regen zou gaan vallen de afgelopen dagen, maar de verantwoordelijke instantie, het Instituto Aragonés de la Juventud, heeft toestemming gegeven. Iets wat vaker voorkomt, zonder dat de gemeente op de hoogte wordt gebracht en zonder extra maatregelen te nemen in geval van regen.

Het is daarnaast niet de eerste keer dat de politie in actie moet komen om minderjarigen bij een zomerkamp te redden vanwege het slechte weer. Elke zomer gebeurt er wel zo’n evacuatie omwille van hevige regenval. In 2023 was dat nog het geval in Sarvisé. Ook toen ging het om 64 jongeren uit de provincie Zaragoza. In 2016 overleed zelfs een deelnemer toen de rivier uit haar oevers trad, ook toen wist de gemeente niets af van het zomerkamp.

@guardiacivil Complicado servicio el de ayer en este campamento de verano de La Muria #Huesca ♬ Powerful songs like action movie music – Tansa
Ga naar de inhoud