Search
menu
Search

Het mysterie van de blauwe haaien voor de Spaanse kust in Galicië

Oeps ... foto ontbreekt!

Het mysterie van de blauwe haaien voor de Spaanse kust in Galicië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Ze komen soms in grote aantallen voor en zijn waarschijnlijk op zoek naar eten vlakbij de kust en in havens. We hebben het hier over de blauwe haai ofwel Prionace glauca die steeds vaker gezien wordt voor de kust in Galicië. Het zijn voor de mens geen gevaarlijke dieren en het gaat om kleine en jonge exemplaren maar omdat ze soms in groepen tot wel 20 exemplaren zwemmen wordt het zwemmen in zee vaak verboden.

Deze blauwe haaien zijn nog geen halve meter lang maar zijn supersnel omdat het om jonge exemplaren gaat. Het feit dat deze haaiensoort in grote aantallen voorkomt voor de kust van Galicië in Noordwest Spanje zorgt voor raadsels waar specialisten al sinds 2012 mee in de maag zitten.

Nog niet zo lang geleden werd een groep van 16 kleine haaien gezien bij het Valdoviño strand waarna de strandwachten het zwemmen in zee verboden en iedereen somde het water te verlaten. Weliswaar is deze haaiensoort niet gevaarlijk voor de mens en staan wij niet op het menu maar een grote groep kan vreemd gedrag vertonen wat toch voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen.

Gedurende de afgelopen zeven jaar komen de soms weken of maanden oude haaien naar de kust van Galicië en de wetenschappers weten nog niet waarom dit zo is. Het is bekend dat de jonge haaien op zoek zijn naar voedsel dat te vinden is voor de kust en in de havens. In 2018 werden er 200 haaien gezien voor de kust van Galicië tussen Rías Baixas en Ferrol. In 2017 was dat aantal nog 106 en in 2016 was dit 65. 

Het is mogelijk dat de jonge haaien dichter bij de kust komen omdat het zeewater opwarmt en de haaien meer richting het land gestuurd worden. Maar het kan ook zijn dat er een te groot aantal jonge haaien is waardoor de strijd om voedsel hen naar de kust voert.

Blauwe haaien hebben elke keer tussen de 30 en 40 nakomelingen. De geboorte vindt plaats in open zee zo’n 200 zeemijlen voor de kust waarna de kleine haaien zelf voor voedsel moeten zorgen waardoor ze steeds meer naar de kust komen.

De kleine blauwe haaien zijn dus niet gevaarlijk voor de mens en zullen niet zo snel aanvallen en meer kiezen voor het vluchten. Maar als er meerdere haaien in een groep zwemmen is er een kans dat iemand het dier kan aanraken en dan kan een wild dier nog wel eens anders reageren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?