skip to Main Content
Nederland en België hebben reisadvies Catalonië aangepast
123rf

Nederland en België hebben reisadvies Catalonië aangepast

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nederland en België hebben reisadvies Catalonië aangepast

123rf

BARCELONA – Nadat eerder Duitsland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Australië hun reisadviezen voor Catalonië hadden aangepast, hebben ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Buitenlandse Zaken van de Belgische Overheid de reisadviezen voor september en oktober aangepast voor de Spaanse regio Catalonië.

Catalonië gaat een roerige tijd tegemoet met manifestaties en mogelijke problemen op straat. De Spaanse overheid is voorbereid en heeft meer dan 600 agenten van de oproerpolitie naar Catalonië gestuurd en de agenten die daar reeds aanwezig zijn de opdracht gegeven om in Catalonië te blijven vanwege mogelijke problemen en om de veiligheid te garanderen. De nationale politie en Guardia Civil agenten zijn er om de Catalaanse politie te helpen en bij te staan.

Diverse landen hebben hun reisadviezen op de websites van de ministeries van Buitenlandse Zaken aangepast waaronder nu ook Nederland en België.

Nederland

Op de website nederlandwijd.nl worden de reisadviezen gemeld voor Spanje en dus ook voor Catalonië waarbij deze gewijzigd is op 6 september. Zo is er te lezen:

“Door de politieke spanningen in Catalonië kan het onrustig zijn op straat. U kunt hierbij denken aan spontane demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via het lokale nieuws. Vermijd demonstraties en blijf alert. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct”.

België

Op de website diplomatie-belgium.be worden de reisadviezen voor de Belgen gemeld voor Spanje en dus ook voor Catalonië waarbij deze op 6 september zijn aangepast. Zo is er te lezen:

“In september en oktober 2018 zullen verscheidene georganiseerde en spontane politieke manifestatie plaatsvinden in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig wanneer u zich in de buurt van zo’n manifestatie bevindt en volg de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen gevolgen hebben voor het verkeer en de stiptheid van het openbaar vervoer”.

Otoño caliente

De buitenlandse autoriteiten waarschuwen voor mogelijke spanningen, manifestaties en confrontaties op straat tijdens de “hete herfst” ofwel een “otoño caliente” in Catalonië.

Niet alleen vindt er op 11 september de meest beladen La Diada plaats van de laatste jaren, ook begint het proces wat betreft de rebellie (in de ogen van de Spaanse justitie) en ongehoorzaamheid van de in de gevangenis verblijvende voormalige politici.

Dan waarschuwt men ook nog voor mogelijke problemen op 1 oktober, de dag dat in 2017 het illegale referendum werd gehouden en er politiegeweld was op straat.

Ook zijn er de laatste weken steeds meer confrontaties tussen burgers op straat waarbij de Ministeries van Buitenlandse Zaken waarschuwen dat deze kunnen escaleren in geweld. Daarom schrijft men dat manifestaties en grote groepen mensen beter vermeden kunnen worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Is het nu de overheid die zegt om vanuit een rijdende auto een foto te maken, betaald buitenlandse zaken ook de eventuele bon?
  Citaat: Wees alert op personen die u gebaren te stoppen, omdat er iets met uw auto niet in orde zou zijn. Blijf doorrijden en:
  -Maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken.

 2. Ach, ik ga nu al enkele jaren naar de 11 september Diada optocht in Barcelona een ondanks de massive samenkomst is er in al die tijd nog nooit een noemenswaardig incident geweest. Het ging steeds om een vrolijke en vreedzame optocht waar vooral het civisme en pacifisme als belangrijkste ordewoord gelden. Natuurlijk ben ik ook niet zo naaif niet te vrezen dat een aantal Spaanse unionisten die hun groot gelijk niet krijgen van een aantal Catalanen de optocht alsnog gaan trachten in discredit te brengen met gewelddadige acties. PS: Ik was aanwezig bij stembureau’s op 1 oktober vorig jaar een daar waar de Spaanse politie niet opgetreden is is alles dus zeer vreedzaam verlopen.

  1. Ik was daar ook op 1 oktober en de Diada was altijd een enorm gezellige dag voor iedereen. Het zijn de separatisten die dat minder gezellig zullen maken omdat ze er vanuit gaan dat iedereen zal meelopen met hun illusie.
   En dat is niet zo, het is nog steeds geen meerderheid.

  2. Volgens mij Jacob heb je niet de juiste teksten? En nog altijd niet de juiste vertaler!
   Het zijn je eigen Indeps vrienden die aankondigen dat er vanaf de 11de september veel onrust zal komen en veel gedonder te verwachten valt. Zelfs een algemene staking willen ze daarna houden. Vind overigens het onbeschoft grof, dat ze die dag nu aanhouden als het begin van een nieuw ellende tijdperk! Iets dat ze zelf roepen heh, niet ik.
   De 11de van de 9de staat voor veel mensen in de rest van de wereld namelijk nog altijd voor ECHTE ellende, namelijk een aanslag in de USA, dat schijnen de Indeps maar ff te vergeten. Dat ze juist nu die datum aan willen pakken om een maand van onrust te beginnen, vind ik te triest voor woorden. De Catalanen hebben vrijheid, worden niet onderdrukt en toch vind jij het heel normaal dat je nu de Indeps acties die ze willen uitvoeren gaat zitten verdedigen….je moet je de ogen uit je kop en kont schamen man of vrouw!!

   De dag die inderdaad leuk en gezellig moet zijn, is op voorhand door je Indeps maatjes en dus ook door jou, al uitgeroepen tot de start van een maand waarin de rest van Spanje zal moeten beven van angst, Torra en der P. (Ik noem hem Adolf) hebben bedreigingen geroepen in de pers, en ja ja, sorry, niet fake-news, ze hebben dat op camera geroepen en op hun Twitter mafkezen accounts bevestigd….dus er valt weinig aan te ontkennen!
   En het is echt te triest voor woorden dat je maar telkens de rest van Spanje uitmaakt voor rotte vis en de minderheid van de Catalanen die echt ellende willen, hun eer hoog denkt te moeten houden.
   Check je feiten gewoon eens, er is geen meerderheid voor een onafhankelijk Catalaans land, is er ook nooit geweest en zal er ook nooit komen. Je leeft in een boze droom die anderen je hebben opgedrongen en nog altijd opdringen.

   Get a life zeg ik dan maar eens in een andere taal!

 3. Ik heb mij in Catalonië nog nooit onveilig of bedreigd gevoeld.
  Ook niet vorig jaar op 1 Oktober waar ik vol aanwezig was met mijn Catalaanse kring.
  De discussie inzake onafhankelijkheid ga ik niet met hun aan, ik prefereer de jarenlange, hechte vriendschappen te behouden.
  Fietsen is veel gevaarlijker dan welke manifestatie dan ook in Catalonië……

  1. Paella, het is toch zeer bedenkelijk dat je met een groepje Catalanen niet eens een discussie aan kan gaan over onafhankelijkheid zonder vriendschap te verliezen. Ik merk hetzelfde. Hoe eenzijdig en geindoctrineerd kun je zijn….

   1. Mijn vriendschappen van meer dan 25 jaar zijn mij tig keer meer waard dan een oeverloze discussie te gaan voeren over iets waar ik sowieso minder recht van spreken heb en waarvan ik al 25 jaar weet dat ze hun mening toch niet zullen veranderen.

    1. Merkwaardige opvatting van het begrip vriendschap, erg onspaans ook, lijkt me. In hoeverre is er sprake van vriendschap als je elkaar zit te belazeren door je mening achter te houden en dus zelfcensuur pleegt? Doet me denken aan de oude Chinese volkswijsheid: wie zegt meer dan vijf vrienden te hebben, heeft geen vrienden. (Of bedoelt U die Feestboek vriendschappen? Velen scoren daar in de honderden zelfs duizenden).

    2. Paella, des te zieliger, als je na 25 jaar je vriendschap alleen maar in stand kan houden door een stelletje seperatisten naar de mond te praten. Snel afscheid nemen van dat soort.

  2. Ik was er ook op 1 oktober en vond de sfeer in het betrekkelijk kleine dorp waar ik was wel degelijk onplezierig. De discussie ga ik rustig aan en ik merk niet dat dat de verhoudingen verslechtert.
   Met dat fietsen ben ik het overigens eens.

  3. Gelijk heb je, Piet. Politieke meningsverschillen kunnen enkel voor extremisten een reden zijn om een jarenlange vriendschap op te blazen. Verstandige mensen vermijden het onderwerp.
   Ruzie maken over politiek kan je dat beter op SV doen, kandidaten genoeg en je riskeert geen vriendschap !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken