Aantal ‘ultra-rijken’ in 10 jaar tijd verdubbeld

Aantal 'ultra-rijken' in 10 jaar tijd verdubbeld
Beeld: Pixabay

MADRID – Het aantal zogenaamde ‘ultra-rijken’ in Spanje is de afgelopen tien jaar verdubbeld (bijna verdrievoudigd) van 233 in 2007 naar 611 in 2017. In Spanje wordt een ‘ultra-rijk’ iemand gezien als een persoon die een vermogen heeft van meer dan 30 miljoen euro. Overigens wordt er gekeken naar de zogenaamde ‘Impuesto de Patrimonio’ wat te vergelijken is met de Nederlandse vermogensrendementsheffing.

Terwijl het aantal ultra-rijken bijna verdrievoudigd is in 10 jaar tijd heeft een groot deel van de Spanjaarden een vermogen tussen de 300.000 en 1,5 miljoen euro wat in personen 137.394 is. De tweede groep bestaat uit mensen met een vermogen tussen de 1,5 en 6 miljoen euro in waarvan er 53.245 mensen te vinden zijn in Spanje, aldus de gegevens van de Agencia Tributaria.

Daarna komt de groep met een vermogen tussen de 6 en 30 miljoen waarvan er in Spanje 6.481 mensen te vinden zijn. In Spanje zijn 611 personen die een vermogen van meer dan 30 miljoen euro hebben, 32 personen meer dan in 2016.

Van de 202.437 personen die een ‘Impuesto de Patromonio’ moeten betalen wonen er 75.801 in Catalonië met een gemiddeld vermogen van 2,5 miljoen euro. In de Comunidad Valenciana wonen 22.516 personen met een gemiddeld vermogen van 2,8 miljoen euro, in Andalusië 18.482 rijken terwijl dat in de Comunidad de Madrid lager is met 18.132 personen maar is het gemiddelde vermogen 9,6 miljoen euro.

Vanwege de economische crisis die in Spanje hard toesloeg werd de op 1 januari 2008 afgeschafte vermogensbelasting in 2011 opnieuw tijdelijk ingevoerd door de regering-Zapatero (PSOE). Het gaat hier over de Impuesto sobre el Patrimonio (IP) die alleen zou gelden voor de jaren 2011 en 2012 maar die anno 2019, na de regering-Rajoy (PP) en de huidige demissionaire regering-Sánchez nog steeds actief is in Spanje.

LEESTIP: Vermogensbelasting in Spanje (meer uitleg)

De Spaanse ‘Impuesto sobre el patrimonio’ heeft ook de naam ‘Impuesto sobre la riqueza’ die niet geheven wordt over de inkomsten maar over het vermogen van fiscale residenten. In Spanje wordt deze belasting geheven vanaf 700.000 euro met vrijstelling voor een eigen (hoofd)woning waarbij deze geldt voor residenten (Spanjaarden en buitenlanders) en niet-residenten (buitenlanders die niet ingeschreven staan). In dat laatste geval is de IP-grens 300.000 euro.

LEESTIP: Niet-residenten belasting of model 210 in Spanje

Naast de kadastrale waarde van een onroerend goed moet men ook aangifte doen over het gemiddelde banksaldo en andere bezittingen, zoals luxe kapitaalgoederen, levensverzekeringen, aandelen en obligaties etc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
frans-ria-kahle@hotmail.com

Die toename van ultra rijken zal wel veroorzaakt worden door de stelende politici.

Pedro

Als de wereld van de rijken nog bestaansrecht zal hebben. Wat ik betwijfeld mijn gevoel zeg van niet. !! De armen en anderen die jarenlang zijn benadeeld komen massaal in protest met harde hand. Omdat de grens van beheersing is bereikt. De boel loopt vast door gemene streken van regeringen en andere oorzaken. Let maar op.. ! De massa pikt het niet langer. Een ander tijdperk zal zich gaan melden wereldwijd stikt het van de armoede , honger , tekort aan water, wraakgevoelens. De lijst van ellende is lang. Geen verstand en erg dom. Geen visie.

leo

De rijken hebben allang genoeg bescherming en zelfs bunkers waar ze in kunnen schuilen. In de toekomst krijg je gewoon rijke steden met een dikke muur eromheen met erbuiten de creperende armen. In deze wereld heb je alles zolang je maar genoeg geld hebt en daar kan gewoon niets tegenop. Probeer maar eens met 1000 mensen met enkel stokken tegen 50 bewapende mannen te vechten. Er zit geen enkele winst in voor de armen op deze planeet.

Ger

Nou nog wachten op de cijfers van de “ULTRA-ARMEN”.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.