skip to Main Content
Niemand is blij met de “buitenlanders” reclame voor de aanschaf van de Spaanse El Gordo loterij

Niemand is blij met de “buitenlanders” reclame voor de aanschaf van de Spaanse El Gordo loterij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Met een komisch bedoelde televisiereclame willen de verantwoordelijken van de Spaanse Kerstloterij voorkomen dat de buitenlandse lotenkopers er wellicht met de grote El Gordo prijs vandoor gaan. De boodschap voor de Spanjaarden is dus eigenlijk, wees er snel bij en koop jouw El Gordo lot voordat de “guiris” dat doen. Deze reclamespot is reeds te zien op de Spaanse televisie en werd opgenomen in de kustplaats Benidorm. Maar niet iedereen is blij met deze vervroegde kerstboodschap.

“The Guiris” is de naam van de reclamespot die de Lotería de Navidad voor de zomercampagne van dit jaar bedacht heeft. Gedurende de Kerstloterij wordt dit jaar maar liefst 70 miljoen euro meer weggegeven wat dus goed nieuws is voor de fans van de El Gordo loterij die daags voor Kerstmis op 22 december gevierd wordt. De loten voor deze loterij zijn reeds te koop in Spanje en dat is ook goed nieuws voor de buitenlanders die gedurende de zomermaanden in Spanje zijn.

Naast de miljoenen Spanjaarden die meespelen met de El Gordo loterij rond de feestdagen, zijn er elk jaar ook steeds meer buitenlanders die loten kopen voor Europa’s grootste en rijkste loterij. Met de mogelijkheid om deze loten te kopen op internet is de verkoop aan buitenlanders dan ook makkelijker geworden maar er zijn altijd nog duizenden buitenlanders die liever een papieren lot kopen in Spanje zelf. Gezien het feit dat de loten nu al te krijgen zijn is de zomervakantie dan ook een goed moment om een El Gordo lot te kopen bij de lokale lotenverkoper.

Daar speelt de Lotería de Navidad dan ook handig en op komische wijze op in met de nieuwe televisiereclame. In het iets minder dan 2 minuten durende filmpje zijn Duitsers, Fransen, Britten en ook Nederlanders op leeftijd te zien die hun mening geven over “hun Spanje” en dan met name in Benidorm waar de reclamespot is opgenomen. Langzaam laten de hoofdrolspelers horen wat zij zouden doen met veel geld zoals een strandbar of groot appartement kopen. Uiteraard verwijst dit naar de El Gordo loterij en de enorme hoofdprijs waarmee de buitenlanders alles zouden kunnen kopen wat ze maar willen.

De video wordt afgesloten met de “guiris” die op het strand staan met een Kerstlot in hun hand en de tekst “Ellos saben que ya hay Lotería de Navidad” en als volgt spannende muziek en de tekst “Yo que tú, compraría”.

Niet iedereen ziet echter de humor van deze reclamespot in en veroordeelt het gebruik van vakantiegangers op leeftijd en redelijk stereotiepe beelden en het gebruik van de badplaats Benidorm die dus weer gelinkt wordt met oudere buitenlanders die genieten van de Costa Blanca. Op zich niets mee want vaak is het ook zo in de praktijk maar men wil Benidorm graag op een andere wijze zien want Benidorm is veel meer dan de bejaarsenstad van de Europese Unie. Tegenstanders willen dan ook graag zien dat de reclamespot verwijderd wordt van de televisie.

Wat is jouw mening over deze reclamespot van de Spaanse loterij die handig gebruik maakt van de bekendheid van Benidorm in het buitenland? Stereotype, te makkelijk, niet realistisch, precies zoals het is, ik wou dat ik nu daar was of graag, doe mij maar een lot 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Punt 1 van mijn lijstje ik wil niet eens permanent in Spanje wonen. Te corrupt helaas en niet alleen in Spanje . Elders ook een feit. Wat betreft het gevoel van gelukkig zijn is ook betrekkelijk dus wees blij met wat je hebt in vormen van regelmaat. Kan je er goed van rond komen en ben je gezond dan bezit je al een hele grote plus in het tijdelijke leven. Punt 2 de vrijheid waar je kan gaan of staan is al een groot goed.
  Wat is geld !. Velen veranderen in no time wanneer er een grote prijs is gewonnen. Zijn niet echt meer menselijk eerder slecht dan leuk. Niet allemaal gelukkig maar. Nee , , lang gezond blijven dat is de hoofd-prijs. Trouwens je blind staren op gokken en hopelijk ook eens te winnen. Dat is de bekende speld in de loterij-hooiberg. De bedenker van het gok-spel is de winnaar. De rest heeft meestal het nakijken. Alle gok-spelletjes zijn manipuleerbaar.

 2. Ik had wel graag hier het juiste antwoord op gekregen, krijg je als toerist of overwinteraar , zoals wij, ( wij verblijven 6 maanden Mei tot april op een camping net buiten Denia, wij leven en verteren daar dus 6 maanden, ) de mogelijkheid om bij winst van de loterij om het gewonnen bedrag te innen , en op welke manier ?

 3. Wij kregen afgelopen jaar een deel van een lot cadeau van onze allerliefste Spaanse buren. Niets gewonnen, maar steenrijk zijn wij met de liefde van deze mensen.

 4. Ik woon in Spanje maar speel nog lotto en euromillions in België. Ik vraag aan de Nationale Loterij of dat Ok is, want je weet maar nooit, krijg ik als antwoord : in principe moet u in België gedomicilieerd zijn, maar we kunnen u niet zeggen wat er zou gebeuren moest u een groter bedrag winnen … dus misschien is dat in Spanje ook wel zo ? Geen domicilie hier, geen winstuitkering ? 🤣 Maar het wordt wel niet echt op voorhand gezegd … 😳

  1. Loten Spaanse of Belgische of Nederlandse of de lotto worden niet op naam gekocht
   Wel nodig is een ba krekening op je naam in het land waar je meespeelt

 5. Beste Sonia,
  Wat doe je dan met een Spaanse vrouw en buitenlandse man die al jaren in Spanje wonen?
  Wie mag volgens jou dan het lotje kopen?
  Die redenering gaat volgens mijn bescheiden mening niet op, iedereen mag toch een lotje kopen?
  En…als ik het grote lot win bouw ik het grootste dierenasiel van Spanje en geef de ongelukkige dieren, en dat zijn er hier TE VEEL, toch nog een beter leven.
  Zo, hoop dat ik toch een lotje mag kopen.
  mvg. Chris

  1. Goede opmerking. Ze zouden het moeten bepalen en dan misschien wie zijn hoofdverblijfplaats in Spanje heeft ipv Spanjaard.
   Wens jullie alvast succes.
   Mvg
   Sonia

 6. leven hier al jaren en we hebben nog nooit ene cent ontvangen van Spanje, betalen wel belastingen wat moet natuurlijk, dat wisten wij vóór we naar hier kwamen dus klagen we niet, zeker niet over zulke dingen.
  maar mag ik dan geen lotje kopen?
  dit is pas hypocrisie, wij wonen hier, zijn geen vakantiegangers die hier een paar weken per jaar komen logeren en dan zeggen wat mag of niet mag.
  wij kopen al jaren loten en zullen dit blijven doen
  wie hier woont mag kopen ongeacht zijn of haar nationaliteit!
  dat er misschien gesjoemeld wordt dat kan, net zoals overal zeker.
  is het niet zo dat er enkele jaren geleden in nederland ook gesjoemeld werd met de nationale postcode loterij? en in belgie zeiden ze op een keer eerst het cijfer en dan haalden ze het balletje uit de trommel, dus niet altijd kappen op de spanjaarden
  sjoemelen, dat is niet tegen te houden, iedereen weet dat toch
  dat er soms ellende van komt dat is waar maar ook niet altijd, wij zijn daar een voorbeeld van maar daar ga ik niet verder op in…..

 7. Wat voor bedrag(je) je ook wint, wel binnen 2 maanden ophalen anders verlopen!

 8. Wat een ouderwets Nederlands gezever hier weer zeg,over geld.wtf maakt het nou uit of een buitenlander of een Spanjaard wint,met zulke bedragen krijg je er toch alleen maar ellende van.laat ze eerst allemaal hun economie maar eens op orde brengen

 9. Fout om het leuke Benidorm, in de winter het grootste rusthuis van Europa, hiervoor te ge(mis)bruiken.
  De Spanjaarden willen wel dat de toeristen hier veel geld achterlaten maar het mag hun leven helemaal niet beïnvloeden, een beetje hypocriet. Wanneer de toeristen straks wegblijven uit Barcelona wegens de heisa van de voorbije weken zal het weer een Spaans gejammer worden…

 10. Vind het maar normaal dat een Spanjaard wint.
  Normaal toch !!!!!! Bij aankoop je pas tonen en indien geen Spanjaard, geen verkoop.

 11. Nou gooi dat filmpje er maar af. Het mag bekend zijn dat al die ‘oudjes’ er voor zorgen dat de toeristische tak van Spanje daar wel bij vaart. Maar…….zoals altijd wil men wel de lusten maar niet de lasten. Wat maken die ‘oudjes’ wat nou lastig…….wel, de mogelijkheid, hoe klein dan maar ook, dat men iets wint met een Spaans lot. Stel je voor dat zo’n buitenlander iets wint aan geld. Dan gaat dat misschien wel over de grens. Stel je voor dat men het niet in Spanje besteed, maar ergens anders. Daar is de loterij niet echt voor bedoeld. Stel je eens voor dat een Spanjaard wint en met dat geld vertrekt naar nog zonniger oorden. Snappen we met z’n allen dan niet wat dat voor Spanje zou betekenen. Nou laat ik u dit vertellen; met de loterijen, met name de voetballoterij elke week, wordt er zo gesjoemeld dat het haast gods onmogelijk is iets te winnen. Dus…………..laten de bedenkers van deze onzin hun hypocritische activiteiten staken en zich bezig houden met promotie van normale zaken. Komt ook een stuk geloofwaardiger over.

 12. Laat Spanje , Spanje blijven. De spanjaarden kopen toch ook niet massaal loten van de
  nederlandse staatsloterij? Hoop dat deze loterij nooit gewonnen wordt door buitenlanders.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken