Caravaning sector wil meer camperplaatsen in Spanje

Caravaning sector wil meer camperplaatsen in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Ondanks dat het aantal camperplaatsen de afgelopen tien jaar met 400% is gestegen van de 183 naar 904 camperplaatsen, is dat aantal volgens de Caravaning sector in Spanje nog lang niet genoeg. Want zo zegt de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (Aseicar) in Spanje is dit aantal vele malen lager dan de 6.000 in Duitsland of Frankrijk en de 2.000 in Nederland.

En dat is vreemd want Spanje is een van de aantrekkelijke en populaire landen om met de camper rond te rijden en op vakantie gaan. Niet alleen bij de Spanjaarden zelf maar ook bij de tienduizenden buitenlanders die het land bezoeken met de camper.  

Volgens de Aseicar is het van te gekke dat landen als Duitsland en Frankrijk 6.000 camperplaatsen hebben, er in Italië 4.500 te vinden zijn en in Nederland 2.000. Het zijn volgens de krant precies de Nederlanders die het meeste in de augustusmaand naar Spanje komen met de camper.

In Spanje zijn daarnaast grote contrasten te vinden wat betreft de aantallen camperplaatsen. Zo zijn er meer dan 100 te vinden in Galicië, rond de 90 in Catalonië of 80 in Castilla y León. Maar in de regio Madrid zijn er slechts 8 te vinden waarbij de hoofdstad van Spanje Madrid geen enkele camperplaats heeft.

Maar Madrid is zeker niet de enige grote stad zonder camperplaatsen want andere grote steden zijn ook niet goed voorbereid op de camper toeristen. Recent hebben de steden Córdoba, San Sebastián, Logroño, Pamplona en Alicante camperplaatsen in of nabij de stadscentra geopend waar het het gedurende maximaal 72 uur is toegestaan te overnachten.

De kosten van deze veilige parkings met overnachtingsmogelijkheden liggen tussen de 10 en 15 euro, bedragen die bij particuliere verhuurders hoger kunnen zijn. Voor dat geld staat men echter wel op een veilige plaats, heeft men water en elektriciteitsvoorzieningen en is het mogelijk om de toiletten te legen. Daarnaast zijn er ook camperplaatsen die wifi aanbieden en zelfs douche- en wasmogelijkheden.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Volgens Aseicar is men er bij veel kleinere gemeenten in Spanje achter gekomen dat de camper toeristen 100 euro of meer per dag uitgeven in winkels, bars, restaurants, apotheken en tankstations. Daarom worden juist daar steeds vaker camperplaatsen aangelegd.

Spanje heeft meer dan 1.000 campings waarvan diverse de beste van Europa zijn en veel van hen hebben aangepaste plaatsen voor campers en natuurlijk ook caravans waar vaak speciale tarieven zijn om een nacht door te brengen in plaats van een week of twee.

Parkeren Vs kamperen

Maar wat is parkeren en wat is kamperen met een camper in Spanje? Overal in Spanje mag men gewoon met een camper op straat parkeren, net zoals een auto. Parkeren is een ding maar kamperen is een ander ding.

Er wordt van kamperen gesproken als de zonneschermen omlaag worden gedaan, de tafels en stoelen buiten komen te staan en men zich zo positioneert alsof men op een camping staat. Dat is niet toegestaan maar wordt door veel mensen, met name Spanjaarden, wel veel gedaan.

JOUW MENING:

Ben jij als SpanjeVandaag lezer ook een camperrijder en kom je vaak met je huis op wielen in Spanje? Laat ons weten wat jouw beste camperplaats van Spanje is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Lees met verbazing de ‘problemen’ van de camperplaatsen. Wij reizen al tientallen jaren met ons kleine caravannetje, Eriba Puck, met veel plezier door Spanje. Voorkeur gaat naar het zuidelijk deel van Spanje. De laatste jaren valt mij op dat de caravans en campers steeds groter/langer worden. Jammer voor die leuke, kleine campings, want die kunnen deze bakbeesten niet ‘behappen’. Dit alles brengt met zich mee, dat ze moeten sluiten, of alleen vaste staanplaatsen kunnen geven aan mensen in de buurt. Waarom moet iedereen nu opeens een heel huis meenemen op vakantie? Je leeft meest buiten. Je hebt altijd elektriciteit, water,… Lees verder »

Wij hebben vele jaren met een heel grote Camper door Catalonië gereden en nooit een problemen onder vonden. Je kan bijna overal parkeren en slapen, dat mag volgens mij op een paar uitzonderingen na, bvb op de boulevard en dat is begrijpelijk. In het buiten gebied kun je rustig naast je Camper gaan zitten, zelfs op of aan het strand geen enkel probleem. Als je je maar gedraagt als gast!, het is natuurlijk heel mooi dat er plaatsen bij komen, maar Nederland heeft bijna geen vrije natuur meer dus is regelgeving van groter belang dan in een vrij dun bevolkt… Lees verder »

Wij zijn al meer dan drie jaar bezig in Pinoso. Hebben een mooi grondstuk ca. 18.000 qm., waar we voor ca. 25 Campers een plaats hadden voorbereid. Echter niet toegestaan. Hadden vooraf het grondstuk moeten delen zei de Gemeente dan was dat mogelijk geweest. Nu hebben we voor ca 6 – 8 plekken staanplaatsen voorbereid.
Zijn in Oktober klaar en kunnen dan de eerste gasten ontvangen. Door de slechte regelgeving is het veel moeilijker om zoiets te organisieren. Jammer in nederland en duitsland is dat veel makkelijker en wordt nog door de gemeenten ondersteuning gegeven. Iedereen heeft er voordeel van……!

Ook voor Spanjarden is het erg moeilijk en duur om een camping op te zetten,
Zo,n 25 jaar terug is de overheid met strenge eisen gekomen.
En als je dan eindelijk een camping hebt,
wil je niet dat ze op jou duur betaalde parkeerplaats gratis staan, maar wel gebruik maken van alle voorzieningen vd betaalde camping.
Ook zijn er veel campings die veel te duur zijn voor wat ze leveren.

Ik heb op veel camperplaatsen gestaan, Milicar in Torrox voor mij de beste! Het klimaat ook meegenomen.

Wat denk je dan van camperpark Los Limbos in LÁlbir ,ze zijn al 10 jaar aan t’vechten met de gemeente Benidorm,vermoedelijk houden de campings in de buurt dit tegen en…ze zijn Nederlander’s

Wim, Correct, VOORAL je slotzin, te erg voor woorden die discriminatie in Spanje……..

Voor ons was dat de vrije plaats in San Lucar de Barrameda.

Tja, moet je eens proberen om camper-plaatsen of een camping te beginnen in Spanje, je kan jaren wachten, bureaucratie etc etc en dan heb je bijna je permissie dan is je geld op aan advocaten en architecten

Ben het met de andere opmerking eens ereen beginnen is hopeloos vanwege de overheid.
De beste plaats in Spanje is camperpark costablanca in alfaz del pi. Nog steeds dicht vanwege de overheid!!!

Reeds jaren reis ik met de camper door Spanje.
Meestal in heb binnenland. En ik ben aangenaam verrast dat er jaarlijks talrijke camperplaatsen bij komen. Mijn ervaring beperkt zich evenwel tot het binnenland, en El Andalus.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.