menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje op een na beste land met bestrijding Delta-variant coronavirus

Spanje op een na beste land met bestrijding Delta-variant coronavirus
Beeld: 123rf

Spanje op een na beste land met bestrijding Delta-variant coronavirus

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het gaat in dit geval om een ranking van het Amerikaanse Bloomberg maar Spanje staat samen met Ierland en Nederland in de top drie landen die het beste omgaan met de Delta-variant van het coronavirus. Bloomberg heeft Spanje 78,2 punten gegeven terwijl 75% van de bevolking volledig gevaccineerd is, goed voor een tweede plaats op de lijst.

De Delta-variant van covid-19 heeft de manier waarop veel landen de corona-pandemie bestrijden opnieuw gedefinieerd. De maandelijkse ‘Covid Resilience Ranking ’ opgesteld door Bloomberg laat zien hoe Europese landen opnieuw de hoogste rangen bezetten, aangevoerd door Ierland, Spanje, Nederland, Finland en Denemarken. 

Deze landen hebben volgens de experts van Bloomberg de beste weerstand geboden tegen de Delta-variant en de verspreiding daarvan terwijl dat moest gebeuren in een tijd dat er veel gereisd werd tijdens de zomermaanden, er sprake was van regionale of nationale sluitingen en de genomen controlemaatregelen bij aankomst van reizigers uit het buitenland aangescherpt zijn.

De ‘Covid Resilience Ranking ’ van Bloomberg plaatst Ierland op de nummer één positie met 79,4 punten. Spanje volgt met 78,2 punten op de tweede plaats maar staat op de eerste plaats als het gaat over het percentage volledig gevaccineerde inwoners, namelijk 75% (ten tijde van het Bloomberg onderzoek want dat percentage is inmiddels gestegen naar 77,5%). Spanje is in de maand september acht plaatsen gestegen op de lijst omdat het aantal besmettingsgevallen aanzienlijk daalde.

Nederland staat ook in de top drie op de derde plaats met 76,4 punten gevolgd door Finland met 76,1 en Denemarken met 75,3 punten. België staat op deze lijst op een 11e plaats met 73,5 punten. Volgens Bloomberg was het percentage volledig gevaccineerden in september in Ierland 72,5%, in Nederland 68% en in België 72,3% (ten tijde van dit onderzoek).

De ‘The Covid Resilience Ranking’ is een maandelijkse momentopname van waar het virus het meest effectief wordt aangepakt met de minste sociale en economische onrust. De ranglijst is samengesteld met behulp van 12 gegevens indicatoren die betrekking hebben op virus beheersing, de kwaliteit van de gezondheidszorg, vaccinatiegraad, algehele sterfte en vooruitgang bij het hervatten van reizen en het versoepelen van grenscontroles.