skip to Main Content
Stilzwijgende meerderheid van Catalaanse tegenstanders laat deze zondag van zich horen (2017)

Stilzwijgende meerderheid van Catalaanse tegenstanders laat deze zondag van zich horen (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In de Spaanse pers wordt geschreven over de “mayoría silenciosa” wat zoiets wil zeggen als de stilzwijgende meerderheid waarmee men doelt op die in Catalonië wonende Catalanen en Spanjaarden die geen afscheiding van Spanje willen. Het gaat om die inwoners die niet mee hebben gedaan aan het in hun ogen illegale en nutteloze referendum en helemaal geen zin hebben in een Catalaanse republiek omdat ze zich Spaans en Catalaans voelen. Deze grote groep mensen komt de laatste dagen steeds meer in actie en men ziet ze steeds meer. Deze zondag wordt de grootste manifestatie ooit verwacht.

Gedurende jaren hebben de tegenstanders van het uitscheidingsproces zich stil gehouden, deels omdat ze geen zin hadden in confrontaties en deels omdat men zich al snel in de minderheid voelde. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn volgens deskundigen en de nationale pers gezien men deze grote groep inwoners de stilzwijgende meerderheid noemt waarbij er meer inwoners tegen zijn dan voor afscheiding.

Het probleem is echter dat deze groep niet meedoet met de volksraadplegingen en referenda omdat deze illegaal zijn en in strijd met de grondwet. Zou er een legaal referendum zijn dan doen ze wel mee en kan de uitslag wel eens geheel anders uitvallen met misschien 2 miljoen voorstanders maar 3 of meer miljoen tegenstanders (gezien de cijfers van de stemgerechtigden).

Zondag 8 oktober

Deze grote groep tegenstanders van een afscheiding wordt bijgestaan door de Sociedad Civil Catalana (SCC) die voor komende zondag 8 oktober, precies één week na het ongrondwettelijk referendum, een grote manifestatie heeft georganiseerd in Barcelona. Nog nooit heeft deze groep een zo’n groot aantal deelnemers gehad als waarschijnlijk komende zondag. Weliswaar waren er kleinere protestacties zoals vorige week zaterdag, de dag voor het referendum, maar dat waren er altijd een paar honderd of duizend bij elkaar en lang niet zo’n grote aantallen als de voorstanders van het referendum en onafhankelijkheid.

Spaanse en Catalaanse vlaggen

Nu het conflict bijna op zijn hoogtepunt is bereikt voelen veel tegenstanders eindelijk de drang om de straten op te gaan en verwacht wordt dat er deze zondag tienduizenden mensen mee zullen doen aan de manifestaties waarbij de straten niet meer gevuld zijn met de Catalaanse afscheidingsvlaggen maar met de Catalaanse en Spaanse vlaggen. Er worden duizenden mensen van buiten Barcelona verwacht en er zullen tientallen tot honderden bussen worden ingezet om iedereen naar Barcelona te laten komen.

De organisatoren willen liever niet speculeren over aantallen omdat ze wat betreft infrastructuur en financiering (het SCC wordt niet gesteund door de Catalaanse regering in tegenstelling tot de pro-afscheiding bewegingen ANC en Omnium). Men wil ook niet liegen over de aantallen zoals de Catalaanse autoriteiten elk jaar weer doen met de aantallen deelnemers van de La Diada manifestaties op 11 september, aldus de voorzitter van het SCC Álex Ramos.

Manifestatie

Met de slogan “Prou! Recuperem el seny” (“¡Basta! Recuperemos la sensatez”) ofwel “Stop! Breng het gezond verstand terug” zal de manifestatie om 12 uur zondagmiddag 8 oktober beginnen op het Plaza Urquinaona in Barcelona. Hierbij zal onder andere de Nobel literatuurprijs winnaar Mario Vargas Llosa bij aanwezig zijn en vele andere politici en zelfs bekende en onbekende Catalanen die vanuit het buitenland naar Barcelona komen om te manifesteren en hun steun te geven aan de tegenstemmers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Op dit moment gebeurt er iets moois. Eindelijk laat de zwijgende meerderheid van zich horen in het centrum van Barcelona. Wij zijn ook Catalanen! Staat er op de spandoeken.
    Hier kan Bergpiek niet omheen. De druk op hem wordt ook vanuit het bedrijfsleven immens opgevoerd. Ik weet het nu bijna zeker, dat hij volgende week de onafhankelijkheid niet gaat uitroepen. Het hangt van de opstelling van de extreem linkse CUP en JpSI af, of hij dan kan aanblijven. Als die twee toch willen doorzetten klapt het hele separatistische zooitje uiteen.

  2. Dit stemt hoopvol, want de hoop had ik eerlijk gezegd al een beetje opgegeven! Eindelijk komt dr zwijgende meerderheid op voor hun rechten. Ik kan me de terughoudendheid echter wel voorstellen, gezien de vaak gemelde intimidatie door de (te fanatieke) aanhangers van de afscheiding. Mocht dit geheel uiteindelijk met een sisser aflopen, dan moet er toch eens wat gedaan gaan worden aan de indoctrinatie, zoals die blijkbaar toegepast wordt op vele Spaanse scholen. En tevens Catalaanse leraren op (internationale) Universiteiten ontslaan, indien deze volharden om alleen Catalaans te spreken.

  3. Hoe willen ze nu helemaal onafhankelijk functioneren? Ze horen dan niet meer bij de EU. De schulden die ze bij Madrid hebben, zullen echt niet worden kwijtgescholden en ze zullen allemaal nieuwe handelsverdragen moeten sluiten. Veel bedrijven (Caixabank o.a.) zullen Catalonië verlaten dus hogere werkloosheid. Catalonië is een rijke provincie maar in die onafhankelijke status niets waard.
    Wat wel belangrijk is dat Catalonië de dialoog moet oppakken met Madrid om meer zeggenschap te krijgen over haar doen en laten en niet alleen slaafs volgt. Maar wel bij Spanje blijft. Dit houdt wel in dat de huidige leiders moeten verdwijnen.

  4. Gelukkig, ze worden wakker. Beetje laat, dat wel. Maar beter laat dan nooit.

    1. Ja..laten we hopen en bidden dat het weer goed komt…dus géén ( af) scheiding…

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken