skip to Main Content
Hotels in Barcelona hebben deze zomer 14 procent minder aan inkomsten gehad
Archieffoto

Hotels in Barcelona hebben deze zomer 14 procent minder aan inkomsten gehad

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Hotels Barcelona verdienen 14% minder in zomer 2018

Archieffoto

BARCELONA – Volgens de gegevens van de hotelsector in de Catalaanse stad Barcelona hebben de hotels tot 20% minder verdient gedurende de zomermaanden. Volgens de vereniging heeft Barcelona last van een verkoudheid en dient deze behandeld te worden voordat er een longontsteking ontstaat. Daarnaast is gebleken dat Barcelona als toeristische bestemming kracht aan het verliezen is.

Terroristische aanslagen, turismofobia, het Catalaanse afscheidingsproces en de enorme drukte hebben ervoor gezorgd dat Barcelona als toeristische reputatie kracht aan het verliezen is, aldus de voorzitter van Gremi d’Hotels in de Catalaanse hoofdstad. Al het negatieve nieuws heeft een internationaal effect aangezien sommige berichten wereldwijd te lezen zijn en potentiële toeristen snelle conclusies trekken.

Zomer 2018

In de maand juli hadden de hotels in Barcelona een bezetting van 91% (-0,7%) en was de gemiddelde prijs voor een kamer 150 euro (-7%) en heeft men -7,3% minder verdiend.

In de maand augustus hadden de hotels in Barcelona een bezetting van 88% (-1%) en was de gemiddelde prijs voor een kamer gezakt naar 135 euro (-19%) en heeft men -20% minder verdiend.

Het gemiddelde verlies in omzet is dus -14% waarbij men met name spreekt over een verlies van luxe klanten met meer geld te besteden waarbij dit gedaald is met -18,5%.

Tussen begin januari en eind augustus was de gemiddelde hotelbezetting in Barcelona 81,5% (-2,5%), was de gemiddelde prijs voor een kamer 134,70 euro (-7,3%) en heeft men -9,6% minder verdiend.

Reputatie Barcelona

Het verlies van reputatie in het toerisme heeft Barcelona aan diverse factoren te danken, aldus de voorzitter van Gremi d’Hotels. Zo is de negatieve houding van de gemeente ten opzichte van het toerisme, met name het massatoerisme, niet positief voor de stad.

De onveiligheid in Barcelona is daarnaast toegenomen volgens Gremi d’Hotels, net zoals de toename van illegale activiteiten zoals de straatverkoop van de “manteros” en de toename van illegale vaak slechte appartementen in de stad via platforms als AirBnb en HomeAway.

Er is ook een toename van onbeschaafde houdingen op straat van “de goedkope toerist” en het gebrek van schoonmaak in verschillende openbare ruimtes en op straat.

Ook het zogenaamde probleem van de “turismofobia”, een fobie voor het toerisme waarbij men acties tegen het massatoerisme uitvoert, heeft een negatief effect op de toerist die daar tijdens een vakantie niet mee geconfronteerd wil worden.

Onstabiliteit

Daarnaast heeft de politieke instabiliteit vanwege het afscheidingsproces ook niet echt geholpen waarbij in mindere mate de Europese toerist is beïnvloed in de beslissing om naar Barcelona te komen maar wel de overige internationale toeristen zoals Amerikanen, Zuid-Amerikanen en Aziaten.

Ook de Spaanse toerist heeft geen zin meer in Barcelona en kiest voor andere bestemmingen om niet geconfronteerd te worden met de problematiek.

Ook de stakingen op het vliegveld of dit jaar bij de taxi’s en ook regelmatig bij de metro in Barcelona hebben de reputatie van de Catalaanse stad geen goed gedaan.

Natuurlijk heeft ook de terroristische aanslag van 17 augustus 2017 een negatief effect gehad op het toerisme in Barcelona, net zoals in andere steden die met het geweld geconfronteerd zijn.

Promotie

De voorzitter van Gremi d’Hotels zou graag zien dat de gemeente en overige instellingen zoals die van de Generalitat meer aandacht zouden besteden aan de her-promotie van de stad om, zoals hij het noemt, de verkoudheid niet uit te laten groeien tot een longontsteking. Hij zou graag zien dat 100% van de opbrengst van de toeristenbelasting gebruikt zou worden ter promotie van Barcelona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. “…In Catalonië en op de Balearen is echter gebleken dat ondanks de bedragen die men in de receptie van de accommodatie dient te betalen voor de toeristenbelasting of ekotaks er niet minder toeristen komen. Sterker nog, het toerisme in deze twee deelstaten is zelfs het meeste gestegen de laatste jaren…”
  Waar heb ik dat ook weer gelezen ?

 2. Ja, Calou is dan ook als burgemeester verkozen me onder het hoofd thema het bestrijden van de overlast van het buitenlandse toerisme die al reeds enkele jaren voor enorme spanningen gezorgd heeft met de locale bevolking. Ja een je kan dus eenmaal niet het geld van de boter willen zonder boter te willen verkopen. Om echter volledig te zijn moet ook eerlijk toegegeven dat sommigen buitenlandse bezoekers denk dat alles toegelaten is als ze op verlof zijn en duidelijk meer dan over de schreef gaan.

  1. Sjonge Jacob….je vertaalcomputer laat je wel heel erg in de steek hier heh.
   Man man. Het valt wel heel erg op dat je Barcelona en de Indeps zaal telkens aan het verdedigen bent met je opruiende teksten en je propaganda gezwets
   Kap daar ff mee en reageer gewoon in het Nederlands zoals de regels hier zijn.

 3. Heb het al eerder gezegd, Spanje heeft zich uit de markt geprijsd de laatste jaren door de prijzen flink te verhogen.
  Nu Griekenland, Turkije en de Noord Afrikaanse landen weer toegankelijker zijn geworden, vertrekt de toerist weer daar naar toe.
  Dus Spanjaarden, sloop die opkomende bouwkranen maar weer want deze kans hebben jullie ook voor bij laten gaan.
  Begin maar weer met de klerezooi langs de wegen en de container vuilstort plaatsen op te ruimen zodat Spanje weer een beetje Europese aanblik krijgt in plaats van een kopie uit de derde wereld landen.

 4. Voor we allemaal wat roepen en zeggen en negatief gaan doen over 1 stad, laten we even afwachten wat de cijfers van andere grote steden zijn en van andere regio’s en heel Spanje.
  Heb eerder hier gelezen over dalende cijfers in Benidorm?
  En hoorde her en der aan de Costa’s toch ook wat mensen die verontrust waren.
  Ben benieuwd waar andere steden mee komen qua cijfers.

 5. Hoe is het mogelijk! Terwijl de extremistisch conservatieve separatisten er nu juist alles aan doen om van Catalonië een modern gebied met vrije levensstijl, open en gastvrij voor buitenlandse toeristen die een beetje normaal Spaans proberen te spreken (dat geen rechtgeaarde Spanjaard meer in die achterlijke boerenprovincie wil komen, begrijp ik wel), wat een domper op het vrijheidsstreven, zeg! Hopelijk wordt het eerstvolgende schip vol nieuwe toeristen uit Afrika in een van Torra’s havens feestelijk welkom geheten. Dat belooft een win-win model.

 6. In het vroege voorjaar waren wij enkele dagen in Barcelona.
  We hadden nog geen 100 mtr in de stad afgelegd of we werden al benaderd over drugs.
  Op terrasjes “muzikanten van 1 minuut deuntjes of 1 minuutje een klepperend dansje” en de artiest met de bedelende hoed kwam langs. Ook in de trein!
  Ontzettend veel zwervers, daklozen en straatverkopers met rommelprullaria.
  Dit herken ik absoluut niet van andere grote steden zoals Praag, Rome, Dresden, Londen.

 7. Het was volgens het nieuws en de mensen toch altijd veels te druk in Barcelona want er waren veels te veel toeristen, zie hier is de oplossing!

  1. dat klopt maar dat zij dagjesmensen van de costa’s en niet hotelgasten in Barcelona, in veel gevallen. Het is nog steeds druk in de stad maar als de vereniging van hotels dat zegt zal er toch echt wel wat van kloppen he. Daarnaast ken ik mensen die in het toerisme werken en met hotelreserveringen te maken hebben en het is inderdaad niet echt het beste jaar.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken