skip to Main Content
Catalaanse crisis zorgt voor meer verkoop van woningen provincie Tarragona

Catalaanse crisis zorgt voor meer verkoop van woningen provincie Tarragona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – De politieke crisis die er nu heerst in Catalonië is op straat wellicht niet zo te merken en als je op bezoek bent in bijvoorbeeld de stad Barcelona zie je wel veel Catalaanse estelada vlaggen en af en toe een manifestatie of verkeersonderbreking maar meer ook niet. Achter de schermen is echter veel meer aan de hand en zijn er meer dan 2.000 bedrijven uit de regio vertrokken, is er een enorme daling in het aantal toeristen en vliegtuigpassagiers, is er een soort van boycot op Catalaanse producten en verkopen veel mensen hun woningen omdat ze niet meer in Catalonië willen komen.

Tijdens een onafhankelijkheidskwestie zijn er over het algemeen drie partijen, te weten de voorstanders, de tegenstanders en diegene die geen mening hebben. Naast Catalanen wonen er ook veel niet Catalanen in de autonome deelstaat en komen er ook veel mensen uit heel Spanje naar de regio op vakantie. Daarbij zijn er ook veel Spanjaarden die een tweede woning of vakantiehuis hebben aan de kust zoals aan de Costa Dorada. Het is precies die kust waar veel niet Catalanen een tweede woning hebben en daar nu vanaf willen.

Volgens de website Idealiste, de grootste online aanbieder van woningen in Spanje, heeft er sinds de problematiek in Catalonië een stijging plaatsgevonden van maar liefst 50% in het aantal te koop geplaatste woningen langs de Catalaanse kust van de provincie Tarragona. Dat deel heet de Costa Dorada en is bezaaid met vakantieverblijven van over het algemeen eigenaren die niet uit Catalonië komen en zich niet meer welkom voelen in dit deel van Spanje of niets meer met de Catalanen te maken willen hebben omdat deze al vaker hebben aangegeven geen zin meer te hebben in Spanje en de Spanjaarden.

De toename van verkoop van deze “casas de veraneo” of vakantiewoningen is niet zo te merken aan de Costa Brava (Girona) en de Costa de Barcelona omdat daar het merendeel van de eigenaren juist Catalanen zijn. Ook in de stad Barcelona wordt volgens Idealista meer te koop gezet en wordt er minder verkocht, iets wat niet zo geldt voor de Costa Brava en de provincie Girona.

Toch geeft Idealista aan dat het wellicht nog te vroeg is om een grote verandering te zien op de website aangezien het aantal geïnteresseerden die naar woningen kijken wel ongeveer hetzelfde is gebleven voor de hele regio Catalonië. Andere aanbieders van woningen zeggen dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en dat er bijna niets te merken is van de Catalaanse problematiek. Maar er zijn ook weer gote makelaars zoals Engels & Völkers die wel degelijk zien dat er meer aangeboden wordt waarbij dat uiteraard ook van invloed is op de woningprijzen.

Wil dat nu zeggen dat er koopjes te vinden zijn in Catalonië? Nee, waarschijnlijk niet maar er is wel meer keuze. Daarnaast kan er wellicht wel onderhandeld worden over woningprijzen aangezien er misschien veel Spaanse eigenaren zijn die zo snel mogelijk hun vakantiewoning kwijt willen om Catalonië de rug toe te keren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Schandalig dit forum…. Dit is de PRAVDA aan het worden!! Als Catalonië afscheurt gaat de staatsschuld van Spanje omhoog van 100% nu naar 120 % Vandaar de waanhopige reactie van de door financiële schandalen geteisterde PP van Rajoy. De staatsschuld van Catalonië gaat zeker omlaag. Beseffen jullie wel dat ze daar al jaren inleveren om Spanje recht te houden? Dat er nu mensen hun huis verkopen zijn gewoon leugens, dit forum onwaardig.. Dat er nu winter-werkloosheid is, is even goed het geval in Valencia, waar ik woon.

  1. Geen idee waar u dat cijfer vandaan haalt, dacht u werkelijk dat zomaar afscheiden van Spanje – direct je financiële verplichting verzaken – geaccepteerd gaat worden en vervolgens business as usual met EU.
   Hypothetisch gezien, bij een afscheiding met afspraken of zonder afspraken zal Catalonië heel diep in de schulden komen te zitten, nog meer dan men het nu ervaart.
   Neem een kijkje bij : https://www.datosmacro.com/deuda/espana-comunidades-autonomas

 2. Voor de Catalanen is dit allemaal onbelangrijk.
  Ze zijn in staat om alles te verliezen voor de onafhankelijkheid!!!
  Daarna bouwen ze wel weer op! Zoals ze altijd gedaan hebben

 3. Johan zij elk nadeel heeft zijn voordeel, zonder Rayoj of Puigdemont was Spanje beter af.
  Maar het is te hopen dat de Spanjaarden, erzelf weer iets kunnen kopen.
  Dit kansloze gevecht heeft mijn inziens alleen maar verliezers.

 4. Heb geen kijk op de woning verkopen in Catalunya of Spanje, maar de hele kwestie gaat gevolven hebben.
  Laatst maar liefst 55 lege stoelen op de KLM vlucht van Amsterdam naar Barcelona!
  Dit is maar 1 voorbeeld, de Catalanen krijgen hun zin. Ook minder toeristen naar hun hoofdstad, jammer dat het ook minder geld in het laatje brengt of zouden ze daar niet aan gedacht hebben?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken