Search
menu
Search

Meer honden dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer honden dan tieners jonger dan 15 jaar in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er staan in Spanje 13 miljoen huisdieren geregistreerd wat een stijging is van 40% ten opzichte van 10 jaar geleden. Een van de grootste redenen waarom het aantal huisdieren zo is gestegen is de eenzaamheid bij personen waar een huisdier voor gezelschap zorgt. In 93% van de geregistreerde huisdieren gaat het om honden en in 6% om katten. Een andere studie uitgevoerd door ANFAAC bracht het aantal op 28 miljoen huisdieren, waarvan 3.795.139 katten en 6.733.097 honden waren en de rest vissen, reptielen, vogels en kleine zoogdieren zoals konijnen of fretten.

Volgens het artikel in de krant El País leven er op dit moment met 13 miljoen huisdieren meer honden en katten in Spanje dan kinderen jonger dan 15 jaar. Dit is weliswaar een vreemde vergelijking maar het geeft wel aan dat er steeds meer huisdieren te vinden zijn in Spanje. In dit geval gaat het daarnaast alleen om de geregistreerde huisdieren want er zullen er nog vele malen meer zijn die niet geregistreerd staan.

Een van de redenen dat er steeds meer huisdieren worden geregistreerd is omdat er steeds meer eenzame mensen bijkomen die een huisdier nemen als gezelschapsdier. Men registreert de dieren zodat de gemeente meer kan doen voor de huisdieren zoals speciale parken, wandelpaden, voorzieningen en eventueel hondenstranden.

De voorzitter van het nationale registratie netwerk Red Española de Identificación de Animales de Compañía (REIAC) geeft aan dat het niet makkelijk is om een exact nummer te geven van huisdieren aangezien niet iedereen het huisdier voorziet van een (overigens verplichte) identiteits-schip.

Volgens de stichting Fundación Affinity werden er in 2020 nog steeds 286.000 honden en katten in de steek gelaten waarbij men zich baseerde op de gegevens van de opvangcentra en dierenasiels in Spanje.

Met name in de stedelijke gebieden is het aantal huisdieren flink gegroeid de laatste jaren en worden de huisdieren ook vaker geregistreerd. Op het platteland is dat echter een ander verhaal en daar is nog veel werk te verrichten wat betreft het welzijn van honden en katten. Daarbij legt men in de krant een link met andere landen waar het beter is geregeld zoals in Groot Brittannië, Nederland en België.

In dit artikel van El País komt de journaliste Micaela de la Maza aan het woord. Zij heeft de website SR-Perro.com opgericht waarop alle informatie te vinden is over de plaatsen waar honden welkom zijn in Spanje. Zij zegt dat de stad Gijón in Asturië de hondvriendelijkste stad van Spanje is en waar de huisdieren compleet geïntegreerd zijn met het dagelijkse leven van de families.

Er komen steeds meer hotels, restaurants, winkels en andere plaatsen bij waar honden welkom zijn en waar men ‘dog friendly’ is. Zo heeft de stad Gijón 30 parken waar honden los mogen lopen, een hondenstrand die het hele jaar open is en een stijgend aantal toeristen die speciaal naar Gijón komen omdat de stad bekend staat als honvriendelijk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?