Aantal ‘ultra-rijken’ in 10 jaar tijd verdubbeld

Aantal 'ultra-rijken' in 10 jaar tijd verdubbeld
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal zogenaamde ‘ultra-rijken’ in Spanje is de afgelopen tien jaar verdubbeld (bijna verdrievoudigd) van 233 in 2007 naar 611 in 2017. In Spanje wordt een ‘ultra-rijk’ iemand gezien als een persoon die een vermogen heeft van meer dan 30 miljoen euro. Overigens wordt er gekeken naar de zogenaamde ‘Impuesto de Patrimonio’ wat te vergelijken is met de Nederlandse vermogensrendementsheffing.

Terwijl het aantal ultra-rijken bijna verdrievoudigd is in 10 jaar tijd heeft een groot deel van de Spanjaarden een vermogen tussen de 300.000 en 1,5 miljoen euro wat in personen 137.394 is. De tweede groep bestaat uit mensen met een vermogen tussen de 1,5 en 6 miljoen euro in waarvan er 53.245 mensen te vinden zijn in Spanje, aldus de gegevens van de Agencia Tributaria.

Daarna komt de groep met een vermogen tussen de 6 en 30 miljoen waarvan er in Spanje 6.481 mensen te vinden zijn. In Spanje zijn 611 personen die een vermogen van meer dan 30 miljoen euro hebben, 32 personen meer dan in 2016.

Van de 202.437 personen die een ‘Impuesto de Patromonio’ moeten betalen wonen er 75.801 in Catalonië met een gemiddeld vermogen van 2,5 miljoen euro. In de Comunidad Valenciana wonen 22.516 personen met een gemiddeld vermogen van 2,8 miljoen euro, in Andalusië 18.482 rijken terwijl dat in de Comunidad de Madrid lager is met 18.132 personen maar is het gemiddelde vermogen 9,6 miljoen euro.

Vanwege de economische crisis die in Spanje hard toesloeg werd de op 1 januari 2008 afgeschafte vermogensbelasting in 2011 opnieuw tijdelijk ingevoerd door de regering-Zapatero (PSOE). Het gaat hier over de Impuesto sobre el Patrimonio (IP) die alleen zou gelden voor de jaren 2011 en 2012 maar die anno 2019, na de regering-Rajoy (PP) en de huidige demissionaire regering-Sánchez nog steeds actief is in Spanje.

LEESTIP: Vermogensbelasting in Spanje (meer uitleg)

De Spaanse ‘Impuesto sobre el patrimonio’ heeft ook de naam ‘Impuesto sobre la riqueza’ die niet geheven wordt over de inkomsten maar over het vermogen van fiscale residenten. In Spanje wordt deze belasting geheven vanaf 700.000 euro met vrijstelling voor een eigen (hoofd)woning waarbij deze geldt voor residenten (Spanjaarden en buitenlanders) en niet-residenten (buitenlanders die niet ingeschreven staan). In dat laatste geval is de IP-grens 300.000 euro.

LEESTIP: Niet-residenten belasting of model 210 in Spanje

Naast de kadastrale waarde van een onroerend goed moet men ook aangifte doen over het gemiddelde banksaldo en andere bezittingen, zoals luxe kapitaalgoederen, levensverzekeringen, aandelen en obligaties etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.