skip to Main Content
Catalaanse Parlement maakt met een wet de weg vrij voor het referendum op 1 oktober

Catalaanse Parlement maakt met een wet de weg vrij voor het referendum op 1 oktober

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In een chaotische zitting van het Catalaanse Parlement heeft het merendeel van de aanwezige Parlementariërs er voor gekozen om de wetten die een weg vrij moeten maken voor het referendum op 1 oktober over onafhankelijkheid of niet van de nu nog Spaanse deelstaat aan te nemen. De oppositiepartijen verlieten voor de stemming de zaal en lieten dus alleen de voorstanders in het parlement achter.

In een zitting in het Catalaanse parlement die de hele dag duurde en meerdere keren onderbroken moest worden vanwege onenigheid, hebben de parlementariërs die voor afscheiding van de regio zijn van Spanje voor de aanname van de nieuwe wetten gestemd waardoor men “het recht heeft” om een referendum te organiseren. Dat vooralsnog illegale (in de ogen van de Spaanse grondwet) referendum moet op 1 oktober gaan plaatsvinden. De Spaanse regering heeft al een klacht ingediend bij het Constitutioneel Hof in Madrid die kan beslissen of het referendum door mag gaan of niet. Hoogstwaarschijnlijk zeggen zij van niet maar daar zullen de Catalanen zich niets van aantrekken.

De parlementaire zitting was opmerkelijk omdat de oppositie bijna geen kans kreeg om hun mening te geven, de zitting meerdere malen onderbroken moest worden en de presidente van het parlement soms de controle verloor en de aanwezige politici om hulp vroeg. Volgens de oppositie en de politieke partijen buiten Catalonië was de hele parlementaire zitting een groot toneelspel waarbij van te voren al vaststond dat de wetten aangenomen zouden worden.

Hoe dan ook, Catalonië zal op 1 oktober vooralsnog een referendum houden over de toekomst van de nu nog Spaanse deelstaat. Hierbij zal aan de inwoners van de regio die mogen stemmen slechts een vraag gesteld worden over het wel of niet afscheiden van Spanje en een eigen land/natie worden.

Het is nu nog niet duidelijk of het referendum zal plaatsvinden en wat de uitslag zal worden. Er zijn vele peilingen en er zullen er nog veel meer gaan volgen maar over het algemeen is een groot deel van de Catalanen het eens met onafhankelijkheid maar alleen als dat met toestemming gebeurd van Spanje, iets wat nooit zal gebeuren. Daarnaast zeggen andere peilingen weer dat het NEE gaat winnen of het JA zal zegevieren.

In 2014 werd bij een officieus referendum ook al de mening gevraagd aan de Catalanen waarbij 80% voor afscheiding koos. Toen kwamen er van de 5,4 miljoen stemgerechtigden echter slechts 2,3 miljoen opdagen, allemaal Catalanen die voor afscheiding zijn omdat de tegenstanders niet hun stem uitbrachten. Dat was dus zeker geen realistisch beeld van de situatie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Vragen aan de inwoners wat ze willen is naar mijn mening democratie. Er kan Ja en Nee gestemd worden. De Engelse regering heeft toch ook toegelaten dat Schotland een referendum hield en uiteindelijk kwam daar Nee uit.
  Referendum is democratie en geeft de burgers de mogelijkheid de overheid te corrigeren of niet. Ja of Nee dus.

  1. U kent uw klassiekers niet!
   Schotland vormt samen met Engeland, Wales en Northern Ireland het zogenaamde “United Kingdom” Als de Schotten een referendum willen houden is dat hun zaak, niet die van de Engelsen.

   Catalonië is een integraal deel van Spanje. Zij hebben zich te houden aan de Spaanse grondwet en mogen derhalve, staatsrechtelijk gezien, géén referendum houden!

 2. Het is een schreeuw om vrijheid iets wat de PP niet kent, zolang de PP aan de macht is zullen ze verder vechten. De PP doet niets voor het volk, voorheen niet en nog steeds niet. Wil je het land in orde houden moet je wat voor je eigen volk doen. Zou de PP eens normaal doen en begrip tonen en respect is onafhankelijkheid helemaal niet meer aan de orde.

 3. Voor mij komt dit over als een moderne staatsgreep gepleegd door een groep bekrompen racistische dictators die geen idee hebben wat de mogelijke economische gevolgen kunnen zijn. Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurd als je een NO vlag op je balkon zou hangen….

 4. Ik woon 13 jaar in Catalunya maar heb geen recht om te stemmen over wel of niet afscheiden van Spanje en een eigen staat worden. Als het aan de verstokte Catalanen ligt worden ook alle niet Catelanen eruit gegooid. Ze vergeten dat er veel niet Catalanen die in Catalunya wonen hun hele pensioen en AOW hier besteden. Als dat wegvalt krijgt de economie van Catalunya een forse klap. Als je de gevolgen ziet die nu al bekend zijn zoals eigen leger, grenscontroles, de houding van Spanje, niet erkenning door de EU en de enorme schuldenlast die er is vraag je je af hoe er gedacht kan worden aan afscheiding van EU en Spanje. Volgens mij noemen ze dat kokervisie.
  Hoe het voor ons af gaat lopen weet ik niet. Een Nederlands spreekwoord zegt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Maar met de heetgebakerde Catalanen weet je het maar nooit.

  1. Het is dus maar te hopen dat de tegenstanders van de onafhankelijkheid nu wel gaan stemmen, om niet dezelfde fout als veel (vooral jonge) Britten te maken en te denken dat het wel zal loslopen!??

 5. Wat een verspilling van energie, wat een verspilling van publieke middelen. Maar het is hun energie en het zijn hun publieke middelen. ” Buenu, pos molt be, pos adios “

 6. Vraagje ..wie kunnen er eigenlijk allemaal stemmen ? bv Voor al die buitenlanders, of niet Spaans.. die al meerdere jaren in catalunya wonen kunnen die stemmen ?

  1. Goede vraag. Tot op de dag van vandaag is hier totaal geen informatie over. Het enige wat vermeld wordt, is hoe Catalanen die buiten Catalonie wonen hun stem kunnen uitbrengen. Een duidelijke uiting van een zeer “gekleurd” referendumproces. Niets democratisch aan. De separatisten (en al die gemeentes die schaamteloos de onafhankelijkheidsvlag laten wapperen) hebben geen idee wat democratie inhoudt

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken