menu: rubrieken, zoeken & meer

Eerste scholen gaan weer open in Spanje

Eerste scholen gaan weer open in Spanje
Beeld: Europa Press

Eerste scholen gaan weer open in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag moeten volgens de planning in zes autonome regio’s de scholen weer opengaan. Afgelopen vrijdag gebeurde dit al deels in de autonome regio’s Madrid en Navarra maar op maandag 7 september gaan ook de scholen in Aragón, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Valencia regio en Murcia open terwijl op dinsdag 8 september de scholen in Castilla-La Mancha, Galicië, Andalusië, Asturië en Extremadura opengaan.

Het zal de eerste keer zijn sinds maanden dat de kinderen weer naar school kunnen gaan en hun vrienden en klasgenoten weer kunnen zien. Dat dit echter een geheel ander schooljaar zal worden dan normaal mag duidelijk zijn. 

Ondanks de stijgende lijn wat betreft corona-besmettingen zeggen de autoriteiten dat de scholen corona-veilig zijn en dat alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, iets wat niet alleen de leerlingen maar ook de ouders gerust moet stellen.

Afgelopen vrijdag 4 september gingen in principe de scholen in de Madrid regio en Navarra al open maar dat gebeurde mondjesmaat terwijl de autonome regio Madrid op donderdag en vrijdag nog druk bezig was om meer dan 10.000 docenten op corona te testen. Uit die testen is tot nu toe gebleken dat er zo’n 2.000 leerkrachten waarschijnlijk positief zijn getest op het coronavirus.

Op maandag 7 september gaan de scholen open in de autonome regio’s Aragón, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Valencia regio en Murcia. Op dinsdag 8 september volgen de scholen in de regio’s Castilla-La Mancha, Galicië, Andalusië, Asturië en Extremadura. 

Op donderdag 10 september moeten ook de scholen op de Balearen opengaan terwijl dit op 14 september zal gebeuren in de regio Catalonië en op 15 september op de Canarische Eilanden.

LEESTIP: Maatregelen nieuwe schooljaar in de corona-tijd in Spanje

Maatregelen

Er zijn samen met de regionale onderwijs autoriteiten in de autonome regio’s door het Ministerie van Onderwijszaken diverse maatregelen bedacht die in acht genomen moeten worden op alle scholen in Spanje. Daarnaast mogen de autonome regio’s ook eigen maatregelen nemen. 

Over het algemeen geldt de interpersoonlijke afstand van minimaal 1,5 meter voor, tijdens en na de lessen en andere activiteiten. In het kleuteronderwijs en de eerste cyclus van het basisonderwijs geldt geen 1,5 meter regel maar worden stabiele coëxistentie groepen samengesteld die gehandhaafd dienen te worden gedurende alle activiteiten tijdens de lesuren. 

Alle leerlingen vanaf 6 jaar moeten, ongeacht of de minimale afstand van 1,5 meter gehandhaafd kan worden, het verplichte mondkapje dragen. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 6 jaar dus ook als deze onderdeel uitmaken van de coëxistentie groepen.

Voordat de leerlingen het schoolgebouw binnengaan wordt de temperatuur gemeten. Dat dient in principe al thuis te gebeuren door de ouders en bij de onderwijscentra door het personeel van de scholen.

Alle leerlingen, docenten en ander personeel moet tenminste vijf keer per dag de handen wassen en desinfecteren met handgels. Dat moet altijd gebeuren bij binnenkomst van de school en bij het verlaten, voor en na de pauzes en voor en na het eten in de kantine. Als een leerling naar het toilet is geweest moeten de handen altijd gedesinfecteerd worden. de leerlingen krijgen ‘les in handen wassen’.

De schoolleiding moet ervoor zorgen dat voor en na aanvang van de lessen er gedurende 10 tot 15 minuten geventileerd worden. Dat dient ook te gebruiken tijdens de pauzes en indien mogelijk tussen de verschillende lessen door. De ramen moeten daarbij zo lang mogelijk open blijven. Als een continue ventilatie mogelijk is zoals het altijd open laten staan van de ramen, dan wordt dat aangeraden.

Onderwijssysteem

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste maar de laatste jaren is deze flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt.

In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO diploma moeten halen.

Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.