Gemeente Barcelona verbiedt vanaf 2023 de fietstaxi’s in de stad

Gemeente Barcelona verbiedt vanaf 2023 de fietstaxi's in de stad
Beeld: Jordiferrer / wikimedia

Gemeente Barcelona verbiedt vanaf 2023 de fietstaxi’s in de stad

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf 2023 zijn de veelal toeristische ‘bicitaxis’ ofwel fietstaxi’s verboden in de stad Barcelona. Vanaf 1 januari 2023 treedt de nieuwe ‘Ley de Taxi’ in werking waarin staat dat de fietsen voor personenvervoer verboden zijn want volgens de gemeente is Barcelona niet hetzelfde als Mumbai.

Het aantal fietstaxi’s of in het Spaans bicitaxis is de laatste jaren enorm toegenomen in de toeristische Catalaanse hoofdstad. Het is vaak voor veel toeristen een ideale manier om op de fiets het centrum van de stad te leren kennen omdat de fietstaxi’s op plaatsen kunnen komen waar normale taxi’s of bussen niet kunnen komen. Maar door de enorme toename komer er ook steeds meer problemen bij.

De gemeente Barcelona heeft op dit moment al 40 fietstaxi’s in beslag genomen omdat deze niet aan de veiligheidseisen voldoen of omdat de eigenaren geen toestemming hebben om op deze manier toeristen te vervoeren, simpelweg omdat er geen vergunning bestaat voor dit toeristische transportmiddel. Het rondrijden met een fietstaxi mag nu nog wel maar zodra de fietser passagiers oppakt en meeneemt zijn ze in overtreding. 

Chauffeurs van fietstaxi’s die na 1 januari 2023 nog aangehouden worden kunnen boetes verwachten tot 6.000 euro en daarnaast zal de bicitaxi in beslag worden genomen. Uiteraard zijn de eigenaren van fietstaxi’s het niet eens met deze maatregel en eisen zij dat er een uitzondering komt voor hen in de nieuwe taxiwet. Maar de gemeente is ervan overtuigd dat het image van de fietstaxi niet bij Barcelona past.

Een fietstaxi is een fiets waarmee men zich tegen betaling kan laten vervoeren. In veruit de meeste gevallen wordt de reiziger zittend in een driewieler onder een afdakje vervoerd, waarbij de bestuurder of vóór, of achter de passagier zit.

Ga naar de inhoud