Spanning bij protest tegen massatoerisme in Barcelona en Girona

Spanning bij protest tegen massatoerisme in Barcelona en Girona
Beeld: via europa press

Spanning bij protest tegen massatoerisme in Barcelona en Girona

De straten van Barcelona en Girona werden zaterdag overspoeld door duizenden demonstranten die hun stem verhieven tegen wat ze beschouwen als de schadelijke effecten van massatoerisme op hun steden. Met spandoeken, leuzen en een vastberaden houding, eisten de burgers een evenwichtiger toeristisch model dat de leefbaarheid van hun buurten en de betaalbaarheid van hun woningen waarborgt.

Terwijl toeristen genoten van de straten en terrassen in Barcelona, waren er ongeveer 2800 demonstranten die riepen “Genoeg. Laten we grenzen stellen aan het toerisme”. In Girona vond een vergelijkbaar protest plaats met ongeveer 400 deelnemers. De politie moest diverse keren optreden omdat manifestanten zich direct richtten tot verbaasde toeristen.

De burgemeester van Barcelona staat voor een complexe uitdaging: het vinden van een balans tussen de economische voordelen van toerisme en de leefbaarheid voor de inwoners van de stad. In reactie op de groeiende onvrede heeft hij een reeks maatregelen aangekondigd die gericht zijn op het beheersen van de toeristische druk.

De gemeente Barcelona heeft grote plannen om de woningmarkt te verbeteren. Onder het ‘Plan Vivir’ woningbeleid zullen meer dan 10.000 toeristische appartementen worden omgezet naar reguliere woningen door de vergunningen niet meer te verlengen.

Om de impact van toerisme beter te kunnen beheren, heeft de gemeente besloten om de gemeentelijke toeristenbelasting te verhogen naar 4 euro per nacht. De extra inkomsten zullen worden gebruikt om de gevolgen van toerisme voor de stad aan te pakken.

Een van de meest opvallende vormen van massatoerisme in Barcelona is de aankomst van grote cruiseschepen. De gemeente neemt maatregelen om dit te reguleren, zoals het instellen van een limiet op het aantal cruisepassagiers dat de stad bezoekt zonder er te overnachten. 

Situatie in Girona

Terwijl Barcelona worstelt met de gevolgen van massatoerisme, kent de kleinere stad Girona vergelijkbare uitdagingen. De demonstratie in Girona, hoewel kleiner in omvang met ongeveer 400 deelnemers, weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de impact van toerisme op kleinere stedelijke gebieden.

Girona heeft specifieke uitdagingen als een kleinere stad. De historische binnenstad is erg gevoelig voor massatoerisme en er is beperkte infrastructuur om grote aantallen toeristen te ontvangen. Dit kan leiden tot problemen met de leefbaarheid van de stad en de ervaring van zowel de inwoners als de bezoekers.

De situatie in Girona onderstreept dat de uitdagingen van massatoerisme niet beperkt zijn tot grote metropolen. Kleinere steden met een rijk cultureel erfgoed staan voor vergelijkbare dilemma’s in het vinden van een evenwicht tussen toeristische aantrekkingskracht en leefbaarheid voor de lokale bevolking.

Ga naar de inhoud